Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
haerte
Robert Šveb izabran za ravnatelja HRT-a

Robert Šveb izabran za ravnatelja HRT-a

Robert Šveb izabran je za ravnatelja HRT-a. Za njega je u Saboru glasalo 77 od ukupno 132 prisutna zastupnika, a 55 ih je bilo protiv. Švebovom izboru žestoko se protivila ujedinjena parlamentarna oporba koja je prošli tjedan čak u znak prosvjeda zauzela saborsku govornicu i prekinula sjednicu. Pokušali su spriječiti vladajuće da ustoliče za glavnog ravnatelja javnog servisa upravo Šveba, za kojega smatraju da je hodajući sukob interesa te da je izravni kandidat ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Ništa oporbi u pokušaju spriječavanja ovog izbora nije pomoglo, jer je HDZ osigurao dostatan broj ruku sa svojim koalicijskim partnerima, od kojih su neki sve do samog glasanja o ravnatelju HRT-a javnost držali u uvjerenju da neće nikome dati bjanko potporu ( SDSS ) nakon koruptivne afere bivšeg ravnatelja Kazimira Bačića, kojem je Šveb bio pomoćnik. No, to je očito bilo tek opravdanje pred vlastitom savješću…

Što su naumili, HDZ i partneri su, unatoč svim argumentima koji su izneseni u raspravi, i proveli.

Robert Šveb je rođen u Zagrebu, diplomirani je inženjer elektrotehnike, poznaje sustav javne televizije, a bio je i poduzetnik. Na HRT-u je započeo kao informatički tehničar u studentskim danima, a nakon završetka faksa zaposlio se u odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Kad je nakratko otišao s HRT-a, pokrenuo je tvrtku Robago, potom ( 2000. godine ) i međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedište, u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju. U toj je tvrtki bio na mjestu tehničkog direktora holdinga, član izvršnog odbora direktora i direktor zagrebačke podružnice. I s njom zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa te drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije. U to vrijeme sudjelovao je u pokretanju i modernizaciji više od sto televizija na području SAD-a, Europe, Bliskog istoka, Azije i Afrike, i usput se usavršavao na području menadžmenta, uključujući i inicijalni LMBA program Harvard Business School u Londonu.

Na HRT se vraća 2005., na poziv Mirka Galića, u to vrijeme ravnatelja HRT-a, i postaje savjetnik za tehnologiju i razvoj, no, par godina kasnije, njegovo imenovanje prate sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je samo prenio na suprugu. Šveb je tvrdio da je o tome svu dokumentaciju i dokaze predao Galiću, kad se 2005. vratio na HRT, te da je tvrtke prodao još 2004.

HND je tijekom postupka izbora Šveba za glavnog ravnatelja postavio i pitanje kako to da je Švebova tvrtka  vlasnik licencije za kviz “Uzmi ili ostavi” (koji se od travnja 2005. prikazuje na HTV-u) te novog kviza “Jedan protiv svih” (koji će se tek od siječnja naći također u programu HTV-a)?

I kad je s HRT-a odazio, veze s javnim servisom nikad nije prekidao, pa je njegova tvrtka MediaHub s HRT-om imala ugovor ( 2013. i 2014. ) o restrukturiranju i izradi strateških analiza, vrijedan 300 tisuća kuna, što ga besumnje dovodi i sukob interesa, a što je bio i najveći prijepor u postupku njegova izbora.

Šveba je prethodno, u ponovoljenom glasanju zbog proceduralnih grešaka ( deponiranih glasova dva člana Odbora ), podržao saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Ilustracija: Zgrada HRT-a i križ (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI