Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
crovid / narodno zdravlje / POLITIKA
Dramatični apeli iz Splita: Neka prosvjednici dođu obiteljima preminulih, koje u crnim vrećama otpremamo na groblje, reći da je tako trebalo biti!Nije trebalo!

Dramatični apeli iz Splita:
Neka prosvjednici dođu obiteljima preminulih, koje u crnim vrećama otpremamo na groblje, reći da je tako trebalo biti!Nije trebalo!

Epidemija covida -19 u Hrvatskoj poprima dramatične razmjere. Brojke novooboljelih, hospitaliziranih i onih na respiratoru sve su veće, a što je najgore i broj umrlih od posljedica covida. Iz bolnica dolaze uznemirujući apeli liječnika, koji upozoravaju kako pacijenti oboljeli od teških bolesti neće moći dobiti adekvatnu uslugu zbog prevelikog broja covid bolesnika. Vlada sve tvrđe ustraje na primjeni covid-potvrda bez kojih se neće moći funkcionirati ( alternativa je testiranje ), a za njihovo nepoštivanje uvode se i kazne od 30-50 tisuća kuna.

O represivnim mjerama za nepoštivanje covid-potvrda kao nove mjere Nacionalnog stožera za suzbijanje epidemije korona virusa, javnost je danas izvijestio ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.

Definirali smo obvezu predočenja covid-potvrda u javnopravnim tijelima. Kroz pojam javnopravna tijela smo obuhvatili zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo, tijelo državne uprave, drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne, pravne osobe koje imaju javne ovlasti i pravne osobe koje obavljaju javnu službu. Definirali smo i odgovorne osobe u tim tijelima- kazao je Malenica, napominjući da su predviđene sankcije za odgovorne osobe koje ne provode ovu mjeru, odluke Stožera i odredbe zakona. Kazne će se kretati od 30 do 50 tisuća kuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš, oštro je komentirao subotnji prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, primjećujući kako je na tom masovnom okupljanju ustanovljen novi moto: Misli na sebe, ugrozi druge! Mili na sebe, zarazi druge! Imao je i posebnu poruku za sudionike prosvjeda, a one među njima koji hine liječnike pozvao je da se okanu ćorava posla.

-Nemojte biti licemjeri, nemojte izbjegavati testiranje, nemojte izbjegavati mjere, nemojte izbjegavati cijepljenje, a na kraju kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje- ustvrdio je Beroš, dodajući kako na Trgu nisu svi bili “ravnozemljaši”, bilo je tu i liječnika i intelektualaca, no, ti su ljudi, smatra ministar, izmanipulirani.

Posebno dojmljiv i dramatičan apel stigao je danas iz Splita, gdje je situacija gotovo alarmantna, zbog čega se javnosti , uz liječnike, obratio i gradonačelnik Ivica Puljak.

– Gadi mi se ponavljati brojke, radi se o ljudima s imenima i prezimenima, koji imaju svoje obitelji, a koje mi svaki dan moramo otpremati. Prosvjednici neka dođu ovdje, obiteljima onih koji su preminuli i koje u crnim vrećama i limenim sanducima otpremamo na groblje i neka kažu da je tako trebalo biti. Nije trebalo tako biti-  kazao je revoltirani predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split  dr. Ivo Ivić koji tvrdi da čak 80 posto preminulih nije moralo umrijeti. Zagrebački prosvjed je nazvao tlapnjom, izigravanjem demokracije, a zapravo je teška neodgovornost. I ako se ne trgnemo, poručio je, ako ne udarimo šakom o stol, nastavit će se umirati kao i  dosad, korone se nećemo riješiti. Epidemija španjolske gripe koja je trajala četiri godine odnijela je 50 milijuna života. A ova bolest, rekao je Ivić, pokazuje da bi mogla slijediti isti crni scenarij.

Na građane je apelirao i gradonačelnik Puljak pozivajući ih da budu odgovorniji, da poštuju mjere, da slušaju struku, kako bi se izbjegao najcrnji scenarij. Ovo je izvanredno stanje, naglasio je, napominjući da je situacija na covid odjelu potresna.

-Ljudi vjeruju kojekakvim teorijama zavjere i koječemu, a to su sve gluposti. Tko god ne vjeruje s čim se borimo može doći u bolnicu na Križinama gdje je cijelo prizemlje i cijeli drugi kat pretvoreno u jedinicu intenzivnog liječenja. A to nisu ni tlapnje, ni bajke, ni laži- poručio je svima koji ne vjeruju, anesteziolog Božidar Duplančić.

Na zagrebačkom prosvjedu, navodno, se okupilo oko 15 tisuća ljudi, u vukovarskoj Koloni sjećanja bilo ih je, kažu, oko 50 tisuća, a na Poljudu, utakmicu Hrvatska-Rusija pratilo je 30 tisuća gledatelja. Navodno, s covid-potvrdama. Tko ih je sve kontrolirao? Jesu li takva masovna okupljanja trebala biti dopuštena u ovakvoj bujajućoj epidemiji? Ako je Vlada neprincipijelna, kako može očekivati od građana principijelnost i razum?

Ilustracija: covid test za novac

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI