Neovisni novinarski portal
23.3.2023.
političarenje / POLITIKA
Milanović vs Plenković : Tko je “maznuo” 200 milijuna eura na francuskim Rafalima?

Milanović vs Plenković :
Tko je “maznuo” 200 milijuna eura na francuskim Rafalima?

Predsjednik Republike Zoran  Milanović, nakon svečanog obilježavanja 30-te godišnjice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izjavio je kako se nada da nas Rafali neće na kraju koštati milijardu i 300 milijuna eura, to je, tvrdi, ozbiljan problem, jer je” 200 milijuna eura maznuto, nestalo je”, kazao je Milanović, napominjući da će tražiti od premijera Plenkovića da najprije njemu dade na uvid ugovore o nabavci Rafala, a onda i da ih objavi. Premijer odgovara da su ugovori povjerljivog karaktera i da neće biti objavljeni, te objašnjava gdje je spornih 200 “maznutih” milijuna eura. PDV, objekti, oprema…

Milanović ne misli, naravno, da je netko doslovce uzeo novac u vrećama, to je metafora, kaže, ali ne prihvaća vladina pojašnjenja o PDV-u kao razlogu naknadnog poskupljenja borbenih Rafala za oko 200 milijuna eura.

-Taj novac je nestao i to je 200 milijuna eura manje u projekcijama obrambenog sustava. Nisam vidio da je tu PDV. On je povećan na pretpostavci da se radi o milijardi eura, a radi se o 20 posto više. Ako nešto najavljujete, stavite u proračun- inzistira Milanović, usput dodajući da kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH pojma nema o tome što je sve od opreme, uz 12 borbenih aviona, Hrvatska kupila. Zato i namjerava tražiti na uvid ugovore i skidanje oznake tajnosti s njih, bar za ono za što se može, da bude javno.

U pregovorima o nabavci aviona nije sudjelovao, a do neke je faze o tome bio infomriran od načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja. Ali, kad je odlučeno da se ide u pregovore s Francuzima, Hranj je ispao iz tima, i taj posao vode neki treći ljudi, Plenković, Banožić i Frka Petešić…

Nada se da će postojećih osam  MIG-ova 21, kojima trenutno raspolaže Ratno zrakoplovstvo, izdržati do dolaska Rafala i da nećemo morati tražiti pomoć NATO saveznika za nadzor našeg zračnog prostora.

Vjerojatno po prvi put u povijesti, na proslavi godišnjice HRZ-a nije bilo ni ministra obrane ni ma koga od predstavnika Ministarstva, a što se tiče Milanovića, za njega je ministar Banožić– bivši.

-On će uskoro biti smijenjen. U HDZ-u i sadašnjoj Vladi ima osoba koji bi puno odgovornije i s puno više autoriteta mogli obavljati ovaj posao- poručio je šef države, napominjući da s Banožićem ne bi više surađivao čak i da poništi svoju odluku i vrati brigadira Burčula na  mjesto zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Posebno je istaknuo činjenicu da u Hrvatsku dolaze američki Black Hawk helikopteri, a hangari nisu sagrađeni, iako je to moralo odavno biti, pa će, kaže, neki morati na kišu.

– Nisam prije znao za hangare, to sam saznao od vojske, da se uopće ne radi posao. To neće biti dostupno narednih godinu dana, jer se ne može izgraditi, to je nerad. Da je ministar došao ovdje ne bi govorio – dok se ne promijeni, neće govoriti, o tome smo razgovarali pet puta. Rado bih da je kraj mene netko normalan – premijer ništa ne poduzima, nadam se da traži novog ministra- rekao je Milanović, te ponovo podsjetio na nabavu Bradleyja, koji, kaže, očito nekomu nisu u interesu da se uzmu. Netko valjda želi uzeti proviziju.

– Ne želiš nešto što je američko, to je super roba. 150 milijuna dolara  bi bio naš trošak. To je kao da za 1000 eura dobijete novi BMW– kazao je.

Na Milanovićeve opaske o 200 “maznutih” milijuna eura u kupovini rabljenih francuskih  borbenih aviona, Plenković odgovara da se radi o odluci Vlade da se kupe Rafali, za koje je prva rata već plaćena. Francuska ponuda je od struke izabrana kao najpovoljnija, a predsjednik Republike nije htio, tvrdi Plenković, dati  predstavnike u povjerenstvo koje se bavilo izborom ponude.

Kad je već taj proces napravljen, imali smo sastanak Vijeća za obranu prije konačne odluke Vlade i formalno smo ga pitali, i nisu se očitovali. Ponuda od 999 milijuna eura bila je za tri ugovora kao paket. To su cijene kad su podnijeli ponudu u siječnju 2020. godine. Ni na jednu od tih cijena koje smo uspoređivali nije bilo PDV-a.Taj PDV MORH transferira Ministarstvu financija. Dakle, transferiramo ga sami sebi i on nije toliko bitan- kaže premijer.

No, postoji i dodatni trošak, trošak za objekte, osoblje i trošak za razdoblje od 2024. do 2026. godine, a koji se tiče operativne uporabe aviona. Tu su tih “maznutih” 200 milijuna eura koje je netko iz povjerenstva stavio u džep. Ja, na primjer- ironično će Plenković.

Na kraju je a propos Milanovićevih izjava također rekao: -Trivije i šarlatanstvo koje on baca u eter su na njegovu sramotu, meni je njega čak malo i žao. On je inače inteligentan čovjek i ne kužim da on to sam ne shvaća. Ne vidim put kojim je krenuo.

Francuski borbeni zrakoplov Rafale

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI