Neovisni novinarski portal
2.12.2021.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / POLITIKA
Plenkovićevo “ubij glasnika”: Umjesto neumjesnog glorificiranja otpisanih “sumnjivih lica” iz svoje Vlade, premijer bi se građanima trebao ispričati zbog katastrofalnih kadrovskih promašaja, ili- odstupiti!

Plenkovićevo “ubij glasnika”:
Umjesto neumjesnog glorificiranja otpisanih “sumnjivih lica” iz svoje Vlade, premijer bi se građanima trebao ispričati zbog katastrofalnih kadrovskih promašaja, ili- odstupiti!

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, izgubio je kompas. Njegovo ponašanje prema novinarima ne samo da je skandalozno, kako u svom očitovanju ističe Hrvatsko novinarsko društvo, ono je iracionalno, groteskno. Zar su novinari krivi što u njegovoj vladi sjede “sumnjiva lica” koja prije ili poslije završe u “crnim kronikama”? Sve su to njegovi puleni, njegovi izabranici, ljudi od njegova najvećeg povjerenja, i umjesto što ih pred novinarima glorificira i kad su u lisičinama, i naziva sjajnim ministrima ( poput Gabrijele Žalac ) bilo bi mudrije da se od njih distancira, ispriča građanima i prizna svoje katastrofalne kadrovske promašaje.

-Premijer je- navodi se u priopćenju HND-a – više puta na krajnje neprimjeren način kritizirao novinare i analitičare jer ga, kako kaže, ne citiraju u cijelosti. Odgovarajući na novinarska pitanja o uhićenju bivše ministrice Gabrijele Žalac te njezinoj političkoj sudbini s obzirom na činjenicu da je i članica Predsjedništva HDZ-a, obrušio se na kolegu Mislava Bagu, novinara Nove TV, nazivajući ga „još jednim iz kampa“, „kampistom“, a sve zbog Bagina pitanja zašto Gabrijela Žalac, ako je tako sjajna, kako tvrdi premijer, i dalje nije ministrica u Vladi.

Premijer ima već dugo običaj docirati medijima, diskvalificirati svakog iole kritički nastrojenog novinara, pa je u svojim najnovijim eskapadama izjavio i kako postoji „gro ovih dobronamjernih komentatora koji žive u takozvanim okvirima, ne prenose sve i kasnije citiraju jedni druge krivo bez da vide što je bilo izvorno”.

-U tu skupinu uvrstio je i kolegu Marina Veršića, novinara Aljazeere, nakon što ga je kolega pitao „misli li da mu građani Hrvatske vjeruju kada kaže da je predan borbi protiv korupcije, dok je članica predsjedništva njegove stranke uhićena, a istražitelji će za nju tražiti istražni pritvor“. Premijer je pritom prozvao i novinara N1 televizije Ivana Hrstića– navodi u svom priopćenju HND, izražavajući punu podršku kolegama.

I sasvim ispravno iz HND-a upozoravaju kako ovo nije prvi put da najmoćniji političar u državi docira novinarima, da ih praktički vrijeđa i da im tumači kako bi trebali raditi svoj posao. – Za HND je to neprihvatljivo. Pravo je svakog novinara da postavlja pitanja, a dužnost je premijera da na njih odgovori bez vrijeđanja onih koji rade u interesu javnosti- poručuje se iz HND-a Andreju Plenkoviću.

I nitko pritom ne vrijeđa premijera, tek se konstatiraju činjenice, upozorava na red stvari, na nedopustivo miješanje šefa Vlade u novinarski posao, podučavanje novinara struci, obezvrjeđivanje njihovog rada i njihovog profesionalnog i ljudskog integriteta. Predsjednik Vlade je apsolutno prevršio svaku mjeru dobrog ukusa, i svoju žuč i nezadovoljstvo vlastitim postignućima i poskliznućima svoje odabrane ekipe, neopravdano izlijeva na novinare. Sve po onoj staroj – “ubij glasnika”. Zar doista Plenković misli da bi medijskom apologijom kojoj teži, učinci njegove i HDZ-ove vladavine bili bolji, sjajniji, prihvatljiviji?

Eto, i Gabi je bila sjajna ministrica, kako neumjesno u trenutku njezinog uhićenja tvrdi, a gdje je stigla?I što je najgore od svega, nije prva. Sakupio je Plenković i više od nogometnog tima otpisanih i kompromitiranih iz svog razbucanog gnijezda punog škarta. A svaki put, kad god je netko od njegovih izabranika morao otići, milom ili silom, jer je inkriminiran i osramoćen kojekakvim nezakonitim ili nemoralnim radnjama, Plenković ga je branio srčanije negoli brata ( sjetimo se samo Martine Dalić koju je mijenio s dužnosti potpredsjednice Vlade, i potom hvalio na sva usta, valjda kupujući njezinu šutnju…). Svi su bili izvanredni, sposobni, stručni, pravi genijalci, nikad ni riječ kritike nije izgovorio na njihov račun kao da s funkcije odlaze na pravdi Boga!

Umjesto da se ispriča građanima,  HDZ-ovci mu to, očito, ionako ne uzimaju za zlo, premijer nastavlja braniti svoje kadrovske promašaje, braneći zapravo samoga sebe i svoju božansku nepogrešivost. Nije njemu stalo ni do koga iz serije otpisanih. U njemu, štoviše, kipti bijes na njih zbog činjenice da su ga osramotili, kompromitirali kod kuće i u inozemstvu, a on im je vjerovao, instalirao ih na pozicije moći i učinio ih relevantnima. No, taj bijes potpuno iracionalno usmjerava na novinare, na “glasnike loših vijesti”, a ne na one koji su ih proizveli. Jer, to implicira i njega samoga…

Tašt i narcisoidan, nerealan i prepotentan, dosadio je svima. Za njega više nemaju razumijevanja ni oni koji su mu dojučer aplaudirali, drže ga se k’o pijan plota samo oni koji o njemu ovise, poltroni i nesposobnjakovići koji bi bez njegove milosti bili samo ono što uistinu jesu- anonimusi i poluinteligenti, niš’ koristi!

Kad će taj čovjek shvatiti ono što je notorno. Kako to reče Tonino Picula: “Bivša ministrica Žalac je Plenkovićev osobni izbor, a na poziciji se kompromitirala. Govoriti da je sjajna u svom poslu je politički neodgovorno. Put  političke odgovornosti vodi pred njegova vrata”.

Prije ili poslije, morat će ih otvoriti i preuzeti paket…

Arhiva, ilustracija: G. Žalac (HDZ) i A. Plenković (HDZ) – foto TRIS:

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI