Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
priroda i društvo / životinje i ljudi
Lika: Spašena risica Marta

Lika:
Spašena risica Marta

Dehidrirana i izgladnjela, u blizini Perušića u Lici, pronađena je i spašena ženka risa koja je nesretno upala u betonsku cisternu iza napuštene kuće na osami, i umalo tamo zaglavila. Nazvali su je Marta, po baki čovjeka koji ju je pronašao, objavljuje 365dana.info.

Terenski blog Life Lynx, pokrenut u sklopu projekta koji prati riseve na području Hrvatske, Slovenije i Italije, otkriva da je kod Perušića pronađena ženka risa .

“Uzbudljiv početak godine! U ponedjeljak, 3. siječnja, ujutro smo dobili obavijest da je u blizini Perušića pronađen ris u betonskoj šterni iza napuštene kuće koja se nalazi na osami. Risa je pronašao Milan Rukavina Miško, koji je obilazio svoju djedovinu te je, nasreću, zavirio u šternu”, zabilježeno je u objavi koju prati i video sretne, spašene ženke prekrasne divlje mačke.

“Dojurili smo u Liku, gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u rupi dubine 3.5 m. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te da ima tek 7.6 kg (prosjek odraslih ženki je 18 kg), no nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i utoplimo”, navodi se te konstatira kako su je morali odvesti u HGSS u Gospiću. Evo i zašto:

“Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je pa smo ju transportirali na oporavak u HGSS Stanicu Gospić tijekom noći. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, pojela je doručak i glasno izražavala nezadovoljstvo prilikom prisutnosti ljudi, što nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu”, piše također u objavi .

Bila je to prava blagdanska priča sa sretnim završetkom, samo zahvaljujući dobrim ljudima koji prirodu ne doživljavaju tek kao zadani dekor i ne uzimaju zdravo za gotovo, nego je poštuju i o njoj iskreno brinu.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI