Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
(NE)RED / HRVATSKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Tomašević i murali: Vukovar zaslužuje bolje!

Tomašević i murali:
Vukovar zaslužuje bolje!

Otkako je izabran za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević je laka meta svima, pa nije čudo da su se u najnovijoj rundi pokuda, na njega kukom  i motikom obrušili građani i branitelji zbog prebojanih murala s HEP-ove trafostanice u Novom Zagrebu. Nikoga ne smeta kada se murali rade mimo dozvola, kao rezultat nečijeg voluntarizma, prije svega onih koji vjeruju da im je sudioništvo u Domovinskom ratu dalo za pravo da danas rade što hoće.

Poštovanje žrtava je jedno, a samovoljno oslikavanje grada nešto drugo. To što je motiv grad-heroj Vukovar, ne eskulpira odgovornosti one koje rade murale po “usmenoj narudžbi”. A rade ih po cijeloj Hrvatskoj, nerijetko s istim “umjetničkim  rukopisom”. Vukovar svakako zaslužuje bolje od toga!

Radilo se o tri murala koja su nestala preko noći pod novim slojem boje agilnih HEP-ovaca. Jedan je bio posvećen generalu Slobodanu Praljku, druga dva, Dinamov i 204. brigade, žrtvama Vukovara. Sad još kako što je uklonjen mural Slobodanu Praljku koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine, a u jednoj civiliziranoj državi spomeničko glorificiranje takvih osoba svakako nije oportuno. Ali, prebrisan je i mural u spomen na žrtve Vukovara. A to je za neke bilo ravno prvorazrednoj blasfemiji.

Nikoga među onima koji su skočili na sve četiri nakon uklanjanja murala nije zanimalo jesu li za njih izdane dozvole, jesu li zadovoljili estetske, a ne samo domoljubne kriterije. Osuli su drvlje i kamenje na gradonačelnika i njegovu “Možemo!” ekipu jer, već samim time što je riječ o lijevoj političkoj opciji, podrazumijeva se da su nacionalno i domoljubno “prikraćeni” i da je brisanje murala zapravo eklatantan dokaz njihove izdaje “nacionalnih svetinja”.

Zaludu Tomašević post festum uvođenja reda u samovoljno iscrtavanje javnih površina (objekata ) objašnjava da je uklanjanje Praljkovog murala tražilo Vijeće Gradske četvrti na temelju prijave građana koja je proslijeđena komunalnom redarstvu, a ono je naložilo HEP-u da sa svoga objekta uklone neprimjereni mural kojim se slavi netko tko je osuđen za ratne zločine. I tu sad zagrebački gradonačelnik, vidno ranjen silnim kritikama svojih fanova koliko i svojih oponenata, povlači krivi potez. Brani se kako je  mural 204. brigade i Dinama na HEP-ovoj trafostanici, posvećen žrtvama Vukovara, prebrisan greškom (!?)

Nakon uklanjanja, građani su se samoorganizirali i na trafostanici napravili novi mural u slavu Vukovara, a gradonačelnik je najavio legalizirati ga.

-Posebno mi je žao što se priča da je gradskoj vlasti smetao mural, a ranije sam još najavio da ću ići u Vukovar ove godine- branio se Tomašević pred nasrtajem samozvanih čuvara hrvatskog patriotizma i pravovjernosti.

Je li ovdje uopće riječ o pijetetu i poštivanju žrtava Vukovara? Ili se radi o samovolji onih koji misle da imaju placet na Vukovar i njegovo ratno stradanje, a svi oni koji žele da i to bude u skladu sa zakonom i komunalnim redom za njih su besramni ignoranti kojima Vukovar ne znači ništa, kao ni njegove žrtve. To je taj crno-bijeli svijet koji se gradi već 30 godina, sustavno, uporno, s razlogom. Jer u neredu kojeg uspostavlja agresivna manjina, neki postaju nedodirljivi, izvan i iznad zakona jer su se zaštitili nacionalnim svetinjama.

Zar Vukovar nije zaslužio primjerenije spomeničko obilježje od ovog amblemskog, estetski, lokacijski, sadržajno dostojnije žrtve Vukovara? Je li primjereno mjesto za iskazivanje pijeteta vukovarskim stradalnicima zid trafostanice? Tko je o tome odlučio, tko je odabrao autora i izvođača ovog uličnog slikanja? Tko je to financirao, a da za dozvolu nije pitao?

Iz HEP-a se ograđuju od bilo kakve odgovornosti, jer je Elektra Zagreb, kako su priopćili, postupila sukladno nalogu za uklanjanje murala kojeg je izdao Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za prostorno uređenje, po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb- zapad, kojom se traži uklanjanje s obzirom da trafostanica HEP-a nije imala dozvolu za oslikavanje. Pa je Elektra Zagreb po nalogu i postupila.

Zagrebačka Elektra je, inače, ističe se u priopćenju, izdala dosad brojne dozvole za oslikavanje svojih trafostanica umjetničkim sadržajima, između ostalog, i u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama “Bad Blue Boys”, a među njima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara.

U ovom slučaju, dozvole nije bilo, ali HEP svejedno otklanja odgovornost prema građanima i nadležnim institucijama jer su postupili po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje– podvlače u priopćenju.  A Tomašević ostaje sam na vjetrometini…

I umjesto da inzistira na poštivanju zakona i važećih odluka o kumunalnom redu, on se brani greškom, mural se radi ponovo, iako bez dozvole, ali, da tkogod ne bi posumnjao u njegovu domoljubnu pravovjernost i empatiju prema žrvama Vukovara, odmah najavljuje da će i novooslikani zid biti legaliziran.

Nije se lako boriti za red i zakon, za uređeni grad, vladavinu prava. Pogotovo u zemlji nereda koji je tri desetljeća stvaran kao mjera stvari rigidne, regresivne, voluntarističke vlasti. A protiv takvog nereda nije se moguće boriti oportunizmom i benevolentnim toleriranjem, nego redom i inzistiranjem na propisanim pravilima ponašanja. Tako rade kulturne, uređene, civilizirane države. One druge legaliziraju svoj nered jer su ga i stvorile, i u njemu se najbolje snalaze…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI