Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
HGK / poduzetništvo
Luka Burilović dobio treći mandat na čelu HGK : “Najbolji predstavnici hrvatskog gospodarstva” izabrali “najboljeg šefa HGK”…

Luka Burilović dobio treći mandat na čelu HGK :
“Najbolji predstavnici hrvatskog gospodarstva” izabrali “najboljeg šefa HGK”…

Luka Burilović uplovio je danas sretno i sigurno u svoj treći mandat na čelu Hrvatske gospodarske komore. Nimalo neočekivano. Za Burilovića je glasalo 67 članova Skupštine HGK,  za  Dražena Oreščanina iz “Glasa poduzetnika” 21, a za riječkog poduzetnika Marina Lovrovića, iz tvrtke Consmar, tek jedan jedini. Novi- stari predsjednik zahvalio se na potpori skupštinarima koje je udvornički nazvao “najboljim predstavnicima hrvatskog gospodarstva”.

Skupština je po svojoj strukturi preslik odnosa u HGK i svi njezini deputati koji su danas bili u prilici glasati za status quo ili za promjene, nisu se za Burilovića opredijelili radi prosperiteta hrvatskog poduzetništva, nego radi očuvanja vlastitih pozicija.  Sastav Skupštine je takav da, osim Burilovića, realno nitko drugi nije ni mogao pobijediti. A upravo to smo i u najavi ovih izbora u HGK na TRIS-u i predvidjeli.

Ipak, jednu utakmicu je Luka Burilović već djelomice izgubio prije same izborne skupštine, jer uskoro će pred zastupnike u Saboru prijedlog novog Zakona o HGK po kojem se ukida obavezno plaćanje članarine za male tvrtke, a takvih je u Komori čak 96 posto.

Protivno svemu što je u dva protekla mandata na prvoj poziciji u HGK demonstrirao, Burilović je u trenutku pobjede najavio spremnost za promjene i najavio kako dolazi nikad zahtjevnije razdoblje za hrvatsko gospodarstvo koje će se naći pred izazovima uvođenja eura, ali će mu istodobno biti na raspolaganju i nikad više novca iz fondova EU.

-Čekaju nas izazovna vremena, nema vremena za slavlje, treba odmah krenuti na posao. Spremni smo- rekao je u nastupnom govoru Burilović– napraviti potpunu reformu organizacija i nažalost, smanjiti broj ljudi- izjavio je, naglašavajući i spremnost prihvatiti svaku dobru stvar koja dođe pred njega bilo od protukandidata ili bilo kojeg skupštinara.

– Spreman sam na promjene- izjavio je osokoljeni Burilović koji se dosad promjenama žestoko opirao. Ustvrdio je i kako on sve zna o kući koju vodi i kako je provesti kroz procese promjena, a imperativ mu je samostalnost i neovisnost Komore ( ?! )

-Ključni, strateški cilj HGK u budućem razvoju je postati relevantna organizacija u svim područjima djelovanja, bilo da se radi o gospodarskim analizama, pripremi i predlaganju zakona, edukaciji, savjetovanju ili zaštiti interesa hrvatskih poduzetnika u zemlji i inozemstvu- naveo je ponovono izabrani predsjednik HGK i u svom programu, pa će biti zanimljivo gledati tijekom naredne godine kako to Burilović marljivo i dosljedno provodi u djelo…

S druge strane, Dražen Oreščanin je nudio depolitizaciju HGK, dobrovoljno članstvo i tržišno poslovanje Komore uz podizanje kvalitete usluga, zadržavanje postojećih, te privlačenje novih članova. Tvrdio je kako većina članova ne vidi korist od HGK i ne žele biti njezini članovi, da je to državna institucija, a ne udruženje poduzetnika, da je članarina parafiskalni namet, a zaposleni u HGK mahom politički podobnici, odnosno uhljebi.

Onima u Skupštini koji su danas odlučivali o predsjedniku HGK, to se očito nije svidjelo. Previše im je blisko, poznato, i  vjerojatno bi to nerado mijenjali. Iako se njihov stari – novi šef u trenutku pobjede upravo u promjene zaklinjao…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI