Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
HRVATSKA
Bračanka stigla prva, Kninjanin Leon kavalirski joj dao prednost

Bračanka stigla prva, Kninjanin Leon kavalirski joj dao prednost

Eto nas u 2022.! Valja nam se nadati boljoj i zdravijoj od one koju smo upravo ispratili. Ako se po bebama godina poznaje, možda ovo bude zbilja dobra godina. U Splitu se s prvim sekundama Nove rodila djevojčica, mala Bračanka. U Kninu odmah zatim i dječak, Leon. Krenulo nas je, izgleda. To je ono što ovisi o nama, i sve u svemu, taj smo dio posla, izgleda, obavili dobro. Ono, pak, što o nama ne ovisi, što smo delegirali na naše izborne favorite u dobroj vjeri da nas, kad su jednom izabrani , neće zaboraviti, e tu nam se nije odveć nadati dobrome. Jer, ionako mi nismo u fokusu njihovog interesa. Toliko su sami sebi važni da popune cijeli fokus, mi u njega ne stanemo…

Standardno, lokalni dužnosnici u noći ispraćaja Stare i prvim minutama Nove, obišli su sve hitne, interventne službe, i naravno, nezaobilazno- rodilišta. Da se uvjere da nam se sjeme nije zatrlo. Da se život nastavlja, da pomladak stiže, i da će imati tko preuzeti breme nasljeđa jalovih političkih nomenklatura koje svoje mandate odrađuju kao da iza njih slijedi potop.

Prva hrvatska beba u 2022., Splićanka , točnije Bračanka rođena u Splitu, četvrta je djevojčica kod svojih roditelja koja je navijestila i u ovoj godini nadmoć žena, makar statističku. Onu drugo još ćemo koje stoljeće pričekati… Doduše, mali Kninjanin Leon jedva da je koji minut stigao kasnije, ali to mora biti da je posljedica tradicionalne kavalirštine hrvatskih muškaraca.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split dežurno osoblje je darivao prigodnim košarama sa slatkišima, a prvorođena je beba od njega dobila zlatnik s likom Marka Marulića. Boban je s posebnim ponosom podjetio kako je lani u KBC-u Split rođeno čak 200 beba više nego prethodne godine, ukupno 4410!

Svi se lokalni čelnici, po nekom, tko zna zašto baš takvom, protokolu sjete na Silvestrovo obići djelatnike Hitne, vatrogasce,  policiju, covid-centre… ali nikome još nije palo na pamet nakon noći ludog dočeka Nove zajedno s uličnim čistačima obići svoje gradove i upoznati se s razinom kulture svojih sugrađana. A bilo bi to vrlo poučno. Šteta da se toga ne sjete…

Prvog dana Nove, 2022. kupalo se na sve strane, na plus 15 u zraku, kao da je proljeće u punom zamahu. Pošteno govoreći, trebalo je hrabrosti za skočiti u more 1.siječnja, jer kako kažu, temperatura mora se kreće oko 7 stupnjeva, a među novogodišnjim plivačima bilo je i junaka koji su se brčkali petnaestak minuta kao da je more bar 18- 19 stupnjeva.

Kupalo se, po  tradicionalnoj navadi, u Splitu, neki su Splićani uklizali u Novu piciginom, zaplivalo se po običaju i u Šibeniku, gdje već deset godina Turistička zajednica Grada i Jedriličarski klub “Val” 1. siječnja točno u podne organiziraju novogodišnje kupanje na gradskoj plaži Banj, a zaplivali su i  Zadrani i Puljani. Čak su i Ogulinci, njih desetak, ritualno odradili novogodišnje kupanje u jezeru  Sabljaci.

I sad, očišćeni od svih lanjskih grijeha, čisti i svježi ulaze u novu, 2022., spremni za nove podvige. Šteta da i hrvatski političari ne prakticiraju zajedničko, solidarno kupanje sa svojim sugrađanima, jer s njih bi se tek imalo što sprati, ali bi za to trebalo puno više vremena, a temperature su još odveć niske. Tkogod bi od njih mogao i bez covida navući upalu pluća, a što bi mi onda, tko bi nas vodio kroz život i bespuća hrvatske zbiljnosti…

Šibenčani su pokazali kako se sve ne završava ispraćajem Stare, pa su na prvi dan Nove, 2022.  svoju Adventuru začinili koncertom TBF-a, Evala, Šibenik!

Inače, ove godine vatrometa je bilo na sve strane. Pucalo se kao malo kojeg Silvestrova. Iz svih raspoloživih pirotehničkih naprava. Trebalo je nekako kompenzirati onu smjernu tišinu koja je vladala, po preporuci Vlade i Crkve ( što ti je autoritet ! ) , za Badnjak i Božić.

Od 31. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022., od 17 do 10 sati ujutro, priopćili su iz MUP-a, evidentirano je šest događaja koji se tretiraju kao nepropisno korištenje pirotehničkih sredstava i to na području Vukovarsko-srijemske, Međimurske i Splitsko-dalmatinske PU, te je podneseno šest optužnih prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima. Taj sport će ih skupo stajati.  Jer, za roditelje i skrbnike djece koji ne poštuju propise o korištenju pirotehničkih sredstava  propisana je novčana kazna od 1000 do 3 000 kuna, a za građane koji bacaju petarde protivno zakonu, kazna se kreće od 5 do 15 tisuća kuna. Osobe koje  prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina, ili pak prodaju nedopuštena pirotehnička sredstva, prijete kazne od čak 10- 30 tisuća kuna!

No, to je svakako puno lakše i bolje nego da brojimo žrtve nekontrolirane upotrebe pirotehnike, koja je u novogodišnjoj noći u Europi odnijela tri života. U Njemačkoj je poginuo 37-godišnji muškarac, a njegov je prijatelj zadobio teške ozljede.

Jugoistočno od Beča korištenje pirotehnike stajalo je života u novogodišnjoj noći i 23-godišnjaka, a jedan je 21-godišnjak teško ozlijeđen. I na istoku Nizozemske nepropisno korištenje pirotehnike ubilo je 12-godišnjeg dječaka, a drugi je teško ranjen. Navodno čak sami i nisu rukovali opasnom pirotehnikom nego su samo promatrali muškarca koji je detonirao eksplozivno sredstvo.

I tako, po principu toplo ( pirotehnika ) – hladno ( kupanje u moru i jezerima ) krenula je otkucavati 2022.  Nadajmo se bar nešto bolja od njezine prethodnice koja nas je dotukla što potresom, što pandemijom. Mogli bi zbilja biti bez treće. Nepogode. Osim one političke s kojom uvijek moramo računati, jer ona je kod nas- konstanta.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI