Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
bože oprosti / crkve
Papina “velika tuga” zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj: Preko tri tisuće pedofila svećenika, 330 tisuća žrtava zlostavljanja

Papina “velika tuga” zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj:
Preko tri tisuće pedofila svećenika, 330 tisuća žrtava zlostavljanja

Zbog velikog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj, Papa Franjo je izrazio  izrazio “veliku tugu” , a kako je izjavio glasnogovornik  Vatikana Matteo Bruni, “njegove misli na prvom mjestu su sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnost za njihovu hrabrost što su ih prokazali, kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost, Crkva u Francuskoj mogla krenuti putem iskupljenja.

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere skandala par excellence u Katoličkoj crkvi, procijenjuje da je od 1950.  čak 216 tisuća djece i adolescenata bilo žrtve pohotnih svećenika pedofila. Pridodaju li se tome i osobe koje su zlostavljali laici  zaposleni u crkvenim institucijama, ta se tragična brojka penje na 330 tisuća, naveo je predsjendik povjerenstva Jean Marc Sauve. prenosi N1.

Stid i užasnutost zbog ovog skandala izrazila je i Francuska biskupska konferencija i od žrtava zatražila oprost.

Zlostavljanje je bilo sistemsko, kazao je predsjednik povjerenstva Jean Marc Sauve, a Crkva ne samo da nije poduzimala odgovarajuće mjere da spriječi zlostavljanje, ona je zatvarala oči pred tim, zataškavala zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljala djecu u kontakt s predatorima.

Povjerenstvo je osnovala Francuska biskupska konferencija krajem 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje u Katoličku crkvu koja sustavno u Francuskoj gubi vjernike. Do 2000. Crkva je bila potpuno indiferentna prema žrtvama, a svoj odnos prema njima počela je mijenjati tek 2015.-2016. Povjerenstvo je identificiralo 2.700 žrtava, no procjenjuje se da ih je bilo oko 216 tisuća, a s laicima zlostavljačima čak 330 tisuća.

Osnivač udruge žrtava La Parole Liberee, Francois Devaux  na predstavljanju izvješća Povjerenstva predstavnicima Crkve je kazao: Vi ste sramota čovječanstva.

Ustvrdio je i da je u tom paklu bilo odvratnih masovnih zločina, ali i izdaje povjerenja, i izdaje morala, izdaje djece, te Crkvu optužio i za kukavičluk. Naveo je i da je istragom Povjerenstva otkriveno 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera od 1950. u Francuskoj.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI