Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
EKOLOGIJA / priroda i društvo / ptičice
Udruga Biom : “Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda”

Udruga Biom :
“Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda”

Udruga Biom pokrenula je kampanju kojom želi spriječiti nestanak jedinih pravih morskih ptica iz Jadrana. Riječ je o malenom hrvatskom albatrosu- greguli ( Puffinus yelkouan ) koji je, kako je utvrđeno u najnovijem Crvenom popisu ptica Europe ( 2021. ), daleko ugroženiji negoli se to dosad mislilo. Za Biom je to zvono na uzbunu koje upozorava na opasnost od izumiranja ove endemske mediteranske vrste, srodniku albatrosa, koja se u samo šest zadnjih godina popela za dvije kategorije na ljestvici opasnosti od nestanka…

U priopćenju koje tim povodom objavljuje Biom navodi se da su gregula i njezin nešto krupniji sordnik kaukal (Calonectris diomedea) jedine vrste ptica iz reda cjevonosnica (Procellariiformes) koje se gnijezde u Hrvatskoj, i to samo na udaljenim otočićima, prije svega kod Lastova i Palagruže.

-Nestanak kaukala i gregule sa Jadrana bio bi veliki gubitak za Hrvatsku i zato smo odlučili pokrenuti kampanju za njihovo spašavanje i očuvanje. Biomova istraživanja i akcije na terenu pokazuju da ustrajnim radom i uklanjanjem prijetnji možemo očuvati ove ugrožene vrste, no sada nam je potrebna podrška građana da bismo u tome i uspjeli“- poručuje, u povodu početka kampanje „Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda“ Sven Kapelj, voditelj Programa za očuvanje ptica u Udruzi Biom.

Zahvaljujući stotinama radnih sati stručnjaka i volontera, udruga Biom prati stanje na terenu, prebrojava gnijezda, otklanja prijetnje poput crnih štakora i prati kretanje tih ptica u cilju zaštite područja na kojem žive, a zahvaljujući satelitskim odašiljačima zna se da neki od hrvatskih kaukala odlete sve do Brazila. Zabilježeni su i trenuci u kojima naše gregule iz Sredozemnog mora kroz Bospor prođu u Crno more kako bi se tamo hranile- ističe se u priopćenju.

Gregule- albatrosi, nešto poznatiji srodnici kaukala, rasprostranjeni su ponajviše na južnoj Zemljinoj polutci, a obje su vrste prave morske ptice, navode iz Bioma, jer žive na otvorenom moru, a zahvaljujući posebnim solnim žlijezdama kroz koje iz organizma izlučuju višak soli, mogu piti morsku vodu. Na kopno dolaze samo u vrijeme gniježđenja, i to najčešće noću kako bi izbjegli predatorske vrste poput štakora i krupnijih vrsta galebova. Najčešće se hrane ribama i lignjama, a plijen hvataju na površini ili roneći ispod površine mora i do 10 metara dubine. U pronalasku hrane pomaže im i dobar njuh, inače zakržljalo osjetilo kod brojnih ptičjih vrsta. Gnijezde se u pukotinama i policama u stijenama morskih hridi i nenaseljenih otočića što otežava njihovo pronalaženje, ali i stručni monitoring- ističe se u priopćenju.

Gregule su vjerne ptice, ostaju s istim partnerom čitav život, a kako se čini prema dosadašnjim spoznajama, mogu doživjeti i 25 godina. Podižu samo jednog ptića godišnje, tijekom ležanja na jajetu izmjenjuju se oba roditelja, a kasnije zajedno nastavljaju hraniti i podizati ptića.

Iz Udruge Biom pozivaju sve građane da se uključe u kampanju za spašavanje kaukala i gregule „Spasimo gnijezda ispod lastovskih zvijezda“ – doniranjem putem donacijske web stranice Bioma (biom.hr/doniraj) na kojoj se skupljaju sredstva ili uplatom putem žiro-računa HR7524020061500115609, HR00 01-01-02, praćenjem Biomovog newslettera, dijeljenjem informacija na društvenim mrežama, kao i učlanjivanjem u zajednicu prijatelja ptica i prirode Udruge Biom.

Spasimo zajedno gnijezda ispod lastovskih zvijezda!- poručuju iz Bioma, jedne od vodećih udruga ciivlnog društva čija je preokupacija zaštita prirode u Hrvatskoj a predstavnici su i BirdLifea u Hrvatskoj. Njihova je misija očuvanje bioraznolikosti na korist prirode i društva, zaštita divljih ptica i drugih vrsta i njjihovih staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti po prirodu i zdrav okoliš, a okupljaju zaljubljenike u prirodu. Organiziraju volontiranja, edukacije djece, mladih i odraslih osoba, provode istraživanja, populariziraju znanost, zagovaraju promjene koje se pozitivno reflektiraju na živi svijet i šire svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI