Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
dobre vijesti
Nove pametne inovacije: Pametno gumeno igralište koje čisti zrak, pametna etiketa za ulje, pametne naočale za gluhe…

Nove pametne inovacije:
Pametno gumeno igralište koje čisti zrak, pametna etiketa za ulje, pametne naočale za gluhe…

Još nije sve izmišljeno. Dobra vijest je kako još ima entuzijastičnih i inovativnih ljudi koje nastoje poboljšati ovaj svijet, pa makar i malim inovacijama. Udruga inovatora Hrvatske, koja je organizirala 19. međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2021.u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kaže kako je tamo predstavljeno je više 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Među njima su i npr. gumeno igralište koje čisti zrak, pametne etikete, pametne naočale za gluhe... itd.

Studenti Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osvojili su Veliku nagradu 19. međunarodne izložbe ARCA 2021., odnosno Grand Prix ARCA 2021. za inovaciju „Reciklirana guma & solarna fotokataliza“. Autori te inovacije su Ivana GrčićMladen BožičevićPaula BenjakMarija TomašBenjamin Radetić sa Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

-Proizvodi od reciklirane gume, kao što su gumene obloge i lijevana guma modificirat će se da bi se dobio fotokatalitički aktivni sloj na površini proizvoda. Takav bi novi proizvod zbog djelovanja Sunčeva zračenja služio kao pasivna zaštita zraka od onečišćivača tipičnih za gradske sredine: dušikovih oksida (NOx), ugljikova monoksida (CO) i hlapivih organskih tvari, koji potječu iz prometa i kućanstva. Takvi napredni materijali u doglednoj će budućnosti imati ključnu primjenu u ‘pametnim’ gradovima te daljnjem razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija i opreme – ističu u  Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s kojeg je navedeni tim inovatora.

Kako se tvrdi, nagrađeni projekt podrazumijeva proizvode primjenjive u opremanju okoliša i objekata poput parkova, dječjih igrališta, vanjskih površina vrtića i škola te sportskih terena, te će kažu, omogućiti da se djeca igraju u ‘balonu’ čistog zraka.

Inače, na 19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA inovatorice Društva inovatora Faust Vrančić-Šibenik, Franka i Tena Bujas osvojile su brončanu medalju za inovaciju primjene pametnih naljepnica na pakiranja maslinovog ulja.

-Većina maslinara u Dalmaciji stalno se trudi poboljšati agrotehniku a uljare su nam već prilično suvremene. Tako u većini proizvodimo ulje vrhunske, ekstra djevičanske kvalitete. Međutim mlade inovatorice dipl. ing. agronomije Tena Bujas i grafička dizajnerica Franka Bujas svojom inovacijom usmjeravaju nam pozornost i na uvjete čuvanja maslinovog ulja nakon proizvodnje.  Vrlo preglednom i jasnom, termo-osjetljivom etiketom educiraju potrošače maslinovog ulja da su najbolji temperaturni uvjeti za držanje maslinovog ulja u kućanstvu od 14 do 19 stupnjeva celzijusovih. I to možete utvrditi jednim pogledom na njihovu etiketu na boci u kojoj čuvate ulje. – pojašnjava Josip Labura, predsjednik Društva inovatora Faust Vrančić – Šibenik.

Važno je to i za potrošnju u vlastitom kućanstvu a još i više kada šaljemo ulje u kontinentalne krajeve gdje velika hladnoća ili uvjeti zagrijanih prostora nepovratno degradiraju ulje koje je isporučeno kao ekstra djevičansko, veli Labura.

Članovi DI Faust vrančić na izložbi inovacija ARCA 2021

Usproredbe radi, možda bi se ova inovacija mogla usporediti s indikatorima hladnoće (topline) kakva su se znale postaviti na etikete piva, a kako bi pivopije obavijestile kada je njihov napitak dovoljno hladan za upotrebu, tj. ispijanje (kada bi boca ‘poplavila’ značilo je kako je pivo hladno).

-Vjerujemo da će ova potvrda stručne javnosti potaknuti sestre Franku i Tenu Bujas da prošire paletu pametnih etiketa i na druge proizvode i nastave educirati potrošače o ovim vrlo važnim temama. Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik nastavlja tradiciju podržavanja inovatora i iz drugih krajeva Hrvatske. Tako smo na ovogodišnjoj ARCA-i podržali i inovatore iz Sisačko-moslavačke županije, koji su nastupili s Cernunnos drvenim umivaonicima i EyeHearing pametnim naočalama za gluhe osobe. – kaže Josip Labura. 

Za naočale EyeHearing bračnog para Josipe i Kristijana Bencek iz Novske vladao je veliki interes televizijskih kuća i stručne javnosti, kažu. Radi se naočalama koje snimaju zvuk govora i pretvaraju ga u titl koje korisnik vidi na staklima naočala, te će uvelike će pomoći svim gluhim i osobama oštećena sluha, smatra se. Inovatori uskoro pokreću i crowdfunding kampanju kako bi razvili taj proizvod i učinili ga dostupnim široj javnosti.

Drveni umivaonici Cernunnos od orahovog drveta mogli bi biti interesantni svim boljim hotelima i ugostiteljskim objektima, kao autohtoni proizvod vrhunskog dizajna, kažu. Slični drveni umivaonici inače postoje i od ranije.

Na ARCA 2021. su izlagali inovatori iz 15 – tak država (Mađarska, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Njemačka, Austrija, Češka, Iran, BiH, Australija, Srbija, Egipat, Irak…), te je inovacije razgledalo više od 15 000 posjetitelja.

Cernunnos umivaonik

*Tekst je realiziran uz pomoć sredstava iz Projekta poticanja novinarske izvrsnosti 2021. – Agencije za elektroničke medije.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI