Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
crovid / glazba je zvonka radost
Martinska 2021, kreativni iskorak unatoč nemogućim okolnostima: Kulturne manifestacije, nepravedno tretirane, završile kao kolateralna žrtva uslijed dvostrukih mjerila i nekorektnih pravila igre

Martinska 2021, kreativni iskorak unatoč nemogućim okolnostima:
Kulturne manifestacije, nepravedno tretirane, završile kao kolateralna žrtva uslijed dvostrukih mjerila i nekorektnih pravila igre

Organizatori  glazbenih festivala na Martinskoj kod Šibenika izvjestili su javnost o teškoćama kroz koje su prolazili ovo ljeto prilikom organizacije tih kulturnih manifestacija, od kojih si u neke morale biti otkazane zamršenim mjerama usljed ‘pandemoje covida-19’.  Cjeloviti izvještaj sa svih ovoljetnih  festivala Martinske 2021 u originalu možete pročitati na stranicama Pozitivnog ritma, a mi prenosimo dijelove koje se tiču poteškoća organizatora…

  Završetkom Membrain festivala, i otkazivanjem posljednjeg po rasporedu – Blast festa, i službeno je završena treća sezona Martinske sveukupno, a druga pod nemogućim okolnostima, dakako prouzročenih pandemijom virusa covid-19.

Nemoguće okolnosti počele su lani, kada je uslijed prve godine pandemije Martinska bila jedina festivalska destinacija u Europi, na kojoj se u razdoblju od šest tjedana održalo 5 festivala, i jedan cjelovečernji koncert. Za razliku od većine festivala, koji su poradi odgođenih turneja odgodili svoja događanja, festivali na Martinskoj u zadnje 2 godine predstavili su agilnu domaću i regionalnu scenu, uz pojedina inozemna gostovanja, onih koji su se mogli probiti i doletjeti na pojedinačne nastupe.

Ovogodišnja sezona Martinske najavila je 6 festivalskih događanja, kao i cikluse cirkuskih predstava, a predstavljena je na tiskovnim konferencijama u Zagrebu, u prostorijama nekadašnjeg kluba Jabuka, i u Šibeniku, ispred kluba Azimut.

Sezona 2021. pripremana je kroz kontinuiranu nesigurnost i niz nepoznanica o njezinu održavanju, uz nove mjere donesene krajem lipnja, koje su dopuštale okupljanja do 100 ljudi, dok su veća događanja, uključujući i festivali, dopušteni isključivo uz covid propusnice, ili negativni test.

Prethodno, kupci ulaznica nisu mogli biti pravovremeno obaviješteni o detaljima novodonesenih mjera, i dodatnim troškovima onih necijepljenih koje će snositi za testiranja, što je dodatno otežalo već nezahvalnu poziciju organizatora kulturnih događanja, koji su od početka pandemije među prvima na udaru, i kao takvi trpe ponajveće štete u poslovanju.

Iako je sastavni dio koncepta projekta Martinska dovoditi u Šibenik posjetitelje iz drugih krajeva, šibenski organizatori i promoteri dijelom računaju i na potporu lokalne publike. Novodonesene mjere su utoliko nadalje otežale situaciju uz činjenicu da su upravo Šibensko-kninska, uz susjedne Zadarsku i Splitsko-dalmatinsku, među najlošije procijepljenim županijama. To je polučilo rezigniranost i otpor kod dobrog dijela lokalne publike, pri čemu temperamentni Dalmatinci aktualnu kampanju cijepljenja, unatoč svim znanstvenim činjenicama, primarno doživljavaju kao nametanje društvenih nejednakosti, umjesto borbe za zdravlje stanovništva.

To su bili neki od glavnih razloga zbog čega je prvo najavljeni festival sezone – Regius, ovog ljeta najavljen u suradnji sa portalom Muzika.hr (9.-10.07.), odlučio odgoditi svoje događanje, bez dovoljno samopouzdanja u uspješan ishod, s obzirom da je primarno ciljao na lokalnu i domaću publiku, s Goranom Baretom & Majkama, te Urbanom & 4, kao nositeljima programa, uz niz drugih izvođača s domaće i regionalne scene.

Za razliku od tekuće turističke sezone, tokom koje svjedočimo masovnom protoku ljudi, bez ikakvih mjera, i uz nesmetani rad turističko-ugostiteljskih objekata do sitnih jutarnjih sati, javnim i kulturnim događanjima nametnut je vrlo rigorozan i ograničen sustav (ne)funkcioniranja, uz stroge nadzore i prijeteće kazne. Iako festivali kroz cijelu godinu održavaju kampanju, pokušavajući privući posjetitelje iz drugih krajeva, Europe i svijeta, festivalski gosti ne tretiraju se gostima. Iako su u posljednjih 10+ godina festivali polučili značajne rezultate, kako za domaće gospodarstvo, i same turističke rezultate, isti ne uživaju beneficije i subvencije, već su naprotiv – žrtvovani poradi turističke sezone.

Stoga je sasvim očigledno da su kulturne manifestacije nepravedno tretirane i završile kao kolateralna žrtva uslijed dvostrukih mjerila i nekorektnih pravila igre. Štoviše, ukoliko nije nepoznanica da je na istočnoj i zapadnoj strani iste županije određenim lokalitetima, koji nose iste karakteristike, odobren normalan rad. A svemu skupa nisu pomogli ni zadovoljeni pravni okviri, ni poštivanje mjera na visokoj razini realizacije.

Za razliku od nadležnih institucija, Šibenčani i ini posjetitelji su srčano podržali lokaciju Martinske

U okrnjenoj sezoni, Martinska je ovog ljeta privukla nešto više od 8500 gostiju, tj, nešto manje od 20 tisuća sveukupno kroz dvije pandemijske godine. Projekt pokrenut u suradnji s gradom ŠibenikomTurističkom zajednicom grada ŠibenikaŠibensko-kninskom županijom, i Javnom ustanovom za zaštitu prirode ŠKŽ, u vrijeme pandemije i nepostojjećih budgeta, ne bi bio moguć bez koordinacije Pozitivnog ritma, i svestrane pomoći dugogodišnjih suradnika, koji su zajednički omogućili da se situaciji unatoč Martinska pojavi kao lokacija sa najvišim produkcijskim standardima.

Prijevremni prekid programa već je pokrenuo pripreme za iduću godinu, za koju osim već uobičajenih sadržaja, organizatori najavljuju daljnje kreativne iskorake, i još noviteta.

O tome uskoro, vidimo se na Martinskoj u Šibeniku 2022.!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI