Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
wheels on fire
Takozvani inkluzivni dodatak: Ne zadovoljavajmo se mrvicama samo zato jer mislimo da ne zaslužujemo išta bolje

Takozvani inkluzivni dodatak:
Ne zadovoljavajmo se mrvicama samo zato jer mislimo da ne zaslužujemo išta bolje

Kada je riječ o poboljšanju života osoba s invaliditetom postoje mnoge ideje, prijedlozi pa čak i primjeri dobre prakse, ali kako to obično biva kad su osobe s invaliditetom u pitanju njihov boljitak stoji „na čekanju“ i sve te ideje i prijedlozi se izvlače prema potrebi. Jedna o takvih ideja je tzv. Inkluzivni dodatak. Što znamo o inkluzivnom dodatku? Pa zapravo ne mnogo.

Za sada se zna da bi trebao zamijeniti pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu i pravo na naknadu do zaposlenja te dio naknade iz Zakona o doplatku za djecu i iznosio bi 4 tisuće kuna.

Ono što znamo je da se uvođenje inkluzivnog dodatka spominje od 2011 godine.  Od tada je ideja o inkluzivnom dodatku doživjela brojne nacrte, prijedloge, te procjene ali do dana današnjeg kao cjelovit zakon nije stigao do Hrvatskog sabora. Kako sada stvari stoje tako će i ostati jer iako je aktualni premijer obećao još prošle godine da će njegova Vlada napokon pozabaviti ovim problemom i da će do kraja ove godine nacrt zakona biti spreman ništa se još po tom nije dogodilo. Prema zadnjim informacijama sve odgođeno za zadnje tromjesečje iduće godine. Nekako pretpostavljam da će ga odgoditi i iduće godine, jer već znate da u ovoj državi uvijek ima puno većih problema od potreba osoba s invaliditetom, i da politika i političari ne vode brigu o nama.

Koliko god da ideja o inkluzivnom dodatku zvuči dobro i obećavajuće, nekako i dalje sam skeptičan. Zahvaljujući bogatom iskustvu sa zakonima znam kako je lako manipulirati s pravima i zakonima pogotovo onima koji se odnose na osobe s invaliditetom. Svi ste čitali o slučajevima (a i ja sam ih spominjao u svojim kolumnama) gdje su ljudi preko noći ostali bez statusa osobe s invaliditetom.

Ono čega se bojim da na kraju ne dobijemo manje nego što smo imali, ili da će neka skupina osoba s invaliditetom dobiti više, a druga manje. Ne sumnjam da će oni koji će donositi zakon kako kaže „tjerati vodu na svoj mlin“ i pokušati na sve načine uštedjeti na nama, baš kao što i dosad radili. Baš zato što znamo da koliko se često dogodi da ono što je bilo prvobitno namijenjeno da nam olakša život, na kraju se okrene protiv nas, potrebno je da se aktivnije uključimo u donošenje ne samo ovog zakona, nego i onih u budućnosti.

Zaista se ne bi više smjelo događati da se donese neki zakon ili da se nađe pokoja stavka koja nam ne ide u prilog. Ne smije se više događati da se zadovoljavamo mrvicama samo zato jer mislimo da ne zaslužujemo išta bolje. Pobrinimo se zajedno da više ne budemo ne vidljivi u društvu i da svi skupa sretnije i kvalitetnije živimo.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI