Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
hadeze / PRAVDOSUĐE / Vlada
Plenković predblagdanski “oprao” policiju, DORH i SOA-u, nisu dovoljno ozbiljno odradili posao, kaže. Što to znači, kakva je to poruka?

Plenković predblagdanski “oprao” policiju, DORH i SOA-u, nisu dovoljno ozbiljno odradili posao, kaže. Što to znači, kakva je to poruka?

Kad predsjednik Vlade izjavi da nadležne institucije, kao što su MUP, DORH i SOA nisu dovoljno učinile u sigurnosnom smislu, da su zakazale u razotkrivanju okolnosti svojedobnog, kako veli premijer Plenković, terorističkog napada na Banske dvore, to je besumnje jasna kritika njihovog rada i svojevrstan politički pritisak na institucije. No, u DORH-u tako ne misle. Na upit N1 slažu li se s tim ocjenama, jesu li nešto propustili napraviti i jesu li zakazali u svom poslu, kako su primili kritiku premijera, i  nije li to izravan pritisak na njihov rad, iz DORH-a su odgovorili:

-Nadležno državno odvjetništvo će, kao tijelo kaznenog progona počinitelja, poduzeti zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti kada prethodno nadležna tijela otkrivanja počinitelja kaznenih djela dostave dokaze protiv drugih, mogućih, osoba za koje bi se utvrdila osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske ne smatra navedene izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske pritiskom na rad državnog odvjetništva- sasvim šturo navode u svom odgovoru iz Državnog odvjetništva, što u javnoj percepciji samo dodatno pojačava dojam da DORH u svom radu postupa kao produžena ruka vlasti.

Uzgred, predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči Božića doslovce je “oprao” policiju SOA-u i DORH, referirajući se na svojevremeni bezumni napad destabiliziranog pojedinca na Markovom trguPlenković o tome kaže:

-Mi smo imali teroristički napad na Banske dvore, nismo imali teroristički napad na Pantovčak. To je činjenica. Tu činjenicu treba imati na umu. To se nije dogodilo slučajno, nije se dogodilo ničim izazvano, nije se dogodilo spontano, netko je mladića koji ima 21 ili 22 godine, koji je, nažalost, počinio samoubojstvo, nagnao da takvo nešto napravi. Da biste se odlučili na takvo nešto, morate biti izloženi takvoj vrsti informacija, huškanja, difamiranja koja nadilazi sve što bi bilo racionalno i normalno. To sigurno nije mogao taj mladić s toliko godina i s takvim životnim iskustvom saznati. Tu se zbiva nešto što nadležni trebaju do kraja razotkriti. Ja smatram da nije do kraja razotkriveno. Nije napravljen dovoljan napor. Nemoguće je da netko to tako, eto, s 22 godine napravi. Previše je sijanja mržnje i huškanja u hrvatskom društvu, previše je laganja, difamiranja, izmišljanja, etiketiranja pa onda, sukladno tome, ljudi koji nisu dovoljno stabilni su u stanju i ovakve korake napraviti. To je ozbiljan problem i time se moraju baviti svi, i DORH i MUP i SOA i to ozbiljnije, bolje i detaljnije nego dosad-  ocijenio je Plenković, ne štedeći ni policiju ni DORH ni SOA-u za koje tvrdi da nisu napravili dovoljno, iako im je to, kazao je, svima izravno rekao.

-To zna i Božinović, zna Hrvoj Šipek, zna Markić, sve troje. Jasno sam rekao da ono što je napravljeno nije dovoljno. To je činjenica jasna kao dan- podvukao je Plenković. Ali, ako je tako, kako je moguće da je još nedavno, unatoč propusta kojima je cijela hrvatska javnost izravno svjedočila, glavna državna odvjentica Zlata Hrvoj Šipek ponovo dobiva potporu premijera, baš kao i njegov prvi suradnik , potpredsjendik Vlade Davor Božinović, unatoč brojnih kritikama zbog postupanja prema migrantima, pače, i pravomoćne presude Europskog suda za ljudska prava protiv RH u slučaju smrtno stradale afganistanske djevojčice Madine Hussini…

Predsjednik Milanović optužio je premiejra i da se izravno miješao u rad obavještajne zajednice od koje je, navodno, zahtijevao da  radikalizaciju i terorizam uvrste u godišnje izvješće, a sve na temelju spomenutog napada na Banske dvore.

No, premijer odlučno odbija optužbe da bi se on miješao u rad obavještajnih institucija te da je radio bilo kakav pritisak na SOA-u. Radi se o tome da se predsjednik ispuhao na temama  vanjske politike i obrane, pa se sada dohvatio obavještajnog sustava, ironično će Plenković, koji odbacuje priče o tome da se tu radilo o izoliranom slučaju pojedinca, jer to su priče za malu djecu, kaže.

– S te strane ja očekujem da se taj posao malo ozbiljnije napravi. Ovo nije nikakav pritisak, nego vrlo ozbiljna konstatacija gdje se treba napraviti puno, puno ozbiljniji i veći napor od sve tri institucije, bez ikakvih dilema, dugoročno i radi sigurnosti u Republici Hrvatskoj. To nije personalna stvar, to je stvar o kojoj ja imam vrlo čvrsti stav i nema ni teoretske šanse da ne bih bio u pravu u njemu- izjavio je Plenković,  odbacujući i primisao da bi se na taj način miješao u rad institucija. Naprosto se radi o tome da je premijer uvijek u pravu, kako reče, nema šanse da nije ( !? ) Jer, kad imate neki case, reći će na čistom hrvatskom, treba ga malo kontekstualizirati. – Kad svatko radi u silosu, onda ne vidite big picture. Moj je posao da vidim širu sliku- prevest će Plenković, upućujući nadležnim institucijama izravne packe. Jer, šef Vlade i HDZ-a sve zna najbolje. Pa i da je predsjednik Republike nešto muljao oko otkazivanja najavljenog odlaska u BiH.

Jer, da se u sigurnosnom smislu nešto događa, radi čega bi trebalo otkazati odlazak predsjednika u susjednu državu,  i on ( premijer ) bi o tome morao biti informiran od službi, a kako njemu nije došla baš nikakva informacija o tome, očigledno se tu radi o” nečem drugom”, zaključio je Plenković, sugerirajući da je Milanović posjet BiH otkazao iz sasvim drugih, a ne sigurnosnih razloga.

Što, naravno, nije miješanje u rad sigurnosnih institucija, niti otvorena sumnja u njihove procjene…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI