Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
'rvatska / grabež / hadezejština
Ministar Banožić uzima i “ovce i novce” i nikom ništa, jer nije Hrvatska – Norveška!

Ministar Banožić uzima i “ovce i novce” i nikom ništa, jer nije Hrvatska – Norveška!

Na hrvatske ministre nimalo ne djeluju primjeri njihovih kolega iz drugih europskih zemalja, pogotovo kad je riječ o ostavkama zbog neprikladnog ponašanja, odnosno neopravdanog trošenja javnog novca za osobne potrebe dužnosnika. Recimo, naš ministar obrane Mario Banožić, tek što je imenovan na čelo Ministarstva državne imovine, odmah je dobio trosobni stan od 92 četvorna metra na korištenje, u najužem centru Zagreba, samo pet minuta hoda od njegovog tadašnjeg radnog mjesta. I još je pride, novcem poreznih obveznika utukao 200 tisuća kuna za njegvoo preuređenje, jer mu se nije sviđala boja kuhinje, odnosno keramike u sanitarnom čvoru…

Iz MORH-a su, dočim je otvorena priča u javnosti o ministrovom stanu, tvrdili da je ministra Banožića taj stan “dopao”, nije ga on birao, a osim toga, bio je razmjeran njegovoj dužnosti i veličini njegove obitelji. A ministar ima suprugu i troje djece. I naravski, jako je važna državna faca, rekli bismo.

Tako su iz MORH-a 9. studenoga pravdali bahatost svoga šefa koji je sam uživao u trosobnom stanu, navodno, u skladu s propisanim kriterijima, sukladno veličini obitelji. Da bi danas, u očitovanju Telegramu, iz Ministarstva obrane potvrdili da ministar Banožić u Zagrebu živi sam i zbog toga prima svakog mjeseca, uz plaću, još i naknadu za odvojeni život od obitelji koja je ostala živjeti u Vinkovcima, odakle i dolazi rečeni Plenkovićev ministar.

A poznato je da naknada za odvojeni život pripada svakog zaposlenika koji radi izvan mjesta stanovanja u kojem je i dalje njegova obitelj. Radi se o ( neoporezivoj ) naknadi od maksimalno 1750 kuna mjesečno, ali, očigledno je naš vrli, uvijek smrtno ozbiljni, ministar Banožić uzimao i “ovce i novce”. Preciznije, uzeo je kvadraturu kao da je cijela obitelj s njim u Zagrabu, a ipak se nije odrekao ni naknade za odvojeni život od obitelji. Pohlepa je vražija stvar, svakoga dođe glave kad – tad. Pa ako ima pravde i bar nešto morala u hrvatskoj politici, morala bi stajati pozicije i ministra Banožića koji se za “sitniš” osramotio, dokazujući samome sebi da nešto vrijedi i da nešto više od običnih smrtnika i može. Recimo, uzeti i ono što ga ne pripada. Na trošak proračuna, poreznih obveznika. Jadno.

MORH sada ministra brani tvrdnjom kako za veličinu stana koji se dodjeluje dužnosniku “prvokategorniku” nije bitna veličina njegove obitelji, i živi li obitelj s njim ili ga samo povremeno posjećuje. Već samim time što je ministar, kažu, ima pravo na stan veći od 60 kvadrata, čak i ako živi sam. A osim prikladnog stana, ima pravo i na naknadu za odvojeni život, uvjerava Telegram i ukupnu javnost MORH. To pravo proizlazi iz činjenice da Banožićeva supruga s troje djece živi u Vinkovcima. A naknada za odvojeni život od obitelji, ne isključuje i ono drugo, pravo dužnosnika na korištenje službenog stana od 92 kvadrata, pokušavaju braniti neobranjivo iz MORH-a.

Što je naposljetku točno: da veličina ministrovog stana, koji mu država daje na korištenje dok obnaša dužnost, ovisi o veličini obitelji ili je nezavisna o tome? Jer MORH je najprije tvrdio da brojno stanje obitelji definira kvadraturu stana, a sad, pak, tvrde da je jedno o drugome neovisno. Valjda toga što je ministar – ministar, bio sam ili sa suprugom i djecom, uvijek je jednako privilegiran.

Banožić je povrh svega pokazao i simptome očigledne pohlepe, uzimajući uz stan još i novac za njegovo preuređenje po vlastitom ukusu i komoditetu. Ne troši svoje, baš ga briga!

Nije ovo Norveška, ovo je Hrvatska. Ovdje se, ako ste na bitnoj poziciji u vlasti, može što vam se hoće, a da vam ostavka nije ni u primisli, ma koliko vas javnost zbog toga prozivala.

U Norveškoj je, međutim, predsjednica tamošnjeg parlamenta Eva Kristin Hansen. ekspresno podnijela ostavku dočim se otkrilo da joj parlament plaća stan u Oslu, iako Hansen ima kuću nedaleko glavnog grada Norveške, u kojoj živi njezin suprug. Hansen nije ni trenutka oklijevala oko ostavke, jer, kako je izjavila za tamošnju televiziju ( NRL ) smatra neodrživim da parlament ima predsjednicu koja je pod istragom policije.

Hansen je prijavljena s boravištem u Tromsoeu, i stoga ima pravo na stan u glavnom gradu, ali, sama šefica parlamenta smatra da je to krivo tumačenje pravila, što se nije dogodilo samo njoj nego i nekolicini drugih norveških političara, kako je objasnila za agenciju DPA. Iz istih razloga je prije samo dva mjeseca ( u rujnu ) ostavku podnio i ministar Kjell Ingolf Ropstad kad je otkriveno da je registriran na adresi s roditeljima, a zapravo živi s obitelji u Oslu. Ured tužitelja objavio je da je iz istih razloga, zbog problema s boravištem, pod istragom još šest norveških zastupnika.

U Hrvatskoj, nakon blamaže DORH-a i USKOK-a u slučaju Žalac, gdje hrvatsko tužiteljstvo nije našlo razloga za uhićenje i procesuiranje ministrice zbog suspektnog trošenja javnog novca u europskim projektima, a Europski ured javnog tužitelja ( Tamara Laptoš ) nakon samo šest mjeseci od zaprimanja predmeta uhićuje bivšu ministricu, grleno, ponosno i prkosno i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić izjavljuju kako im ostavka ne pada na pamet ( !? )

Ili, nakon nove sramote za hrvatsku policiju i pravosuđe u slučaju smrtno stradale šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini, koju je pogodio vlak dok se s obitelji, usred noći, uz tračnice, kretala pod prisilom s hrvatske granice natrag u Srbiju. U tom je slučaju, protivno lažnim ikazima hrvatske policije, Europski sud za ljudska prava odlučio da su prekršene brojne odredbe Međunarodne konvencije o ljudskim pravima i presudio da Hrvatska mora obitelji Hussini platiti odštetu od 40 tisuća eura i parnične troškove u iznosu od 16. 700 eura. Zvučna je to i sramotna pljuska za hrvatku policiju i pravosuđe, no, unatoč tome, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poput najvećeg pravednika ne vidi nijednog jedinog razloga za ostavku. Ne razmišlja uopće o tome, kaže.

Institut ostavke u Hrvatskoj je naprosto nepoznanica, apstraktna imenica koju politika, osobito HDZ-ovska, ne poznaje. I kad je netko od prvotimaca HDZ-a podnese, nije to čin njihove osobne moralne ili materijalne odgovornosti, nego iznude, nalog s vrha…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI