Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
wheels on fire
Ivan Palčić, poljoprivrednik: Invaliditet me nije nimalo promijenio, samo me naučio da više cijenim svaki trenutak u životu

Ivan Palčić, poljoprivrednik:
Invaliditet me nije nimalo promijenio, samo me naučio da više cijenim svaki trenutak u životu

Ivan Palčić mladi uspješni poljoprivrednik, a osoba sa invaliditetom,  danas nam priča kako je spojio  naočigled  nespojivo, i kako se snalazi u svakodnevnim životnim preprekama…

 Kako bi se predstavili?  

Ja sam Ivan Palčić dolazim iz Vukovine pokraj velike Gorice, imam 35 godina. Bavim se poljoprivredom, i uživam u tome…

Nasmijani Ivan Palčić

Kako je došlo do vašeg invaliditeta i kada ste shvatili da morate krenuti dalje?

To se dogodilo 2006. godine, dakle imao sam tada 19 godina. Nesretan slučaj – Šasija od kamiona me lupila po vrat , zdrobila mi 6. i 7.kraljezak te prignječila lednu moždinu… ukratko. Nikad nisam očajavao već sam odlučio boriti se, zato nas tu gdje jesam…

Mladi ste poljoprivrednik, ali i osoba s invaliditetom… Kako te dvije naizgled nespojive stvari funkcioniraju zajedno? Koliko vam je potrebna tuđa pomoć pri obavljanju poslova?

 Funkcioniraju poprilično dobro, ako se potrudite maksimalno. Za sve postoji prilagodba pa tako i za ovo. Pomoć mi je naravno potrebna, posebno pri ulasku i izlasku iz traktora.

Čime se bavi Vaš OPG? Može li se živjeti od poljoprivrede?

 Bavi se poljoprivredom i šumarstvom. Od šumarstva usluge prijevoza i izvlačenja, a od poljoprivrede ratarstvo uglavnom. Može se živjeti od toga onoliko koliko uložiš truda, ponekad je teško, ali izgura se.

Ivan Palčić na svom traktoru

Proglašeni ste za najboljeg mladog poljoprivrednika po izboru čitatelja Jutarnjeg lista. Koliko vam znače ta priznanja i imate li možda neke nove poslovne ideje i planove?

 To priznanje mi mnogo znači  i veliki mi je podstrek za dalje. Osjećaj kada shvatiš da netko tko te ni ne poznaje, a cijeni tvoj trud i rad je nešto neopisivo…. Moji daljnje ideje i planovi su uglavnom vezani uz unapređenje strojeva s kojima radim kako bi sve to što radim bilo još kvalitetnije, a za dalje ćemo vidjeti….

Poljoprivreda je djelatnost u kojem nema odmora. Nađete li vremena za sebe i imate li vremena za hobije?

 Moj posao je moj hobiji zapravo. Radim i volim to što radim, uživam u tome. Ne tražim ništa dodatno, a sve što želim uz to stignem odraditi. Moj posao me zapravo nimalo ne umara, već me ispunjava… 

Čemu Vas je naučio vaš invaliditet i koliko vas je promijenio?

Invaliditet me u biti nije nimalo promijenio, samo me naučio da više cijenim svaki trenutak u životu. Važno je za istaknuti da bez pomoći dragih i bliskih ljudi, bi sve bilo kudikamo teže prihvatiti i savladati. Bez pomoći bi bilo skoro  pa nemoguće funkcionirati, i na toma sam svima izrazito zahvalan.

Ivan Palčić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI