Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
PROSVJED
Zagreb: Prosvjed protiv covid potvrda, prosvjednici nasrnuli na novinarske ekipe

Zagreb:
Prosvjed protiv covid potvrda, prosvjednici nasrnuli na novinarske ekipe

 U Zagrebu se održava prosvjed protivnika COVID potvrda i epidemioloških mjera, a nekoliko tisuća građana pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske krenulo je u dvije povorke prema Trgu bana Jelačića odakle će na skupu od Vlade tražiti ukidanje Covid potvrda. Mediji procjenjuju kako je prosvjedovalo  oko 10 tisuća osoba.

Policijska uprava zagrebačka ranije danas je priopćila da prosvjed nije prijavljen, javlja Hina. 

“Ja vjerujem znanstveniku Gordanu Laucu”, “Ne slijepom vjerovanju autoritetima”, “Živi i pusti druge da žive” samo su neki od natpisa na prosvjedu protiv Covid potvrda koji se u Zagrebu održava u subotu.

Povorke građana krenule su prema glavnom Trgu bana Jelačića oko 15 sati s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma.

Sudionici prosvjeda koji se na društvenim mrežama naziva i “Bijeli tihi marš” od Vlade traže ukidanje Covid potvrda, koje su u okolnostima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, socijali te državnim i javnim institucijama.

Okupljanje na dva zagrebačka trga, prosvjed nije prijavljen

Okupljanje građana započelo je na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava Fašizama, a prema procjeni, na obje lokacije oko 15 sati bilo je više tisuća građana.

Povorke su potom simultano oko 15 sati krenule prema središnjem mjestu održavanja prosvjeda. Predvodnici povorke koja je krenula s Trga Francuske repulike nose hrvatske zastave. “Smrt Covid fašizmu, sloboda narodu”, jedan je od transparenata, a u povorci se pjevaju domoljubne pjesme i uzvikuje “Stop potvrdama”.

Promet Ilicom je zatvoren, a policija po prolasku kolone, zatvara promet pristupnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su dijelili bijele balone, svijeće i lučice.

I među okupljenima s Trgu žrtava fašizma vijore se hrvatske zastave, a građani drže transparente pozivajući se na slobodu te izražavajući protivljenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Zagrebačka policija priopćila je da današnji prosvjed u Zagrebu nije prijavljen te da će sudionike okupljanja snimati.

Dužnost nam je oduprijeti se diskriminaciji

Uoči prosvjeda, dio prosvjednika izrazio je svoje zahtjeve za ukidanjem Covid potvrda, tvrdeći da se građane koji ne posjeduju Covid potvrdu protuustavno i protupravno isključuje iz društvenog života i onemogućuje im se odlazak na posao, studiranje i osnovno ustavno pravo na rad.

“Naša je građanska dužnost otpor prema diskriminaciji svake osobe, otpor prema društvenim podjelama i korištenju ove diskriminatorne potvrde kao temelja za to”, navodi se u priopćenju, čiji su autori potpisani kao građani, sudionici Bijelog tihog marša

Inače, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu, ističu u priopćenju kojega prenosimo:

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID-potvrda u Zagrebu. Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su danas i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​

 

Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti.

 

HND i SNH pružaju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera. Od policije stoga očekujemo hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

 

HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao.

 

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

 

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Prosvjedni plakat

Tags: ,

VEZANE VIJESTI