Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
čovječanstvo
Ilustracija

Putin i Biden se sastaju negdje na internetu

Ilustracija

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se danas negdje na internetu, odnosno održat će tzv. video sastanak. Navodno će čelnici tih tzv. supersila razgovarati o gomilanju ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i širenju NATO-a na istok. kao kažu, dotaknut će se i niza drugih tema uključujući stratešku stabilnost, cyber i regionalna pitanja. Čega će se još dotaknuti, nemamo pojma. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira na sastanku s američkim predsjednikom predložiti uzajamna sigurnosna jamstva, izjavio je glasnogovornik Kremlja, naglasivši da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO-a, kako prenosi naša Hina. 

Putin je nedavno pozvao NATO da prekine sa širenjem na istok, zatraživši od zapadnog saveza pisana jamstva. S američke strane nije stiglo eventualno širenje na istok zapravo širenje na zapad, s obzirom da je zemlja okrugla. Rusija je zauzvrat spremna savezu ponuditi vlastita jamstva, rekao je navodno šef ruske države.

“Sigurnosna jamstva, naravno, ne mogu biti unilateralna”, rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. Po Kremlju, video sastanak američkog i ruskog predsjednika počet će oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

-U središtu razgovora bit će pojačane napetosti oko Ukrajine. SAD optužuje Rusiju da gomila postrojbe na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu potaknulo sumnju da planira invaziju. Rusija opovrgava tvrdnje da planira invaziju na Ukrajinu i tvrdi da ne predstavlja prijetnju svojim susjedima. Istodobno ističe da ima pravo raspoređivati oružane snage na svom teritoriju gdje god poželi. Šefovi glavnih stožera 30 zemalja članica NATO-a razgovarali su o pokretima ruske vojske na ukrajinskoj granici na izvanrednom virtualnom sastanku u ponedjeljak navečer. – veli Hina.

NATO nije objavio pojedinosti sastanka, a njemačka novinska agencija dpa saznala je da se razgovaralo, između ostalog, o informaciji SAD-a da se Rusija pripremila za mogući napad na Ukrajinu.

Zapadni je savez u službenom priopćenju naveo tek da su se “šefovi obrane zemalja-saveznica okupili na virtualnom sastanku Vojnog odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima s kojima se savez suočava, u svim operativnim domenama i u svim geografskim regijama”.

“Šefovi obrane razmijenili su informacije kako bi ih zajednički protumačili i ojačali mehanizme odvraćanja i obrane saveza. Cilj sastanka bilo je promicanje transparentnosti među saveznicima i usklađivanje aktivnosti na razini država i saveza”, dodaje se u priopćenju.

Kako kažu, Biden i Putin trebali bi na sastanku u utorak razgovarati i o kontinuiranim pregovorima o nuklearnom razoružanju SAD-a i Rusiije, te o kibernetičkoj sigurnosti, iranskom nuklearnom programu i ostalim međunarodnim sukobima, navodi dpa.

Ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI