Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
BANDIĆGRAD / nova politika / zagrebački preporod
Tomislav Tomašević najavio upola manje naknade članovima školskih odbora, kojima se oduzima i pravo na besplatan parking!

Tomislav Tomašević najavio upola manje naknade članovima školskih odbora, kojima se oduzima i pravo na besplatan parking!

Nova zagrebačka gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, nastavlja rezanje troškova i racionalizaciju gradskog proračuna, provodeći tako obećanja koja je dala biračima. Javnim pozivom, objavljenim na web stranicama Grada, pozvali su zainteresirane da se jave kako bi konkurirali za članove novih školskih odbora u osnovnim i srednjim zagrebačkim školama te učeničkim domovima Grada Zagreba. Svima će im, toliko da odmah znaju, biti smanjene naknade za članstvo u odborima za 50 posto, baš kao što je to slučaj i s naknadama za članove ostalih upravnih vijeća gradskih ustanova. A ni parking im više neće biti besplatan!

Na redovitoj konferenciji za novinare Tomašević je pozvao sve one koji ispunjavaju uvjete i misle da mogu pridonijeti svojim znanjem i angažmanom u upravljanju školama, da se jave na natječaj. Istodobno, predsjednicima svih gradskih četvrti i mjesnih odbora na čijem se području nalaze škole, stići će pismo kojim ih gradonačelnik poziva da i oni predlože svoje članove za novi saziv školskih odbora u kojima participiraju s jednim od tri predstavnika grada.

Na svaku kunu gradskog proračuna se misli brigom dobrog gospodara, pa su se i vijećničke naknade našle na udaru financijskih škara. Osim što će naknade vijećnicima u MO i GČ biti reducirane, igubit će i pravo na 50 posto mjesečne naknade u mjesecu u kojem nisu prisuistvovali nijednoj sjednici, a što je, nažalost, standardna praksa u svim jedinicama lokalne samouprave, gdje se, pače, isplaćuju pune naknade vijećnicima svakog mjeseca, nezavisno od toga je li sjednice bilo, ili nije. No, Tomašević je optimist i tvrdi da se racionalizacija i u Gradskoj upravi, ali i mjesnoj samoupravi gdje je njihova koalicija osvojila polovinu svih mandata, neće negativno odraziti na rad vijećnika, nego će, naprotiv, biti i poboljšana komunikacija s građanima na razini mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Novi zagrebački gradonačelnik svakodnevno svjedoči da je mislio ozbiljno kad je u kampanji najavljivao oštre rezove i značajnu racionalizaciju svih gradskih izdataka. Već na prvoj radnoj sjednici Gradske skupštine donesen je prijedlog reorganizacije Gradske uprave kojim se broj gradskih ureda smanjuje sa 27 na svega 16 , a taj proces prati i drastično smanjenje plaća višeg upravljačkog kadra u zagrebačkoj administraciji, gdje su pročelnici gradskih ureda primali plaće i preko 20 tisuća kuna ( neki čak i 30 tisuća! ? ) !  Znatno veće i od one koju je imao gradonačelnik Bandić ( 17.400 ). Stoga je po hitnom postupku na Gradsku skupštinu stigao prijedlog o izmjeni koeficijenata za obračun plaća gradskih službenika i namještenika, po kojem se bruto plaće pročelnika smanjuju za preko osam tisuća kuna, bruto plaće zamjenika pročelnika za 1600 kuna, a plaća posebnog višeg savjetnika gradonačelnika- specijalista, za više od 7.000 kuna. Konkretno, kako je izračunao Jutarnji list, neto plaća pročelnika bit će srezana sa 21.220 na 15.700 kuna, zamjeniku pročelnika sa 16.055 ma 15.000 kuna, a višem savjetniku gradonačelnika s 18.636 na 13.900 kuna.

Čak 11 od 27 pročelnika odstupilo je sa svojih dotadašnjih pozicija, a do reorganizacije Gradske uprave imenovani su v.d. pročelnici iz reda zaposlenika. Većina Bandićevih pročelnika je privremeno raspoređena na druga radna mjesta, a neki su napustili Gradsku upravu. No, nakon raspisivanja natječaja i izbora novih pročelnika, odnosno preustroja Gradske uprave koji bi trebao stupiti na snagu 31. listopada, bit će revidirana i sistematizacija radnih mjesta za sve gradske urede.

Poznato je i da je gradonačelnik Tomašević odbio sudjelovati u odlučivanju o izboru novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak  gdje je upravno vijeće imenovalo v.d. ravnateljicu bolnice Dušku Markov Glavaš, a o izboru novog ravnatelja ( ravnateljice ), putem natječaja, odlučivat će upravno vijeće, poručio je svojevremeno Tomašević, želeći i na tom primjeru dati do znanja javnosti da je sa starom Bandićevom praksom –gotovo!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI