Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
aktivisti / PRIOPĆENJE / životinje i ljudi
Udruga Prijatelji životinja poručuje: U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 tisuća pasa i mačaka; ne kupujte životinje, udomite ih!

Udruga Prijatelji životinja poručuje:
U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 tisuća pasa i mačaka; ne kupujte životinje, udomite ih!

Ususret blagdanima udruga Prijatelji životinja objavila je analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj ( www.prijatelji-zivotinja.hr. ) i otkrila poražavajući podatak po kojem godišnje u Hrvatskoj preko 10 tisuća pasa i mačaka izgubi dom i nađe se na ulici! To su službeni podaci prikupljeni samo od jedinica lokalne samouprave, koji ne obuhvaćaju značajan broj životninja zbrinutih od udruga i pojedinaca. Zbog toga Prijatelji životinja poručuju da se ne kupuju životinje, one ne mogu biti božićni poklon, jer to samo dodatno pogoršava ionako tešku situaciju. Umjesto toga, udomite psa ili mačku, savjetuju iu Udruge.

Napuštene životinje su posljedica neodgovornosti i bešćutnosti pojedinaca, ističu, te mole da se u ove predblagdanske dane ne kupuju životinje ni za sebe, ni svoje članove obitelji ni za prijatelje. Nijedno živo biće, kako napominju, ne smije biti odbačeno jer se poklon nekome nije svidio ili ga se vlasnik  brzo zasitio. Treba shvatiti da životinje nisu stvari, pa stoga ne bi smjele biti ni predmet trgovine ili ishitreni prigodni poklon.

-Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni sljedećih 15 do 20 godina godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje-  upozoravaju iz Udruge, pozivajući na odgovornost.

Apeliraju na građane da u ove blagdanske dane posjete neko od skloništa i suoče se s nekom od napuštenih i u azilu zbrinutih životinja koje strpljivo čekaju svog čovjeka koji će baš u njima prepoznati budućeg člana obitelji. -Njihova ljubav i zahvalnost, koju će iskazivati do kraja svojega života, ne može se mjeriti vrijednošću novčanica jer ljubav se ne kupuje- poručuju Prijatelji životinja. Pozvaju također i one koji ne razmišljaju o udomljavanju da dijele na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom, da posjete skloništa, bar nakratko odvoje vrijeme i pažnju za napuštene životinje, izvedu ih u šetnju, počaste kakvom poslasticom, ako ne već i toplim domom.

Kupovina životinja- napominju – podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca, za razliku od udomljavanja koje je plemenit čin. Skloništa su i sada prepuna ostavljenih i neželjenih životinja, a kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, začas bi sva skloništa ostala prazna. Pomozite da se to i dogodi, stoji u predblagdanskoj poruci udruge Prijatelji životinja.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI