Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
nasilništvo
Papa Frane na talijanskoj televiziji: Premlaćivanje žena je gotovo sotonski čin

Papa Frane na talijanskoj televiziji:
Premlaćivanje žena je gotovo sotonski čin

Kad bi vjernici slušali što govori Papa i iskreno slijedili njegove preporuke, svijet bi bio puno bolje mjesto. Bilo bi manje mržnje i nasilja među ljudima, više poštovanja i solidarnosti. Ali mnogi vjernici misle da su dolaskom na misu i tu i tamo ponekom ispovijedi, odriješili svoje grijehe, pa do njih Papine riječi i ne dopiru. A nasilja, napose obiteljskog, u doba pandemije je više no ikad prije. -Obiteljsko nasilje je gotovo sotonski čin- izjavio je Papa Frane u intervjuu za talijansku televiziju, u nedjelju navečer, uz inzistiranje na dostojanstvu žrtve.

Papa je, javlja Hina, sudjelovao u specijalnom programu  TG5, u kojem je razgovarao s četiri žrtve nasilja.

-Toliko je žena zlostavljano i premlaćivano u vlastitim domovima, čak od ruke svojih muževa- rekao je Papa, ocjenjujući da je u njegovim očima to zločin, gotovo sotonski, jer podrazumijeva iskorištavanje slabosti nekoga tko se ne može obraniti, kako je kazao u emisiji nazvanoj “Franjo i nevidljivi”.

U razgovoru s majkom žrtvom nasilja, koja je morala pobjeći iz vlastitog doma, zajedno s djecom, kako bi i njih i sebe zaštitila od nasilnika, Papa je napomenuo kako “možemo samo blokirati udarce, a to je ponižavajuće, vrlo ponižavajuće.” Ali, u svojoj je sugovornici prepoznao puno dostojanstva, jer,” da si izgubila dostojanstvo ne bi te bilo”, rekao joj je.

Druga godina pandemije i česti lockdowni drastično su se odrazili u porastu broja slučajeva nasilja u obitelji. Pa je primjerice, po podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Italiji od siječnja ubijeno 112 žena, a u više od 50 posto slučajeva ubojica je bio njihov bivši ili aktualni suprug, odnosno partner.

Za razliku od nekih hrvatskih biskupa koji su i s oltara poručivali da su žene drugotne i da je njihova dužnost ponizno služiti svome muškarcu, Papa je ne jednom digao glas protiv nasilja nad ženama, pa je tako 2020. upozorio i da je to “oskvrnjenje” Boga rođenog od žene.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI