Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
crovid / Vlada / zdravlje
Stožer, u danu rekordne zaraze, odlučio nove mjere “prespavati” do sutra; hoće li zato biti pametnije?

Stožer, u danu rekordne zaraze, odlučio nove mjere “prespavati” do sutra; hoće li zato biti pametnije?

Nacionalni stožer civilne zaštite čak ni u okolnostima dramatičnog rasta novozaraženih, pred građane u četvrtak nije mogao izaći s prijedlogom konkretnih mjera kojima namjerava djelovati na suzbijanju širenja zaraze. Ministar zdravstva Vili Beroš novi paket mjera je najavio za petak, a kako se čini, riječ je uglavnom o široj primjeni covid potvrda ( i na druge djelatnosti, a ne samo na zdravstvo i socijalnu skrb ). Nema zatvaranja škola, kamoli da bi bilo govora o lock downu. O tome, kaže, danas više nitko ne razmišlja. O čemu u Stožeru razmišljaju? Znaju li uopće što im je činiti?

Iako ministar Beroš odaje dojam krajnje umornog, nervoznog čovjeka kojega je pandemija covida-19 i profesionalno i ljudski iscrpila, i dalje pokušava stanje relativizirati, pa i kad se radi o rekordu kakav je zabilježen baš ovog četvrtka, otkako je epidemija počela.

Broj od 6310 novih slučajeva zaraze nezabilježen dosad, ali nije iznenađujuć, jer radi se o delta soju koji je puno zarazniji, ušli smo u hladnije dane, a epidemiološke mjere i preporuke nisu se dovoljno poštivale, s okupljanjima se nastavilo i imamo što imamo, kao da se pravda ministar.

I pored činjenice da su mnoge bolnice u Hrvatskoj kolabirale pred navalom novozaraženih za koje nisu kapacitirane, radi čega su najavile da uvode samo hladni pogon i rade samo najhitnije zahvate, ministar svejedno relativizira stvarnost izjavom kako imamo daleko manje hospitaliziranih nego na vrhuncu drugog i trećeg vala. No, svjestan je da će i ove brojke nastaviti rasti, jer četvrti val još nije dosegao svoj vrh.

Kako će Stožer na ovakav razvoj pandemije djelovati, to danas nismo uspjeli čuti, jer se mjere usuglašavaju, veli ministar, reagirat će zajedno kao Vlada i Stožer, a o tome što su osmislili, javnost će obavijestiti sutra. Cilj je obuzdati širenje zaraze i osigurati da sustav zdravstva stabilno funkcionira. Jedno je sigurno, ističe Beroš, ne možemo kažnjavati cijepljene i preboljele. Što to znači?

Nema zaustavljanja ni gospodarstva ni života, ali i jedno i drugo bi moglo postati privilegija onih s covid potvrdama. S obzirom da je u Hrvatskoj još uvijek procijepljenost jedva iznad 50 posto odraslog stanovništva, dok je primjerice, u susjednoj Italiji koja je lekciju iz Bergama itekako dobro naučila, broj procijepljenih iznad 80 posto, nije baš jasno kako će gospodarstvo funkcionirati s prepolovljenim brojem zaposlenih, jer bar toliko ih nema covid potvrde.

Činjenica je da je dramatičan rast oboljelih povećao zanimanje građana za cijepljenje, ali se s time itekako kasni, jer, kako kaže ministar, upozoravali smo još ljetos da se treba postići puno veća procijepljenost kako bi u jesen ušli mirniji i sigurniji. Nažalost, “broj necijepljenih od 40 posto je ekstremno veliki rezervoar za širenje zaraze, a imamo zarazniju varijantu virusa nego što je bila prošle godine”.

Ministar nije otkrivao mjere koje Stožer najavljuje za petak, ali je apelirao na građane da se cijepe, da vjeruju struci i znanstvenicima, ne moraju njemu, kazao je, posipajući se pepelom kao netko tko ne može pobjeći od odgovornosti za ono što danas Hrvatska prolazi s pandemijom. No, ministar zdravstva ne misli da je odgovornost na njemu, odgovornost je na svakom pojedincu koji odlučuje hoće li se cijepiti, ili u najboljem slučaju, kako je rekao, “zajednički je zadatak, ja kao ministar, ni Vlada, ne možemo sami”. Ljudi mogu spasiti svoj život, poručuje, ako se cijepe. Još i razumije ako se netko ne želi cijepiti, ali ne može shvatiti da se netko ne želi testirati, ili još gore, da ima i onih koji odbijaju respirator, jer, kažu, respirator ubija…

Dakle, što nas od petka čeka?Što je to Stožer smislio, što je Plenković blagoslovio?

Zatvaranja neće biti, a mjere će se, misteriozno najavljuje Beroš, prilagoditi trenutku. Bit će izbalansirane između gospodarstva i zdravlja, kaže. No, je li za balansiranje već prekasno, jesmo li taj trenutak propustili, balans odavno izgubili, a virusu dozvolili da potpuno preuzme kontrolu još onda, na početku, kada su epidemiološke mjere dezavuirali upravo oni koji su ih propisivali? Ili, kada se premijer hvalio osobnim i specifično hrvatskim trijumfom nad covidom kojeg smo, zamislite, prvi pobijedili, da bi nam se on osvetnički vratio. Pa sad, tko preživi, preživi…

Ilustracija – promotivno cijepljenje

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI