Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
civilno društvo / eu projekti / građani u akciji!
Projekt Stone & Sail Extravaganza: Narednih mjesec dana Murter postaje međunarodni centar volontera

Projekt Stone & Sail Extravaganza:
Narednih mjesec dana Murter postaje međunarodni centar volontera

U idućih mjesec dana Murter postaje međunarodni centar volontera! Od prošlog tjedna, ovaj je šibenski otok na mjesec dana postao domom 10 mladih volontera iz Poljske, Francuske, Španjolske i Bugarske. Na Murter ih dovodi Stone & Sail Extravaganza projekt koji se provodi kroz program Europskih snaga solidarnosti uz financijsku potporu Europske unije i u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz bogatog iskustva udruge Argonauta u provedbi volonterskih programa kao i uspješnog promicanja znanja i podizanja svijesti o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinom potencijalu u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica.

Cilj projekta je, kako navode iz Argonauta, pridonijeti osvještavanju i poticanju interesa javnosti o važnosti očuvanja i valorizacije lokalne povijesno-kulturne baštine, konkretno arheološkog nalazišta Colentum, bivšeg vojnog kompleksa na brdu Raduč te bogate i duge tradicije pomorske kulture i jedrenja na latinsko idro.

Volonteri će idućih mjesec dana u Murteru uređivati pristupne putove i šetnice na Raduču, čistiti plažu Colentum od granja, nanositi novi sloj boje na klupe, vidikovac i poznatu ljulju, učiti o tradiciji latinskog idra, posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje, promovirati lokalnu kulturnu baštinu u svojim matičnim zemljama… Uz to, dio svoga vremena posvetit će starijim ljudima u lokalnoj zajednici i pomoći im u radovima u njihovim maslinicima, sada kada se nalazimo u srcu sezone maslina.

-Značaj projekta je i u povezivanju s lokalnom zajednicom i promoviranju mogućnosti i dobrobiti volonterstva kao i spoznaja da se zajedničkim radom i uloženom energijom mogu napraviti brojni pomaci, koji naposljetku rezultiraju učinkom na obostranu dobrobit, kako volontera tako i lokalne zajednice, koje su postali dijelom kroz ovaj projekt- ističe koordinatorica za promidžbu projekta Suzana Suman.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI