Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
Hrvatsko-makedonska tangenta / KULTURA
Dani makedonske kulture od 10.- 12. rujna u Šibeniku

Dani makedonske kulture od 10.- 12. rujna u Šibeniku

Ovogodišnji Dani makedonske kulture, unatoč epidemiji covida-19, održat će se od 10. do 12. rujna, u Šibeniku,  u organizaciji Hrvatsko-makedonske tangente, a pod pokroviteljstvom šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

Otvaranje je najavljeno za petak, 10. rujna, s početkom u 18,30 u gradskoj knjižnici, gdje će biti otvorena izložba “Čuvari makedonske tradicije 19. i 20. stoljeća” ( riječ je o kolekciji obitelji Georgievski i slikama Olivere Vapske ). Sudionicima će se obratiti i makedonski veleposlanik u Hrvatskoj, predstavnici Grada, Tangente, Gradske knjižnice, a prof.dr. Borjana Prošev Oliver, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavit će Hrvatsko-makedonski rječnik.

Drugog dana manifestacije, u subotu, 11. rujna, u multimedijalnom prostoru knjižnice, stručnjak iz meteorologije Momčilo Živković održat će , s početkom u 10 sati, predavanje na temu “Klimatske promjene, briga o planeti”, a nakon toga slijedi tradicionalni dio programa- Pjesnici čitaju “Sa otoka na moru, ka otoku na kopnu”, kojim se supstituiraju, zbog covida otkazani, Zlarinski književni susreti koje već sedam godina, u svibnju, organizira Hrvatsko-makedonska tangenta u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom Grada i Ministarstvom turizma Hrvatske.

Ovogodišnji Dani makedonske kulture  imaju i svoj gastro-dodatak, pa je tako predviđena promotivna degustacija izvornih makedonskih specijaliteta, u ambijentu ateljea akademskog kipara Aleksandra Guberine, na otvorenom. U subotu, u poslijepodnevnim satima, u okviru programa Pjesničko-glazbeni susret 2021. , ulomke svojih djela i novijih radova čitat će pjesnici, pisci, publicisti…

– Poezijom na brodu, u nedjelju ( 12. rujna ) ujutro završavaju ovogodišnji Dani makedonske kulture u Šibeniku u kojima, iznimno, ovaj put, zbog pandemijskih razloga, ne dolaze književnici iz Makedonije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja, ali će njihove radove predstaviti kolege pisci i pjesnici koji žive i rade u Hrvatskoj– poručio je uoči susreta predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente Sašo Georgievski.

U ovogodišnjim Danima sudjeluju poznati pjesnici i pisci iz Zagreba, Zadra, Šibenika i Pule, među kojima su Dinko Škevin, Petar Ivas, Branka Rupić, Duška Krnić, Edita Vlahov, Petar Ivas, Zvonko Varošanec, Mladen Truta, Zlatomir Vujko… a ulomke svojih romana čitat će i Darija Perković.

Iz Zadra dolaze autori Mirjana Majić, Melika Popović, Marija Ivoš i Slobodan Repak. Makedonsku poeziju, osim Mirjane Majić, čitat će Milena Zlateska koja dolazi iz Pule.

Moderator događaja je novinar i voditelj Nikola Urukalo.

Ovo su drugi po redu “Dani makedonske kulture” koji se održavaju u duhu tradicionalnog prijateljstva i jačanja hrvatsko-makedonskih veza u kulturi, umjetnosti i medijskoj suradnji.


VEZANE VIJESTI