Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
boljitak
Popravljači svijeta: Otvorena Radiona Re-Geppetto u pulskom Rojcu – prva popravljaona u Istri

Popravljači svijeta:
Otvorena Radiona Re-Geppetto u pulskom Rojcu – prva popravljaona u Istri

Odnedavno se može čuti kako su prilike u Puli i Istri bolje nego prije, te da se popravljaju. Neki to pripisuju i nedavnoj promjeni lokalnih vlasti u Puli i drugdje u Istri, a gdje je dolaskom novih političara koji stižu iz redova građanstva okončana višedesetljetna apsolutna vladavina stranke IDS, ili istarskog HDZ-a, kako ga neki nazivaju.  Radiona Re-Geppetto, netom otvoreni prostor u pulskome Rojcu još je jedan ‘popravak’ općih prilika u Puli.

Naime, Radiona Re-Geppetto je novi prostor u gradu u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principom, uz pomoć stručnjaka koji se ipak malo bolje razumiju u popravljanje pokvarenih predmeta.

Prije otvaranja održala se cjelodnevna akcija uređenja murala i ulaza u Radionu gdje su vrijedne volonterke i volonteri pomogli u popravljanju, odnonso čišćenju, farbanju zidova, struganju i gletanju, a sve kako bi zajedno oplemenili novi prostor. Vizual murala osmislili su i oslikavaju mladi talentirani umjetnici Mateo Žufić i Katarina Memedović.

Mladi popravljači

Na otvaranju je voditelj radione Marko Grbac Knapić predstavio koncept radione. Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu u radioni pronaći razne vrste alata koje se obično ne isplati kupovati. Svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora – voditelja radione koji može pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Dobrodošli su i volonteri koji posjeduju razne vještine poput električara, stolara, krojača i sl. koji su spremni svoje znanje jednom tjedno ili mjesečno prenijeti korisnicima putem “repair caffe” programa. Za sada je radno vrijeme ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati te utorkom od 12 do 20 sati.

Popravljaona

Irena Burba je predstavila program Radione u sklopu kojeg građane  očekuju besplatne radionice vještina kao i razne javne akcije od bike/skate repair događaja do sajmova razmjene bez novaca. U planu su radionice izrade “shabby chic namještaja, kompostera, vertikalnog vrta, prirodne kozmetike zatim radionice sitotiska, šivanja i krpanja te ponovne uporabe otpada na kreativan način.

-Planiramo i brojne javne akcije uređenja okućnice Rojca te izrade opreme kao što su klupe, koševi za otpadi dr. Osim promicanja održivih obrazaca potrošnje, ovakve „radione -popravljaone” nastoje izgraditi snažnije i otpornije zajednice. To su društveno uključiva mjesta, s volonterima i različitim korisnicima svih dobnih skupina koji međusobno dijele znanja i vještine, od šivanja do lemljenja. Kroz interakciju  između volontera i ljudi koji donose stvari kojima je potreban popravak, u proces se ugrađuje i obrazovanje. Popravak se uvijek obavlja zajedno s vlasnikom koji gleda i uči, jer je cilj osnažiti ljude da se osjećaju sigurnije u popravljanju vlastitih stvari. – pojašnjava koordinatorica programa radione, Irena Burba iz Zelene Istre, jedne od najjačih hrvatskih građanskih udruga.

Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, korisnici štede novac, produžuju vijek trajanja predmeta, smanjuju nastanak otpada, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije, kaže. Potrošački stil života navikao nas je da i kod kućanskih uređaja, namještaja i drugih predmeta više ni ne računamo na dugoročnost proizvoda već nakon prvog kvara ili oštećenja bacamo predmete koji postaju otpad. Cilj je osvijestiti građane da je za svaki proizvod utrošeno jako puno resursa, energije, rada i bacanje mora biti zadnja opcija.

-Posjedujete vještine popravljanja, obrade drva, krojenja ili sl. Ili ste umirovljeni električar, elektroničar, stolar, krojač ili krojačica? Želite provesti dva sata tjedno ili mjesečno u ugodnom okruženju te prenijeti svoje vrijedno znanje na mlađe generacije u sklopu “repair caffe” dana u Radioni? Javite nam se na 099/7058210, radionarojc@gmail.com  ili ured@zelena-istra.hr. – pozivaju popravljači.

Dodatne informacije o Radioni Re-Geppetto građani  mogu naći na facebook stranici te web stranici www.zelena-istra.hr

Voditelj popravljaone u prvom planu

Projekt “ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo” provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ortvaranje popravljaone: Marko Grbac Knapić , Dušica Radojčić i Irena Burba.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI