Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
prosvjedi protesti demonstracije
Aktivisti Extinction Rebelliona Zagreb blokirali ulaz u ministarstvo i traže zatvaranje termoelektrane na ugljen

Aktivisti Extinction Rebelliona Zagreb blokirali ulaz u ministarstvo i traže zatvaranje termoelektrane na ugljen

U tijeku je blokada ulaza u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, javljaju eko-aktivisti Extinction Rebelliona Zagreb. Oni od jutros blokiraju ulaz u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja  zahtijevajući hitno donošenje odluke o zatvaranju termoelektrane Plomin na ugljen do kraja 2023. godine, a ne 2033., kako je najavila hrvatska Vlada na klimatskim pregovorima u Glasgowu održanim prošlog mjeseca. Interveniriala je policija, te zaštitari, a jedan od njih primjenom sile jednu od prosvjednica spustio s nadstrešnice pred ulazom.

U znak nezadovoljstva, prije mjesec dana organiziran je “Marš za opstanak”, kojim su Extinction Rebellion Zagreb i Fridays for future zajedno s 300 građanki i građana zahtijevali hitnu borbu protiv klimatske krize.

Današnjom blokadom aktivisti kažu kako pokazuju da neće odustati od svojih zahtjeva, među kojima je prvi zatvaranje termoelektrane Plomin na ugljen.

“Nema izlaza iz klimatske krize uz ugljen i fosilna goriva. Zemlje poput Austrije, Belgije, Švedske i Portugala već su zatvorile sve termoelektrane na ugljen, Velika Britanija i Irska planiraju ih zatvoriti do 2025. Hrvatska Plomin bira ostaviti otvorenim što je nedopustivo. Nedopustivo je jer je ugljen najveći zagađivač među fosilnim gorivima, a nemamo toliko vremena prije nego posljedice klimatske krize postanu nepovratne.” – izjavili su iz Extinction Rebelliona Zagreb.

Hrvatska trenutno koristi tek 1% solarne energije u ukupnoj potrošnji i bit će nužno da u sljedećim godinama poveća ulaganja u elektrane koje koriste obnovljive izvore energije, prvenstveno energiju sunca i vjetra. Extinction Rebellion smatra da su naredne godine ključne i da je do kraja 2023. potrebno organizirati energetski održivo zatvaranje Plomina. Isto tako ono mora biti pravedno za radnike, što znači da Hrvatska mora iskoristiti sredstva iz EU za kompenzacije i prekvalifikaciju radnika iz industrije ugljena, kojih je u TE Plomin trenutno zaposleno 30.

Ovakav tip akcije aktivisti opravdavaju hitnošću problema klimatske krize.

“Vrijeme za djelovanje nam istječe, posljedice klimatskih promjena sve su vidljivije u svijetu, a također i u Hrvatskoj. Moramo djelovati odmah” – poručuju aktivisti.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI