Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
hdz / POLITIKA / sabor / Vlada / Vojska
Uoči sastanka na vrhu : Plenković na sastanak s vojnim vrhom pozvao šefa Sabora, ali ne i šefa Odbora za obranu!?

Uoči sastanka na vrhu :
Plenković na sastanak s vojnim vrhom pozvao šefa Sabora, ali ne i šefa Odbora za obranu!?

Uoči sutrašnjeg sastanka Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost i susreta premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića zbog stanja u vojsci, održan je pripremni sastanak u Vladi koji je zbog odabira sudionika izazvao brojne kontroverze. O nekim dvojbama oko ovog sastanka na vrhu govorio je za N1 i šef saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović. Ocijenio je kako je to zapravo bio sastanak vrha HDZ-a s vojnim vrhom, a ne sastanak izvršne vlasti s predstavnicima vojske…

Franko Vidović (Foto: Tris/H. Pavić)

Vidović je i član Vijeća za obranu, pa mu s tog aspekta nije jasno zbog čega je na pripremni sastanak u ponedjeljak bio pozvan predsjednik Sabora, ali ne i predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Smirivanje situacije

Što se očekivanja od konačnog susreta premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića tiče, Vidović kaže kako treba ići putem smirivanja situacije i spuštanja tenzija te fokusiranja na jačanje Oružanih snaga.

-Jutros sam ostao zatečen kad sam vidio sastav današnjeg sastanka u Vladi. Očekivao sam da to bude sastanak izvršne vlasti i vojnog vrha, ali da je tako na sastanku ne bi bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ( i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman,  kao vladin član Vijeća za obranu, op.a. ) koji predstavlja zakonodavnu vlast. Ako je premijer pozvao šefa Sabora trebao je pozvati i mene  kao predsjednika Odbora za obranu- inzistira Vidović, ocjenjujući da je to bio loš potez i loša politička poruka.

Unatoč činjenici da je zaobiđen, Vidović ne misli da je loše informiran, raspolaže s javno dostupnim informacijama ali i nekim koje su klasificirane, pa o njima ne može govoriti, ali iz raspoloživih informacija zaključuje da situacija u vojsci nije katastrofična, iako nije ni sjajna. U Hrvatsku vojsku, pa i u borbene zrakoplove, se ulaže, dodat će, a da li se ispravno ulaže to je drugo pitanje.

Na sastanku u utorak očekuje da će se ići na smirivanje situacije i da će se postići dogovor o okviru kako dalje funkcionirati, jer ovo je, kako on vidi, prije svega sukob predsjednika Republike i premijera, a ne ministra obrane. Vjeruje da će sa sastanka izaći priopćenje, da će njegov tok i sadržaj biti klasificirani, ali da će proteći bez teških riječi, u znaku obostranog uvažavanja, i argumenata s obje strane. Smatra da bi bilo dobro i da predsjednik Vlade informira sudionike sastanka o tome u kojoj je fazi nabava borbenih zrakoplova, s obzirom da bi ugovori o kupnji morali biti potpisani do kraja godine.

Svi ostaju na svojim pozicijama ( osim umirovljenog Burčula )…

Što se tiče (zlo)upotrebe vojnih resursa, nada se da će izvješće ministra obrane biti cjelovito, i da se neće odnositi samo na troškove predsjednika Republike  nego i svih ostalih korisnika vojnih resursa…

Vidović je uvjeren da će brigadir Burčul ostati u mirovini u koju je poslan, jer se još nije dogodilo da netko ode u mirovinu pa se pod ovakvim okolnostima ponovo vrati u službu, siguran je i da će Mario Banožić ostati ministar, kao i admiral Robert Hranj načelnik Glavnog stožera OSRH.

Bitno je spustiti tenzije i naći modalitete za funkcioniranje sustava u zadanim ustavnim okvirima. Ustav je dosta jasan i nije problem, ističe Vidović, problem su različite interpretacije Zakona o obrani.

-Možda bi trebalo doraditi i bolje razlučiti ovlasti ministra obrane i predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika OSRH, kako ne bi dolazilo do prijepora i preklapanja i kako se ne bi postavljala pitanja poput onog ima li ministar pravo naložiti inspekciju Glavnog stožera. -Ima- decidiran je Vidović– samo je pitanje pozadine te isnpekcije- poručuje.

Paralelno, HDZ-ovo Vijeće za obranu?

U očekivanju prijelomnog sastanka Plenkovića i Milanovića, iz Ureda predsjednika javnosti je upućeno novo priopćenje, a u poslijepodnevnim satima i šef države je okupio vojni vrh.

Priopćenje iz Ureda predsjednika donosimo u cijelosti:

Andrej Plenković pozvao je i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na današnji sastanak predsjednika Vlade RH s kolegijem zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske u sjedište Vlade RH. Što HDZ-ov predsjednik parlamenta, dakle zakonodavne vlasti, radi na sastanku izvršne vlasti sa zapovjednicima Hrvatske vojske? Andrej Plenković kaže kako je to pripremni sastanak za sutrašnje Vijeće za obranu. A zašto na pripremni sastanak nije pozvan i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, koji je također član Vijeća za obranu?

Kad je već Jandrokovića pozvao, Plenković je onda mogao pozvati i sve članove Predsjedništva HDZ-a na razgovor s generalima pa da slika bude jasna i potpuna. Jer, bili su na sastanku i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i glasnogovornik Vlade Marko MilićAndrej Plenković je danas u Vladi zapravo organizirao HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom i otišao najdalje do sada u nedopustivoj politizaciji Hrvatske vojske. Ili je Andrej Plenković danas organizirao paralelno stranačko, HDZ-ovo Vijeće za obranu?

Istaknimo ključnu razliku: Predsjednik Republike na sastanke s vojnim zapovjednicima poziva isključivo svog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragana Lozančića. Predsjednik Republike sastat će se danas popodne s načelnikom Glavnog stožera OSRH i vojnim zapovjednicima. Na sastanku će biti, kao i uvijek, još samo savjetnik dr. sc. Lozančić– poručili u iz Ureda predsjednika Republike.

Zoran Milanović na Plesu (Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI