Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
'rvatska
Prosvjed u Dugom ratu - foto: Facebook

Ekološka nevolja Dugi rat:
Neka ministar Ćorić zaroni i neka župan Boban ne dolazi samo na balote

Prosvjed u Dugom ratu - foto: Facebook

Žitelji Dugog rata desetljećima prosvjeduju, apeliraju i upozoravaju na problem nesanirane bivše tvornice Dalmacija Dugi rat koja je veliki okolišni problem i ekološka nevolja, te stalna ugroza za zdravlja tamnošnjeg stanovništva. Podršku im sada daju i iz stranke Centar.

„Stanovnici Dugog Rata i njihova djeca već desetljeće udišu opasnu trosku koja se taloži u njihovim plućima, a čini se da ministar zadužen za zaštitu okoliša nije zainteresiran za tu temu. Tjednima ne mogu doći do ministra Tomislava Ćorića. Budući da je ovo ljeto sudjelovao u ekološkim akcijama čišćenja podmorja, pozivam ga da uzme masku i peraje te da se spusti u podmorje Dugog Rata“, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Rok istekao 2019. godine

Naglasivši da je upravo u tijeku proces realiziranja nagodbe između države i investitora koji se, po svemu sudeći, samo želi dočepati atraktivnog zemljišta, Puljak je upozorila da će nagodba omogućiti odugovlačenje sanacije, koju je po zakonu isti investitor odavno bio dužan provesti.

Prosvjed u Dugom ratu (foto: Možemo)

„Stanovnici Dugog Rata su prije svega zainteresirani za vlastito zdravlje i za sanaciju cijelog tog područja, a do sanacije na ovakav način neće doći. O ovoj problematici sam prošli tjedan govorila na saborskom Odboru za zaštitu okoliša i pozvala odbor da održi tematsku sjednicu, a sada ih pozivam i da dođu u Dugi Rat. Smatram da bi država trebala omogućiti Općini Dugi Rat da provede sanaciju koristeći sredstva europskih fondova koje su sami pronašli i za što imaju realne mogućnosti“, rekla je zastupnica Puljak.

Županijska vijećnica Centra Gorana Rosandić podsjetila je da je rok za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat istekao još 2019.

Župan Boban dolazi na balote

“Župan Blaženko Boban voli tamo doći na balote i onda kad treba nešto pojesti, ali na prosvjedu građana održanom jučer nije ga bilo. Država je u ovom slučaju trebala reagirati još prije dvije godine, ali se od tada ništa nije dogodilo. Još jednom pozivam župana da konačno aktivira vertikalu vlasti na koju se često poziva i da sazove taj čuveni sastanak u vladi, kako bi se riješio problem koji nazivamo aktualnim, a prisutan je cijelo desetljeće. Pozivam i ostale stanovnike naše županije da ‘daju ruke’ stanovnicima Dugog Rata  u borbi za djetinjstvo, odrastanje i zdravlje vlastite djece“, rekla je Rosandić.

Prosvjed u Dugom ratu – foto: Facebook

Inače, i u nedjelju su mještani Dugog Rata  su prosvjedovali tražeći da se konačno riješi problem sanacije zemljišta na području nekadašnje Tvornice ferolegura Dalmacija.

Na spornom zemljištu se od 1914. godine nalazila Tvornica ferolegura Dalmacija Dugi Rat​ gdje se u početku mljeo i pakirao cijanamid, a zgrada je srušena 2003. godine.

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ZA Tvornicu, a građani traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji ostatka prostora.

Sanja Vitaić iz građanske inicijative ZA Tvornicu izjavila je kako prosvjedom ponavljaju svoj stav da država ne smije dopustiti prodaju ostatka zemljišta nekadašnje tvornice “sumnjivom investitoru”.

Sumnjivi investitor

​”Sumnjivi investitor je već opasnim tvarima zagadio ne samo prostor na kojem je nekada bila tvornica već i cijelo mjesto i time je zapravo ugrozio zdravlje svih nas”, ustvrdila je Sanja Vitaić, jedna od organizatorica prosvjeda.​

Po riječima mještana, područje na kojem je nekada bila tvornica cijelo desetljeće se nije saniralo, pa je njima sada ostalo odlagalište otrovne troske. Traže da se ostatak zemljišta preda jedinici lokalne samouprave koja bi problem riješila preko EU fondova.

​Današnjem prosvjedu u Dugom Ratu za hitnu sanaciju brda troske, zaostalog desetljećima nakon zatvaranja tvornice Dalmacija, pridružili su se članovi lokalne grupe Možemo​. Kažu kako nastoje javnost senzibilizirati na ​tu​ opasnost i da se sanacija u Dugom Ratu stavi na listu prioriteta vlade.

“Stanovnici Dugog Rata predugo i previše strpljivo čekaju na rješenje problema koj​e​ im, zbog usitnjavanja i rasipanja nesanirane troske, truje zrak, zemlju, more i njih​ i sve one koji žive u krugu od tko zna koliko kilometara”​, poručuju iz Možemo.​

​”​Da bi se ovaj dugogodišnji problem napokon kvalitetno riješio, saborski Odbor za okoliš, kojim predsjedava Sandra Benčić, pokreće raspravu na temu sanacije u Dugom Ratu.​ Možemo će inzistirati na rješavanju brojnih slučajeva ekološke i građevinske devastacije obale. Upravo smo devastaciju obale postavili kao prioritetnu temu u našem radu u saboru ove jeseni i zime, a Dugi Rat je jedan od najtragičnijih i najeklatantnijih primjera takve devastacije, zloupotrebe i zanemarivanja​”, kažu iz Možemo.

Šaka u oko u Dugom ratu (foto poljica.hr)

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI