Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
'rvatska / POLITIKA & KRIMINAL
Uhićeni Matija Posavec i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač: Mito za zapošljavanje i inscenirane prijetnje smrću; pale “moralne vertikale”…

Uhićeni Matija Posavec i SDP-ov zastupnik Stjepan Kovač:
Mito za zapošljavanje i inscenirane prijetnje smrću; pale “moralne vertikale”…

Vijest dana je da su USKOK i policija, rano jutros, u novoj velikoj akciji, ovog puta u Međimurju, prema zasad neslužbenim informacijama, uhapsili  međimurskog župana Matiju Posavca, a pod istragom je i bivši gradonačelnik Čakovca, SDP-ov  zastupnik Stjepan Kovač za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta. Radi se o privođenju ukupno šest osoba koje se sumnjiče za niz koruptivnih radnji, a Posavec navodno, za primanje mita radi zapošljavanja  u jednoj županijskoj tvrtki( navodno je uzeo 10 tisuća kuna). Pokazuje se da je dvojac Posavec- Kovač , dok je sloga trajala, bio zajedno i u dobru i u zlu…

Državno odvjetništvo je već podnijelo zahtjev Saboru, odnosno Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, za skidanje imuniteta zastupniku Kovaču, a po dosadašnjem običaju, očekuje se da će Kovač i ostati bez zastupničkog imuniteta koji ga trenutno štiti.

Iako još nema službenih informacija, spominje se sumnja u više kaznenih djela, a ponajprije zloupotreba položaja i trgovanje utjecajem te primanje i davanje mita kod zapošljavanja.

Još se nije ni stišala bura izazvana kutinskom aferom s političkim, stranačkim zapošljavanjem kojoj su se u središtu našli kutinski gradonačelnik, HDZ-ov Zlatko Babić i predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća HSLS-ov Davor Kljakić, a već se otvara nova, međimurska po istom modelu, i s jednako visokopozicioniranim političkim akterima.

Pokažu li se sumnje osnovane,  i potvrde krimeni kojima se terete Posavec i Kovač, povjerenje građana u politiku će i dodatno potonuti, a tzv. percepcija javnosti o duboko korumpiranoj hrvatskoj državi još snažnije učvrstiti.

Posavec je godinama figurirao na hrvatskoj političkoj sceni kao političar visokih moralnih kriterija, koji se svojedobno razišao ( 2019. ) i sa svojom strankom ( bio je član HNS-a od 2004. ) navodno zbog principijelnih etičkih razloga, odbijajući suradnju stranke s Plenkovićevim HDZ-om. Posavec je inženjer prometa, koji je naknadno završio i usavršavanje za odnose s javnošću i politički marketing, a s obzirom na najnovije okolnosti, moglo bi se reći da je ovo potonje vrlo dobro savladao jer se uistinu marketinški znao dobro politički  upakirati i prodati.

Četrdesetjednogodišnji Posavec 2005. / 2006. je bio glasnogovornik Međimurke županije, potom 2009. / 2013. zamjenik župana, da bi 2013. bio prvi, a 2017. drugi put izabran za međimurskog župana s legitimacijom HNS-a, a od 1. listopada 2019. postaje nezavisan. Treći mandat župana međimurskog osvojio je 2021. na svoje ime i prezime, s vlastitom nezavisnom listom.

Kad je tradicionalni savez SDP-a i HNS-a na sjeveru Hrvatske raskinut zbog neočekivanog komplota “narodnjaka” s HDZ-om, u Međimurju je suradnja SDP-a nastavljana s Posavcem. Sve do zadnjih lokalnih izbora uoči kojih je “ljubav” pukla jer je navodni dogovor da se Posavec kandidira za gradonačelnika Čakovca,a  da SDP dade kandidata za župana, izjalovio, tvrdi se, zbog Posavčevih puno većih ambicija, koje su ga sve više približavale HDZ-u. Posavec se odmaknuo od svojih tradicionalnih saveznika u SDP-u  i okrenuo razgovorima s HNS-om, Čačićevim Reformistima, HSLS-om i HSS-om, koji redom, osim Beljakove stranke, podupiru Plenkovićev HDZ u Saboru.

Naposljetku je Matija Posavec sa svojom nezavisnom listom ovojio treći mandat župana, a Kovač je, unatoč suzama pred TV-kamerama zbog navodnih ( ispostavlja se insceniranih ) prijetnji  smrću njemu i njegovoj obitelji uoči drugog kruga izbora, ostao tek bivši čakovečki gradonačelnik. Sada su, pak, obojica na vratima Remetinca

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI