Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
osi
Možemo! Pula: OSIgurati pravo na rad osobama s invaliditetom

Možemo! Pula:
OSIgurati pravo na rad osobama s invaliditetom

-OSIgurati pravo na rad – poručuju iz političke platforme Možemo! Pula, jedne od rijetkih političkih grupacija u državi koji su se zasad sjetili današnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (ili skraćeno: OSI). 

-Na današnji dan želimo podsjetiti na važnost ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu i pružanja jednakih mogućnosti u ostvarivanju prava na rad. Smatramo da je financijska neovisnost ostvarena vlastitim radom, kod radno sposobnih osoba s invaliditetom, ključna za ostvarivanje jednakosti, sprječavanje siromaštva i potpunu integraciju u zajednicu. – vele u pulskom Možemo”!. 

Lokalna politika može svojim dobro osmišljenim i ciljanim mjerama poticati zapošljavanje osoba s invaliditetom te osigurati njihov ostanak u svijetu rada kako bi i sami doprinosili zajednici umjesto da ovise o socijalnim primanjima, smatraju.

-Skup mjera koje je potrebno ugraditi u lokalne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom odnosi se u prvom redu na osiguranje pristupačnosti i dostupnosti (arhitektonske i komunikacijske) za javne zgrade i površine, zatim na jednaku strukturnu podršku svim poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, bilo u javnoj upravi ili privatnom sektoru. Strukturna podrška može se razvijati kroz niz kriterija, poput poticaja poslodavcima za održivost radnog mjesta, smanjivanja komunalne naknade i najma poslovnih prostora i terasa kod zapošljavanja većeg broja osoba s invaliditetom, financiranja osposobljavanja i prekvalifikacije osoba s invaliditetom za produktivan rad, ulaganja u promotivne kampanje za poticanje zapošljavanja te pružanja kvalitetne potpore poslodavcima i tražiteljima zaposlenja u njihovoj integraciji na radno mjesto. – imaju ideje u Možemo! Pula. 

Također, smatraju kako lokalna samouprava može razvijati kriterije vezane za društveno poduzetništvo koje je kod nas još uvijek na samim počecima, dok je u Europskoj uniji odavno prepoznato kao poslovni model za budućnost Europe.

-U društvenom poduzetništvu zapošljavanje ranjivih skupina nalazi se visoko na ljestvici prioriteta, što za lokalne politike može biti dobar primjer u kreiranju novih oblika poduzetništva u kojima će i osobe s invaliditetom ravnopravno sudjelovati.- zaključuju u Možemo! Pula. 

Preostaje još samo da to zaključe i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, te da to i ostvare.

Ilustracija

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI