Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
wheels on fire
Hrvatski apsurdi: Zdrava osoba može biti na bolovanju na teret poslodavca 42 dana, a osobe s invaliditetom – samo sedam dana (!?)

Hrvatski apsurdi:
Zdrava osoba može biti na bolovanju na teret poslodavca 42 dana, a osobe s invaliditetom – samo sedam dana (!?)

Zdrava osoba 42 dana, a osobe s invaliditetom samo sedam dana.Vjerojatno se pitate o čemu sada pričam. Nažalost o još jednoj nepravdi prema osobama s invaliditetom. Nije dovoljno što OSI rijetko dobiju priliku za rad, nego kada se nekima ta prilika i pruži tek tada se otvara Pandorina kutija. Da, dobro ste pročitali. ULASKOM u poslovni svijet OSI tek nailaze na probleme čitavog Hrvatskog poslovnog sustava koji im očito nimalo ne ide na ruku.

Jedan  od suludih problema na koji nailaze je po pitanju bolovanja. Svi znamo da su OSI  zdravstveno osjetljivije, i ne bi trebalo nikom biti čudno kad nekad posegnu za opcijom bolovanja. Tu nailazimo na pravilo koje je očito prešutno promijenjeno, a ono glasi da: „Zdrava osoba može biti na bolovanju na teret poslodavca 42 dana, a OSI samo 7. Što otprilike znači da, kad je OSI na bolovanju  mjesec dana i od toga 7 dana na teret poslodavca, a ostalo na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ona dobije 900 do 1000 kn manje plaću nego inače, a kad bi za OSI vrijedilo pravilo kao za „obične radnike“ , ona bi dobila uglavnom oko 300 do 350 kuna manju plaću. Vjerujem da znate da  za život u Hrvatskoj na mjesečnoj razini razlika od 600- 700 kuna puno iznaći, pogotovo kad je OSI u pitanju.

Ne znam da li oni koji su donijeli ovo pravilo, vjerojatno u namjeri da rasterete poslodavce jer  smo mi OSI rizični, i neisplativi ,pa možemo  svako malo iz nekog razloga završiti na bolovanju, znaju da ti isti poslodavci dobivaju mjesečne poticaje, ako zaposle OSI, i to nije riječ o zanemarivim svotama, nimalo.

Ne znam koje kriv za ovaj još jedan niski udarac na OSI u nas, ali znam da bi u ovom slučaju, bar trebali biti ravnopravni s ostalim radnicima, ako ništa drugo. Jer imamo pravo na bolovanje bez dodatnog straha, hoćemo li imati dovoljno novca za čitav mjesec, ako ostanemo malo  duže od 7 dana na bolovanju.

O ovoj temi vjerujem da ću i nadalje pisati, kad se sazna nešto više s obzirom na to da je ova priča mislim na početku, i ne bi smjela proći nezapaženo, niti se dopustiti ovakva nepravda nadalje…

 

Ja nastavljam dalje kopati, i mijenjati , pridružite mi se i VI, JER ŠTO NAS JE VIŠE, PROMJENE ĆE SE DOGODITI BRŽE!

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI