Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
crkve / POLITIKA / šibenik
Šibenik slavi Dan grada i blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila: Nagrade, procesija, svečana misa, korone se nitko nije ni sjetio…

Šibenik slavi Dan grada i blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila:
Nagrade, procesija, svečana misa, korone se nitko nije ni sjetio…

 Šibenik slavi 29.rujna, Dan grada i blagdan svetog Mihovila, svoga zaštitnika. Za škole, gradske službe i tvrtke neradni je dan, pa je Gradsko vijeće svečanu sjednicu održalo uoči blagdana kada su dodijeljene nagrade i priznanja, kako kažu, najzaslužnijim sugrađanima. Na sam blagdan,  civilne sadržaje potpuno su zasjenila vjerska. Procesija gradskim ulicama, svečana misa ispred Katedrale, a korone se nitko nije ni sjetio.  Unatoč značajnom porastu novozaraženih  ( još 48 na sam Dan grada ).Virus vjerske skupove ne napada, oni su, ipak, pod posebnom zaštitom…

Gimnazijski profesor fizike Jakov Labor dobitnik je Nagrade za životno djelo za zapažene uspjehe u odgojno-obrazovnom i pedagoškom radu, Nagrada Grada Šibenika dodijeljena je fra Ivanu Bradariću za doprinos u području religijske kulture te Caritasu Šibenske biskupije, za osobit doprinos u socijalnoj i duhovnoj pomoći građanima u razdoblju pandemije covida-19.

Plaketa grada Šibenika pripala je Anki Bučević za iznimno predano obnašanje službe održavanja i uređenja javnih gradskih površina, Igoru Bergamu za znatan doprinos razvoju grada Šibenika na području kulturnog i društvenog djelovanja, don Olegu Petroviću za dugogodišnje zalaganje za očuvanje sakralne baštine na području Šibenika i Šibenske biskupije, Borisu Štrkalju za razvoj kulturno-umjetničkog amaterizma u gradu Šibeniku, potom  Društvu za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ povodom 10. obljetnice rada na očuvanju šibenske graditeljske baštine i  Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Šibenika za zaštitu i očuvanje potreba društva i profesionalno djelovanje.

Posebna nagrada pripala je Gabrijeli Gabi Novak Dedić, glazbenoj umjetnici i vokalistici , prvoj šibenskoj nevisti koja je proglašena počasnom građankom Šibenika zbog njezinog iznimnog angažmana na umjetničkoj i svekolikoj promociji grada.
Na sam praznik, ulice su od ranih jutarnjih sati odjekivale u ritmu tradicionalne budnice Šibenske narodne glazbe, a potom je uslijedila procesija gradom i naposljetku svečana misa na trgu ispred katedrale sv. Jakova koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

U sklopu projekta Emoundergrounds iz programa INTERREG ADRION, na tvrđavi Barone organiziran je “Dan gradske baštine”, pred zgradom gradske uprave postavljena je skulptura akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile “Šibenik Stina”, a blagdanski program u čast Dana grada zaključen je projekcijom filma Varoški Amarcord , Ivana Živkovića u Kući umjetnosti Arsen.

Šibenik je na svoj dan svim posjetiteljima darovao i besplatan ulaz na gradske tvrđave.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI