Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
hrvatska do dublina / Vlada
Plenkovićevo “Biram Hrvatsku” za 200 tisuća “poticajnih” kuna ( !? )

Plenkovićevo “Biram Hrvatsku” za 200 tisuća “poticajnih” kuna ( !? )

Šef  HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, najavio je kao novu demografsku mjeru, koja je, navodno, u pripremi, državni poticaj od 200 tisuća kuna za povratnike u Hrvatsku koji su spremni na samozapošljavanje. Prema prvim reakcijama, ova je mjera uglavnom percipirana kao klasična HDZ-ova propaganda, jeftina, plitka i površna…

Poticaji formalno iznose od 110-150 tisuća kuna kojima se pridodaje još 50 tisuća ako se povratnik vraća iz zemalja članica EU, odnosno 25 tisuća kuna ako je netko spreman preseliti su iz razvijenijeg u manje razvijeno područje Hrvatske.

Premijer vjeruje da se radi o mjeri koja će nekome pomoći da se osovi na svoje noge, jer mjera, nazvana Biram Hrvatsku, je “nadgradnja postojećih mjera za samozapošljavanje, a trenutno imamo režim po kojem dobijete 130 tisuća kuna, predstavite plan, u HZZ-u ga doobre i dobijete novac. Oko 85 posto korisnika”- tvrdi Plenković- “sa svojim su poslovnim planom stali na noge i dalje rade samostalno. Ovom idejom želimo podići prag sa 130 na maksimalno 150 tisuća kuna plus 50 tisuća za one koji su bili u zadnje dvije godine najmanje jednu godinu zaposleni u nekim članicama EU i žele se vratiti- objašnjava Plenković.

Recimo, ako se na mjeru prijavi netko tko je u Njemačkoj radio kao vodoinstalater i stekao znanje, a možda računa na veze s domovinom, tu ima prijatelje, obitelj, možda bi želio svoje znanje koje je stekao u Njemačkoj primijeniti u Hrvatskoj, i ako se prijavi, poslovni plan mu bude odobren, može dobiti maksimalno 200 tisuća kuna- objašnjava  šef Vlade pokušavajući promovirati novu demografsku mjeru njegovog tima koja se, nažalost, čini prilično naivnom.

Nije stoga ni čudo da je premijerova zamisao naišla na žestoke kritike, pogotovo, piše Index.hr, iz redova udruge Glas poduzetnika.

-Novim mjerama koje premijer predlaže i načinom na koji ih je predstavio Andrej Plenković i njegova vlada jasno poručuju svima onima koji su unatoč odnosu države prema njima odlučili ostati u Hrvatskoj i ovdje pokrenuti svoj posao, koji su uredno plaćali sve doprinose i nosili se s kompliciranom birokracijom sve ovo vrijeme – da su to radili uzalud i da njihovo dostojanstvo očito nije jednako vrijedno- poručili su iz UGP-a.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin za N1 je izjavio kako bi jedina prava mjera bila dostojna plaća za dostojan život.

-Na prvu bismo mjeru mogli opisati kao demagogiju, ali tek sutra će se znati više. Mjera ima dva problema. Ljudi nisu odlazili samo iz ekonomskih razloga već i zbog načina na koji država i društvo u Hrvatskoj funkcionira. Drugi problem je što počiva na ideji da svatko može biti poduzetnik – ne može – poduzetnik može biti samo onaj tko ima poduzetničkog duha. Pustimo da vlada sutra objasni, da vidimo hoće li biti diskriminatorne prema onima koji su ostali u Hrvatskoj– rekao je Grbin, dodajući da po onome što je premijer dosad obznanio izgleda da neće biti ništa više od tipične HDZ-ovske propagande.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ( Centar ) smatra, pak, da će se iseljavanje iz Hrvatske smanjiti kad se HDZ iseli iz Banskih dvora.

-U zemlju koja je besramno opustošena korupcijom i izgrađena po mjeri HDZ-a, nitko se neće vratiti zbog mjera koje taj isti HDZ nudi. Povratak građana ne može se potaknuti novcem, niti se njihovo povjerenje može potkupiti s 200 tisuća kuna- zaključuje Puljak.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI