Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
crovid / narodno zdravlje
Prvi dan s covid potvrdama u zdravstvu i socijali: S prosvjednicima ispred Rebra i ostrašćeni svećenik…

Prvi dan s covid potvrdama u zdravstvu i socijali:
S prosvjednicima ispred Rebra i ostrašćeni svećenik…

Uvođenje obaveznih covid potvrda za zaposlene u zdravstvu i socijali s čijom se primjenom počelo danas, nije prošlo bez prosvjeda. Najburnije je bio u Zagrebu,  a prosvjedovalo se i u Splitu. Ministra zdravstva Vilija Beroša prosvjednici, među kojima je bio i svećenik Zdravko Knežević, su dočekali ispred KBC-a Rebro sa zvižducima i pogrdama. Testiranje je danas odbilo 50-ak zdravstvenih radnika u cijeloj Hrvatskoj, od ukupno 73 tisuće zaposlenih u sustavu zdravstva.

Ispred KBC-a Zagreb ( Rebro ) okupilo se nekoliko desetaka nezadovoljnika, zdravstvenih radnika bez covid-potvrda koji se odbijaju i testirati, ali je među njima bio i veći broj građana koji se protive novim mjera Stožera, napose obaveznim covid-potvrdama, ili alternativno- obaveznom  testiranju. Ali, tko na posao dođe bez covid potvrde, a odbije se i testirati na covid-19, udaljava se s posla i za taj dan neće biti plaćen. Prvog dana uvođenja obaveznih covid potvrda, otkriveno je 20-ak covid pozitivnih među testiranima.

Prosvjednici, među kojima je bilo i djelatnika bolnice, dočekali su ministra salvama uvreda, vikali su mu “izdajniče, srami se”, čulo se i “vješala, vješala”, a među grlatijima je bio svećenik Družbe Isusove Zdravko Knežević.

-Od početka se vidi da je to jedna velika laž, velika glupost, fašizam- govorio je Knežević i ostrašćeno “častio” Beroša pogrdama : “Izdajniče, izdajniče, uništavaš svoj narod, stidi se, stidi se.”

O istupu svoga razbješnjelog “brata” oglasila se priopćenjem i Zagrebačka nadbiskupija te izjavila da Hrvatska pokrajina Družbe Isusove nije ovlastila p.Zdravka Kneževića, svog člana, da sudjeluje na prosvjednom okupljanju ispred KBC-a Rebro.

-Iako je on sam naveo da sudjeluje kao privatna osoba, svejedno moram reći da se Provincija ograđuje od njegovih izjava u toj prigodi, od kojih su neke – prema prenošenju medija – bile sasvim neprimjerene, zbog čega se ispričavam svima koje su povrijedile. Smatram da zdravstveni radnici i njihovo vodstvo zaslužuju naše povjerenje i potporu u nastojanjima da se u ovoj pandemijskoj krizi građanima pruži najbolja zdravstvena zaštita i skrb-  kaže se u priopćenju koje potpisuje provincijal Dalibor Renić.

Ministar Beroš kojemu je bilo onemogućeno obraćanje ispred bolnice, izjavu je dao u samoj bolnici iz koje su pozvali i policiju.

Beroš je ponovio kako su asimptomatski bolesnici opasnost za zdravstveni sustav te ustvrdio kako je njegov imperativ sigurnost sustava. Postoji li alternativa u ovom trenutku, upitao je i dodao:- Ovo nije maksimalna sigurnost, ali je u ovom trenutku optimalna. Ove mjere su rezultat, ne moga, nego rada struke, a struka je dala preporuke koje iskustvo u Europi opravdava. Zaštita zdravlja je iznad svega. U ovom trenutku- poručio je- ne idemo prema otkazima, otkazi trenutno nisu opcija. Uvjeti su za sve isti. Nema nagovaranja nikoga na cijepljenje. Ali, zašto se odbijate testirati? Tri su uvjeta: cijepljenje, preboljenje ili testiranje. Nije dobro ovu mjeru poistovjetiti  sa cijepljenjem- kazao je ministar Beroš u KBC-u Rebro.

Ni na splitskim Firulama nije bilo bolje. Prosvjed je prerastao u verbalni incident i napad na ravnatelja bolnice Julija Meštrovića i predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split Jugoslava Bagatina, javlja Dalmatinski portal.

Zasipali su ih uvredama, nazivali prodanim dušama i sotonama, no, ravnatelj Meštrović se nije upuštao u duel s prosvjednicima.

U Općoj bolnici Šibenik četiri zaposlenika, među kojima nema liječnika, odbila su se testirati pa su udaljeni s posla, i taj im dan neće biti plaćen. Prosvjednika nije bilo. Inače, bolnica o vlastitom trošku organizira testiranje za više od 900 zaposlenih. Covid potvrde obavezne su i za sve pacijente sa zakazanim zahvatima, dok se oni kojima se pruža hitna medicinska pomoć, ovisno o procjeni zdravstvenog osoblja, testiraju na licu mjesta.

U Rijeci, međutim, nema ni prosvjeda ni problema. Sve funkcionira, mjere Stožera se nesmetano provode, zdravstveni radnici imaju covid potvrde, kao i pacijenti, nema otpora ni testiranju. Preko vikenda je među testiranima otkriveno četvero pozitivnih i oni nisu došli na posao.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI