Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
Vojska
Sukob MORH-a i Pantovčaka: Ministar Banožić umirovio brigadira Burčula protivno prijedlogu načelnika GS OSRH admirala Hranja, iako brigadir zapovijeda bojnom u funkciji predsjednika Republike

Sukob MORH-a i Pantovčaka:
Ministar Banožić umirovio brigadira Burčula protivno prijedlogu načelnika GS OSRH admirala Hranja, iako brigadir zapovijeda bojnom u funkciji predsjednika Republike

Nismo morali dugo čekat na novi sukob Pantovčaka i Banskih dvora, no ovog puta nisu glavni akteri  Milanović i Plenković,  nego Milanović i Banožić, ali je povod sukobu standardan: pokušaj ograničavanja ili obezvrjeđivanja funkcije predsjednika Republike, čak i kad je riječ o vojsci, iako je predsjednik  RH zapovjednik OS  RH. Štoviše, potpuno se ignorira i mišljenje načelnika Glavnog stožera OSRH. Možda je doista sve napravljeno po zakonu, ali taj zakon je očito loš, nedovoljno artikuluran i neodrživ …

Do najnovijeg sukoba je došlo nakon što je ministar obrane, Mario Banožić, protivno prijedlogu i mišljenju načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, prijevremeno umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, čija je bojna u funkciji predsjednika Republike i raspoređena je na Pantovčaku.

Predsjednik Milanović je i osobno o nastalom problemu razgovarao s ministrom Banožićem, i upozorio ga na moguće posljedice takvog postupanja, no iz MORH-a tvrde da umirovljenje nije nadležnost načelnika Glavnog stožera, već ministra obrane koji za takav potez ne treba ni prijedlog ni mišljenje načelnika GS OSRH. Očito, ministra ne zanima ni što o tome misli šef države, nota bene, zapovjednik OSRH. A to svakako nije doprinos boljem funkcioniranju sustava…

-Predsjednik RH Zoran Milanović neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na Oružane snage RH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu časnika HV-a i branitelja,  prijevremeno umirovljenog  zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula– oštro je poručeno iz Ureda predsjednika u priopćenju kojim se žestoko kritizira i proziva  Vladu i ministra obrane Maria Banožića zbog prekoračenja ovlasti. Ministar Banožić demantira bilo kakvo prekoračenje ili zloupotrebu ovlasti.

U priopćenju predsjednika Milanovića, povodom kontroverznog umirovljenja brigadira Burčula, stoji:

-Postupanjem ministra obrane Marija Banožića, odnosno prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Vlada Republike Hrvatske izvršila je grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zapovjednik PZB-a umirovljen je 20. listopada 2021. odlukom ministra obrane suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH.

Vlada RH, odlukom ministra obrane, pokušava voditi kadrovsku politiku u OSRH ne poštujući potrebe službe, odluke predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika OSRH, kao ni prijedloge načelnika Glavnog stožera OSRH i to na način da bezrazložno i suprotno interesu OSRH tjera iz sustava obrane odlikovane časnike Hrvatske vojske.

Brigadir Burčul dragovoljac je Domovinskog rada koji se u obranu Domovine uključio u siječnju 1991. godine, pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika PZB-a postavljen je odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović 2016. godine. Odgovornu dužnost zapovjednika PZB-a obavljao je u mandatima dvoje predsjednika Republike, tri ministra obrane i dva načelnika Glavnog stožera OSRH, pri čemu nitko u tom razdoblju, pa ni sadašnji ministar obrane, nije imao primjedbe na njegov rad, već je redovito ocjenjivan najvišim ocjenama od strane svojih nadređenih.

Iz postupanja ministra obrane razvidno je, nadalje, kako Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore predsjedniku Republike kao vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe.

Predsjednik Republike, nastojeći zaštititi sustav upravljanja i zapovijedanja u OSRH, razgovarao je osobno s ministrom obrane i upozorio ga na moguće posljedice njegovog postupanja, a isto su učinili dužnosnici Ureda PRH koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH.

Predsjednik Republike neće dopustiti nasrtaj dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji te će poduzeti sve što je u okviru njegovih ustavnih ovlasti kako bi zaštitio integritet Hrvatske vojske- navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Nasuprot tome, u priopćenju MORH-a se naglašava da nema govora o tome da Vlada pokušava samovoljno kadrovirati u vojsci, a pogotovo o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebi ovlasti na štetu zapovjednika Burčula. Radi se o tome da je brigadiru Burčulu isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne 15. listopada 2021., pa je ministar obrane,u skladu sa svojim ovlastima, donio odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Burčula i uputio ga u starosnu mirovinu.

Iz MORH-a su o cijelom slučaju priopćili:

-Brigadiru Elvisu Burčulu isteklo je imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne 15. listopada 2021.

U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani imenovanje zapovjednika na navedenu dužnost provodi se na način da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje djelatnu vojnu osobu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

U skladu sa svojim zakonskim ovlastima i potrebama službe koja je u ovlasti ministra obrane, a sukladno planovima osoblja, ministar obrane donio je odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu, a sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Ministarstvo obrane naglašava da navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom.

Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane.

Vezano uz netočne navode kako Vlada Republike Hrvatske pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku RH kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe oštro demantiramo i navodimo kako su nadležnosti državnih tijela u području obrane točno propisane Zakonom o obrani. Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane.

Vezano uz navode o zaštititi sustava upravljanja i zapovijedanja u OSRH, Ministarstvo obrane ističe da u skladu sa zakonom ono kao tijelo državne uprave ima planske, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar obrane svoju dužnost kao čelnik državnog tijela obnaša u skladu s Ustavom i zakonom u interesu Oružanih snaga RH kako bi one funkcionirale i provodile svoje misije i zadaće.

Također naglašavamo kako je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Naime, ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu. Također ova Vlada skrbi o hrvatskim braniteljima i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata što je vidljivo iz niza mjera i zakonskih rješenja u posljednjih pet godina– kaže se u priopćenju MORH-a.

No, teško je razumjeti zašto je to ministar učinio bez konzultiranja  načelnika Glavnog stožera OSRH i predsjednika RH u čijoj je izravnoj službi bojna kojoj je zapovjednik bio Burčul. Neovisno o ovlastima, da je ministar Banožić imao dobre namjere o njima bi pravodobno obavijestio načelnika Glavnog stožera i predsjednika Republike i oko eventualnog umirovljenja brigadira Burčula bi se nastojao s njima usuglasiti. Ali, između Banskih dvora i Pantovčaka nažalost vladaju odnosi nadmetanja ( nerijetko i podmetanja ), a ne suradnje u interesu države i njezine stabilnosti…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI