Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
PRAVA ZA LJUDE / zdravlje
fAKTIV upozorava da se u KB “Sveti Duh”ženama uskraćuje pravo na pobačaj, jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti !?

fAKTIV upozorava da se u KB “Sveti Duh”ženama uskraćuje pravo na pobačaj, jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti !?

Od hrvatske neovisnosti, Hrvati su opasno zaraženi sindromom “većih katolika od Pape”.  Pa tako, u odnosu na države s puno većom katoličkom tradicijom, hrvatske bolnice prednjače i u prizivu savjesti liječnika kad je u pitanju obavljanje pobačaja. Feministički kolektiv fAKTIV upozorio je javnost da se u KB “Sveti Duh” ne obavlja pobačaj zbog toga što se svi specijalisti ginekolozi u toj bolnici pozivaju na priziv savjesti. Stoga pozivaju Grad Zagreb, kao vlasnika bolnice, da hitno osigura dostupnost zdravstvene skrbi pacijenticama i osigura zapošljavanje ginekologa koji se neće pozivati na priziv savjesti …

Istovremeno, fAKTIV od gradske vlasti traži smjenu predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Berivoja Miškovića i ravnatelja KB-a Mladena Bušića.

fAKTIV je još u studenome od Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba zatražio odgovor o dostupnosti pobačaja u ovoj klinici, napominjući da su od uprave bolnice dobili i službeno očitovanje kako oni ne obavljaju pobačaje na zahtjev, jer su svi njihovi ginekolozi u prizivu savjesti.

Kada se bolnici obrati pacijentica sa zahtjevom za prekidom trudnoće, sukladno članku 20. Zakona o liječništvu, ginekolozi Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a “Sveti Duh”  upoznaju je sa svojim prizivom savjesti i upućuju u druge zagrebačke zdravstvene ustanove.

No, je li to u skladu sa zakonom? Može li zdravstvena ustanova, klinika, bolnica, biti bez ijednog liječnika koji je spreman pacijenticima obaviti abortus na njihov zahtjev i osigurati im svu potrebnu zdravstvenu skrb i zaštitu?

fAKTIV posebno ističe da je na čelu Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh Berivoj Mišković , liječnik koji podupire molitelje pred javnim bolnicama koji vrijeđaju i uznemiravaju pacijentice u ionako teškom stanju, a i sam misli kako je njegovo legitimno pravo da taj zahvat ne obavlja. S  obzirom da je član povjerenstva Ministarstva zdravstva  koje je angažirano na izradi smjernica za novi Zakon o pobačaju, jasno je u kom smjeru će ići njegov doprinos. Zato fAKTIV smatra da Grad kao osnivač KB-a “Sveti Duh” ima odgovornost prema ženama kojima ne smije biti uskraćena zdravstvena skrb zbog ovakve samovolje liječnika, te da je dužan osigurati im zaštitu i skrb, jer je pravo pacijentice na pristup zdravstvenoj usluzi jedno od temeljnih medicinskih načela.

Feministički kolektiv fAKTIV  traži brze sankcije za liječničku samovolju koja ugrožava zdravlje i živote žena i smjenu ravnatelja koji potiče svoje kolegice i kolege u kolektivnoj opstrukciji ovog  zdravstvenog zahvata, pri čemu se pozivaju na Zakon o liječništvu.  Zanima ih koji su to liječnici koji odbijaju obaviti abortus pacijenticama i koje su to zdravstvene ustanove u koje ih iz “Svetog Duha” šalju.

Osim toga, iz udruge traže i da se zaposle ginekolozi koji se neće pozivati na priziv savjesti  i uskraćivati pravo na pobačaj ženama koje se na to odluče. Ukoliko se odmah ne pokrene postupak zapošljavanja ginekologa i ginekologinja koji su spremni obavljati svoj posao bez priziva savjesti, iz udruge traže da Grad smijeni predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Berivoja Miškovića i ravnatelja KB-a Sveti Duh Mladena Bušića jer krše prava pacijentica na pristup zdravstvenoj usluzi koja im je zajamčena Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

fAKTIV se zalaže za povratak prava na pobačaj u Ustav, odakle je pravo slobodnog izbora žena izbačeno 1990. Pravo na pobačaj zajamčeno je aktualnim zakonom,  ističu, ali ga Ministarstvo zdravstva i bolnice svjesno krše tako što ženama uskraćuju zdravstvenu skrb, što najbolje ilustrira upravo slučaj kolektivnog priziva savjesti u bolnici ‘Sveti Duh’. Krše ga, treba naglasiti, bez ikakvih posljedica. Ako želimo zaustaviti izigravanje zakona, pravo na pobačaj treba vratiti tamo gdje mu je mjesto – u Ustav, a jedino na taj način i u sve bolnice koje su ovlaštene za obavljanje pobačaja- poručuju iz udruge fAKTIV.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI