Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
zagrebalije
Milijuni za čuvanje praznih stanova Grada, dok su se Zagrepčani, stradali u potresu, stiskali u studentskim sobicama…

Milijuni za čuvanje praznih stanova Grada, dok su se Zagrepčani, stradali u potresu, stiskali u studentskim sobicama…

Ostavština bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, pokazuje se svakim danom sve kontroverznija i za njegove nasljednike u Gradu sve teža. Najnovije otkriće koje je javnosti u utorak prezentirao aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević je potpuno iracionalno čuvanje 70 praznih gradskih stanova za koje je zaštitarskoj tvrtki Bilić- Erić trebalo platiti na godišnjoj razini, navodno, čak 26,5 milijuna kuna. I to u okolnostima kada je dobar broj Zagrepčana nakon potresa ostao bez krova nad glavom, i interventno je zbrinut u neuvjetnim studentskim domovima ( Cvjetno naselje ) i drugom neprikladnom smještaju…

O neshvatljivom, neracionalnom raspolaganju gradskom imovinom Tomašević je kazao kako se radi o okvirnom sporazumu za usluge privatnoj zaštitarskoj tvrtki za čuvanje i zaštitu praznih gradskih stanova, ukupno čak 70. Ugovor je sklopljen 2. prosinca 2020. s tvrtkom Bilić – Erić, a izdaci za njihove usluge u tri proračunske stavke iznose 6,9 milijuna kuna za čuvanje, što je do 31. srpnja naraslo na enormnih 26,5 milijuna!

Stanovi su čuvani 24 sata dnevno, dakle non-stop, a ne radi se samo o 70 gradskih stanova nego i o dodatnih 15 poslovnih prostora koji su također čuvani 24 sata na dan, da netko ne bi u njih provalio i protupravno uselio, odnosno u njima započeo neku svoju poslovnu aktivnost.

Kako je objašnjeno, trošak čuvanja po stanu na dan iznosio je 924 kune, odnosno 332 tisuće kuna po stanu bez PDV-a godišnje. U dvije godine, taj je iznos nabujao do 26,5 milijuna kuna, čime se, kako je konstatirano, mogao kupiti još jedan novi stan.

-Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox– kazao je Tomašević u svom redovnom obraćanju novinarima utorkom.

Vrlo brzo oglasila se i angažirana zaštitarska tvrtka koja je na rijetko elegantnom poslu čuvanja praznih stanova zaradila milijune. Iz tvrtke Bilić- Erić su, preko svoga odvjetnika,  poručili da je gradonačelnik Tomašević iskonstruirao tendencioznu i zlonamjernu priču, plasirajući zapravo neistine i poluinformacije. Tvrtka Bilić- Erić čuvala je stanove u vlasništvu Grada Zagreba, temljem sklopljenog ugovora i to za bitno manji iznos, napominje u izjavi za javnost odvjetnik tvrtke. Radilo se o “samo” 17,5 milijuna kuna, a ne kako je iznio gradonačelnik Tomašević o 26,5 milijuna, poručili su iz zaštitarske tvrtke Bilić- Erić.

Nakon ovog otkrića opravdano je zapitati se što je sljedeće, iako se oporbeni HDZ u Zagrebu svim silama upinje relativizirati dubiozno Bandićevo nasljeđe, pa čak i negirati bilo kakve “kosture iz ormara”, koje , kako kažu hadezeovci, Tomašević i Možemo! potežu kao alibi za izostanak obećanih rezultata. A kako bi HDZ-ovi zastupnici nazvali ovaj trošak od 26,5 milijuna kuna za “zaštitu”, odnosno čuvanje 70 praznih gradskih stanova, ako ne još jednim udarom na gradski proračun, još jednim kosturom ispalim iz Bandićevog ormara?

Foto: FB profil Grad Zagreb službene stranice

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI