Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
GOSPODARSTVO
Foto: Impol-TLM

Državni interes:
Razmaknute barijere za veliko ulaganje u proširenje kapaciteta šibenske tvornice aluminija

Foto: Impol-TLM

Nekadašnjem šibenskom aluminijskom gigantu, koji nakon dugih desetljeća tržišnog spoticanja, promjena vlasnika, uništavanja i izigravanja radničkih očekivanja, pod vlasničkom i upravljačkom kapom uspješnog aluminijaša iz Slovenske Bistrice posljednjih nekoliko godina ponovno ostvaruje izvrsne poslovne rezultate, znatno je olakšano ulaganje u nastavak modernizacije tvornice. Šibenska tvornica aluminija Impol-TLM od jučer je u ekskluzivnom društvu pedesetak što privatnih što javnih poduzeća čiji su ulagački projekti proglašeni od strateškog interesa države. Uvrštenjem projekta izgradnje nove ljevaonice aluminijskih blokova na tu državnu listu strateških investicijskih projekata, slovenskom je vlasniku omogućena državna podrška i zajamčena brža realizacija uz manje procedura i točno propisan rok za svaki pojedini korak.

Vladina odluka da strateškim investicijskim projektom odnosno projektom od strateškog interesa države proglasi dugo najavljivano ulaganje u novu ljevaonicu aluminijskih blokova koje Impol-TLM zbog premalih ljevaoničkih kapaciteta zasad još nabavlja na tržištu, velika je vijest za šibensku tvornicu koju je slovenski vlasnik zatekao na aparatima za preživljavanje i udahnuo joj novi život. To znači da su razmaknute administrativne barijere za ulaganje, u prvoj od predviđene četiri faze vrijednoj oko 183 milijuna kuna, da bi proces trebao ići puno brže i biti gotov do kraja 2024. godine.

Foto: Impol-TLM

-Odluka Vlade znači da smo na korak do ulaganja zahtjeva za pridobivanje građevinske dozvole kako bismo što prije mogli krenuti sa samom izgradnjom. Ovim projektom planira se suvremena ljevaonica, tehnološki dovršena sukladno najboljim raspoloživim tehnikama na tržištu, konačnog kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Građenje je predviđeno u fazama, a svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanje i taljenje. U početnoj fazi potrebno je pripremiti i veći dio vanjske infrastrukture – govori predsjednik Uprave Impol-TLM-a Bojan Kropf i podsjeća ujedno na najveće i najvažnije realizirane investicije u posljednjih pet godina od preuzimanja tvornice – instalaciju nove peći za zagrijavanje i homogenizaciju blokova unutar tople valjaonice, pokretanje nove razrezne linije i modernizaciju toplovaljačkog stana s implementacijom umjetne inteligencije.

Foto: Impol-TLM

Konstruktivnost i suradnju u svim daljnjim operativnim koracima koji podrazumijevaju značajno ubrzanje poslovično usporenih postupaka ishođenja dozvola obećala je i lokalna politika, HDZ-ova gradska administracija i županijska vlast nezavisnog župana Marka Jelića. Gradonačelnik Željko Burić izjavljuje prigodno da je projekt od iznimne važnosti i za grad u za županiju jer da nova ljevaonica znači poboljšanje gospodarske situacije i otvaranje novih radnih mjesta te da je zahvalan na prepoznavanju nacionalnog značaja u proširenju proizvodnih kapaciteta Impol-TLM-a.

Foto: Impol-TLM

Šibenski aluminijaš u slovenskom vlasništvu jedan je od značajnijih ulagača u domaćem, koliko-toliko oporavljenom ali i dalje nejakom proizvodnom sektoru u kojem dominiraju ulaganja upravo u metaloprerađivačkoj industriji, fokusirana uglavnom na uvođenje novih učinkovitijih tehnologija, proizvodnih procesa s nižim troškovima i povećanje kvalitete i broja proizvoda. Ulaganja u proizvodne kapacitete nekadašnjeg šibenskog aluminijskog giganta, koji je prije ulaska slovenskog kapitala i učinkovitog menadžmenta koji zna što radi vrludao izgubljen u tranziciji i zamalo skončao u stečajnim mukama, omogućila su proizvodnju novih proizvoda i pozicioniranje oporavljene tvornice među igrače koji dijelovima opskrbljuju automobilsku i avionsku industriju.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI