Neovisni novinarski portal
29.11.2021.
crovid
Stipe Petrina poručuje: Općina Primošten neće provjeravati covid-potvrde i testove zaposlenika…

Stipe Petrina poručuje:
Općina Primošten neće provjeravati covid-potvrde i testove zaposlenika…

Da će u utorak u državnim i javnim službama, ustanovama i tvrtkama biti zbrke s covid-potvrdama znalo se otkako je Nacionalni stožer donio Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja za sve koji nemaju covid-potvrde a zaposleni su u državnim i javnim službama, ustanovama ili tvrtkama, odnosno imaju potrebe u te službe, ustanove i tvrtke doći poslom. Odluka Stožera o covid-potvrdama ili obveznom testiranju bar dvaput tjedno, stupa na snagu od utorka, 16. studenoga 2021. Ali, ne i za općinu Primošten! U čemu im se pridružuje i Sinj…

U Primoštenu će Odluku o uvođenju posebne sigurnosne epidemiološke mjere do daljnjega ignorirati. Neće je primjenjivati,  kako je javnost i sve općinske korisnike, suradnike i zaposlenike obavijestio načelnik Stipe Petrina, dok ne dobiju detaljne upute o njezinoj provedbi.

Petrina jasno i glasno poručuje: Do danas nismo dobili nikakvu detaljnu uputu Ministarstva uprave i pravosuđa kojom bi se otklonile sve nedoumice oko primjene Odluke i opisao način djelovanja, pa prema tome za Općinu Primošten Odluka i ne postoji…

Trebalo bi, kaže Petrina, napraviti rebalans proračuna da bi se ukalkulirao novi trošak za zaposlenika koji bi provjeravao covid-potvrde onih koji u općini rade ili u općinu dolaze nekim poslom. Razlog za neprovođenje mjere je, dakle, tehnički, veli Petrina, jer taj posao naprosto nema tko raditi.

Općina Primošten ovim putem obavještava javnost i sve korisnike njezinih usluga, kao i korisnike usluga trgovačkih društava – komunalnih poduzeća u vlasništvu Općine Primošten i ustanova – da do dana pisanja ovog priopćenja nije zaprimila nikakvu detaljnu uputu od strane Ministarstva uprave i pravosuđa kojom bi bile razjašnjene sve nastale nedoumice i kojom bi se potanko opisao način djelovanja u ovakvim situacijama- naveo je načelnik općine u priopćenju kojim se obratio javnosti.

-Također- ističe se u priopćenju- u nastavku rada Općina Primošten, dužnosnici i zaposleni službenici i dalje će se pridržavati svih propisanih epidemiološkim mjera (koje se tiču strogog držanja distance, korištenje maski za lice, dezinfekcije ruku, redovito čišćenje i dezinfekcija uredskih prostorija, kao i preporuka o okupljanjima i grupiranjima), odnosno preporuka i mjera koje su na snazi.

O način provođenja Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, Općina Primošten će odlučiti i propisati načine postupanja odmah po primitku detaljne upute Ministarstva, za koju smatra da je trebala već stići, obzirom na kratkoću roka za uvođenje novih mjera.

Imajući u vidu ostavljeno vrijeme za pripremu mjere koja zahtijeva dodatne kako ljudske tako i financijske kapacitete koji u ovom trenutku još nisu osigurani, te kako nije zaprimljen nikakav protokol ili uputa o načinu postupanja, Općina Primošten nastavlja raditi sa strankama na način da je potrebna prethodna najava putem službenih brojeva telefona ili putem centralnog e-maila, a sve u cilju nastojanja da se spriječi nepotreban kontakt i time eventualna ugroza službenika i stranaka- kaže se u priopćenju općine Primošten koje je potpisao načelnik Stipe Petrina.

Prema tome, što se tiče Primoštena, i u utorak će kod njih biti na snazi epidemiološki režim kao i do sada, bez obveznih covid-potvrda i testiranja…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI