Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
FILM
Scena iz filma 'Deset u pola'

‘Deset u pola’, komedija ‘Oscarovca’ Danisa Tanovića, premijerno na ZFF-u:
Gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi?

Scena iz filma 'Deset u pola'

Komedija redatelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, u Zagrebu će premijeru imati na Zagreb Film Festivalu 20. studenoga, te počinje prikazivanje u kinima u Bosni i Hercegovini, regiji i većim europskim gradovima od 2. prosinca. Denis Tanović, svojedobno nagrađen filmskom nagradom Oscar za film Ničija zemlja, na ovom filmu je i scenarist zajedno s Nikolom Kuprešaninom.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Scena iz filma ‘Deset u pola’

Radnja filma događa se u Sarajevu, u svibnju ove godine. Inače, fil je snimljen za svega 21 dan u izvanrednoj atmosferi, kako kažu njegovi tvorci.

-Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu? – otkriva se poneštpo o radnji filma.

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

“Deset u pola” premijeru u Hrvatskoj će zabilježiti 20. studenog na Zagreb Film Festivalu, a premijera u Srbiji uslijedit će 28. studenoga na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu izvan konkurencije. Film je prikazan na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Danis Tanović, redatelj i scenarist – Foto: FALIŠ/Nino Šolić

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola”  je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u suradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Nikola Kuprešanin, scenarist (Foto: Jozica Krnić)

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI