Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA
Sa snimanja Illyricuma - foto: Jasenko Rasol

Snimljen ‘Illyricum’, film o ilirskim plemenima

Sa snimanja Illyricuma - foto: Jasenko Rasol

Kako javlja Hrvatski audiovizualni centar, u okolici Tarvisia u Italiji završeno je snimanje igranog filma Illyricvm redatelja Simona Bogojevića Naratha, u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske kuće Forum Ljubljana, talijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke kuće SCCA/Pro.Ba.

Film se snimao na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, na Velebitu u Hrvatskoj te u pokrajini Furlanija – Julijska krajina u Italiji. Prvi naš film o Ilirima čiju režiju potpisuje Simon Bogojević Narath veliki je poduhvat u čije je snimanje bilo uključeno više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika.

Sa snimanja Illyricuma – foto: Jasenko Rasol

Radnja filma Illyricvm smještena je u 37. godinu prije naše ere, a protagonist je mladi Liburn Volsus kojeg sa sobom povede rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima, pratiti skupljanje poreza, pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima.

Scenarij filma potpisuju Simon Bogojević Narath i Saša Podgorelec, direktor fotografije je Aleksandar Kavić, scenograf Giorgio Barullo, kostimografkinja Zjena Glamočanin, majstorica maske Ana Bulajić Črček, montažer Damir Čučić, dizajner zvuka je Julij Zornik a producenti Ankica Jurić Tilić, Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Sa snimanja Illyricuma – foto: Jasenko Rasol

Glumački ansambl sastavljen je od glumaca iz Hrvatske, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc i Ana Takač.

Film je koprodukcija pet zemalja, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Sa snimanja Illyricuma – foto: Jasenko Rasol

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI