Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
crkve / djeca / zlo
Katolička crkva se ispričala kanadskim starosjediocima zbog dugogodišnjeg zlostavljanja njihove djece u internatima

Katolička crkva se ispričala kanadskim starosjediocima zbog dugogodišnjeg zlostavljanja njihove djece u internatima

Eto, i to se događa, da se Katolička crkva ispriča, ovog puta kanadskim domorodačkim zajednicama, zbog  stoljeća zlostavljanja njihove djece u internatima pod paskom Crkve, a koji su služili za preodgoj i asimilaciju podmlatka kanadskih starosjedilaca. No, autohtono stanovništvo nije zadovoljno samo isprikom Crkve, čekaju i osobnu ispriku Pape, javlja Hina.

U Kanadi  je ukupno oko 15o tisuća indijanske, metiske i inuitske djece koja  su u razdoblju od početka 19.  do potkraj 20. stoljeća ( do  1990. ) bila upisana u 139 škola s integriranim domovima ( internata ), u kojima su živjeli odvojeno od svojih obitelji, od svojih izvornih običaja i kulture.

-Mi, kanadski katolički biskupi, izražavamo duboko žaljenje i nedvosmisleno se ispričavamo- sjetili su više od stoljeća nakon sustavnog zlostavljanja i asimilacije ispričati crkveni velikodostojnici zaklinjući se u svoju potpunu posvećenost pomirenju. Na taj su se čin odlučili nakon nedavnog monstruoznog otkrića oko 1 200 neobilježenih grobova u Kanadi , u pokrajinama Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu. onim dijelovima zemlje gdje su domorodačka djeca pohađala internate pod prisilom,  kako bi se potpuno zatrlo i zadnje ostatke njihove kulture i identiteta.

No, isprika stiže i u susret 30. rujna kojeg Kanađani obilježavaju kao nacionalni dan istine i pomirenja, koje bi ipak, bilo potpunije i veće s papinom isprikom. Na taj dan komemoriraju se tisuće domorodačkih žrtava zlostavljanja, umrlih ili nestalih iz internata bez traga. U spomen na njih, koji nikome nisu činili nažao, i jedini krimen im je bio što pripadaju starosjedilačkim zajednicama, kanadski premijer Justin Trudeau je odredio da se na taj dan, 30. rujna, Kanađani posramljeni načinom na koji se njihova zemlja nekoć ponašala, pokaju i odaju počast nevinim žrtvama, u prilog utvrđivanja povijesne istine i  pomirenja.

U biskupksoj izjavi se nedvosmisleno priznaje patnja kojoj su domorodačka djeca bila izložena u školskim ustanovama, i  mučka zlostavljanja kojima su bili podvrgavani od svojih ravnatelja i učitelja, prolazeći nezamislivu fizičku, psihičku, emotivnu, duhovnu i kulturnu, sve do seksualne torture. A sve s ciljem zatiranja starosjedilačkog jezika, kulture i duhovnosti, negiranja njihove povijesti, tradicije i filozofije života, kako su priznali biskupi, konstatirajući da su u tim užasima i zločinima nad domorodačkom djecom sudjelovale brojne katoličke vjerske zajednice i biskupije.

Bio je to “kulturni genocid” pod paskom vlade i zahvaljujući njoj i njezinoj politici, ističe tamošnje Povjerenstvo za istinu i pomirenje. Posljedice dugogodišnjeg sustavnog zlostavljanja u kanadskim internatima s crkvenim upravama, su, kako se danas smatra, i visoka učestalost siromaštva, alkoholizma, obiteljskog nasilja ali i samoubojstava u starosjedilačkim zajednicama  u Kanadi.

Preostala starosjedilačka plemena  pomažu pri identifikaciji posmrtnih ostataka iz neobilježenih grobova, pokušavajući rasvijetliti sudbinu nestale domorodačke djece. Na njihov zahtjev biskupi su se obvezali predati im dokumentaciju i zapise iz internata koji bi mogli pomoći u otkrivanju identiteta sahranjenih u neoznačenim grobnicama.

Plemenske vođe, prihvaćaju ispriku Crkve, ali traže i od Pape da se ispriča zbog uloge koju je Crkva imala u rezidencijalnim školama, a u tome im se pridružuje i kanadski premijer Trudeau koji Papu moli da se “ispriča autohtonim Kanađanima na kanadskom tlu”. U prosincu se, javlja Hina, očekuje i susret izaslanstva kanadskih starosjedilaca s Papom u Vatikanu, a biskupi će u međuvremenu intenzivno raditi i na pripremi Papinog posjeta Kanadi.

  Jedna od rezidencijalnih škola u Kanadi pod paskom Katoličke crkve
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI