Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
'rvatska
Kuća ljudskih prava nakon što je policija uhitila muškarca (72) jer je napisao da Plenkovića treba gađati pokvarenim jajima: Neprihvatljivo je uhićivanje zbog kritike vlasti

Kuća ljudskih prava nakon što je policija uhitila muškarca (72) jer je napisao da Plenkovića treba gađati pokvarenim jajima:
Neprihvatljivo je uhićivanje zbog kritike vlasti

Kuća ljudskih prava Zagreb u svojoj objavi za javnost ističe kako je zabrinuta zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade. Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

-U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike. Policijska uprava zadarska je ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja. Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva”. – ističu u KLJP.

Nažalost ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja, ističu, pa podsjećaju na slučajeve “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara.

-Pozivamo policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozivamo Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. – zaključuju.

Inače, kako je objavljeno, zbog prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću u komentaru objavljenom na Facebooku, zadarska je policija u petak uhitila 72-godišnjeg M.Ć. iz Briševa kod Zadra. On je, ističu mediji, navodno ispod objave o dolasku predsjednika vlade u Maslenicu, povodom obilježavanja 29. obljetnice VRO-a Maslenica ’93, na FB profilu jednog zadarskog portala napisao kako bi Andreja Plenkovića trebalo dočekati pokvarenim jajima.

“Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, napisao je 72-godišnjak u svom komentaru objavljenom 20. siječnja na portalu Kalelarga info.

U optužnom prijedlogu čiju redaktiranu verziju je objavio portal Zadarski.hr se navodi kako je M.Ć. “narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH koji je 21. siječnja dolazio u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO Maslenica”.

Briševljanin (72) je kasnije napisao status u kojem govori kako on nije bio jedini uhićeni tog dana zbog komentara na Facebooku.

“Ovo je rezultat mog komentara premijeru hrvatske Vlade koji katastrofalno vodi hrvatsku Vladu, jedan pokazatelj je masovno iseljavanje hrvatske mladosti u tuđinu. Premijer je došao u Zadar, a zbog njegove sigurnosti mene je policija uhitila i zadržala dok premijer nije otišao s ovog područja, jer ja sam opasnost”, naveo je 72-godišnji M.Č. pa dodao kako su mu u policiji najprije rekli da je prijetio premijeru.

“Za vrijeme Jugoslavije kad bi Tito dolazio u Zadar milicija je zatvarala unutarnje neprijatelje odnosno Hrvate koji nisu idealizirali ‘ljubičicu bijelu’ jer su bili ‘opasni’ za druga Tita, baš kao ja danas i mnogi drugi koji vide upravo ono što vidim i ja. Mogu me zatvoriti ali ušutkati me neće, ušutkati me mogu jedino fizičkom likvidacijom. Na znanje HDZ-u i njegovom vođi, NE BOJIM VAS SE”, napisao je 72-godišnjak u statusu koji je prenio Zadarski.hr.

Uz svoj status na Facebooku M.Ć. je objavio i optužni prijedlog.

Ilustracija

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI