Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
eu / vijesti iz svijeta
Mađarsko sve otvorenije zagovaranje Huxita (izlaska iz EU )…

Mađarsko sve otvorenije zagovaranje Huxita (izlaska iz EU )…

Mađarska, čini se, kreće putem Velike Britanije i izlaska iz Europske Unije, ali pritom zaboravlja da ona, ipak, nije Velika Britanija ni gopodarski, ni financijski, ni politički. Mađarska već duže vrijeme provodi politiku koja je eklatantno neeuropska, odnosno protivna onomu što promovira Europska Unija i u poglednu migrantske politike, i rodne ravnopravnosti, ljudskih i manjinskih prava itd. Zasad se za izlazak iz EU izjašnjavaju režimski mediji koji u principu pišu što Orbanova vlada očekuje i što želi javno promovirati. Poput režimskog Magyar Nemzeta ( “Mađarska nacija” ) koji i otvoreno pledira, piše Deutsche Welle, za izlazak iz EU-a, pa je pravo pitanje stoji li iza toga zapravo mađarski premijer Viktor Orban.

Ako je Magyar Nemzet medij koji Orbanu služi za testiranje javnog raspoloženja prema politici svoje vlade, a Magyar Nemzet donosi tekst s naslovom “Vrijeme je za razgovor o Huxitu“, tada bi se s pravom moglo zaključiti kako je izlazak iz EU u Mađarskoj već na dnevnom redu. Doduše, tekst je objavljen u njemačkom izdanju, ali je imao eksplozivni odjek, izazvao je ogorčene komentare oporbe, konsterniranost i zabrinutost tamošnjih komentatora.

Država koja je ujedinila političare oko svoga europskog puta i politike, sada, pak, preko svojih medija otvoreno predlaže raskid veza s Unijom, ponajviše zaslugom premijera Orbana koji Mađarsku vodi od 2010. , a zadnjih godina izrazito oponirajući politici EU-a.

U Magyar Nemzetu govori se o “smrtnim grijesima” EU kao saveza koji “pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački prama svojim istočnoeuropskim članicama”, što bi eventualno moglo mobilizacijski djelovati i na neke druge članice EU-a s kompleksom inferiornosti i viškom nacionalnog naboja.

Uniji, i njezinim starijim i moćnijim članicama, prigovara se “raskid s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom, naspram kojega se forsira izgradnja kozmopolitskog”, kako kažu, “bezličnog svjetskog društva koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue.

-Mi, Mađari, Poljaci i srednja Europa– poručuje se-  čvrsto se držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja.

Tekst u Magyar Nemzetu potpisuje politolog Tamas Fricz, koji je vodeći član relevantnih organizacija bliskih Orbanu, kao što je Forum civilnog udruživanja ( COF ), poznat po povremenim  masovnim “mirovnim marševima” kojima se demonstrira Orbanova moć i oštro kritizira Europska Unija. Stoga je sasvim razumljivo kako se vjeruje da je tekst napisan u dosluhu s Orbanovom vladom ili čak po njezinim napucima.

Pogotovo kad se ima u vidu da su i visoki mađarski državni dužnosnici u zadnje vrijeme, kako se navodi, otvoreno zagovarali anti-EU politiku. Primjerice,  šef mađarskog parlamenta Laszlo Kover,  javno govori kako ne bi glasao za ulazak u EU da se danas provodi referendum o članstvu, a ministar financija Mihaly Varga nije, doduše, tako eksplicitan poput kolege iz parlamenta, ali smatra da bi pitanje članstva u EU moglo dobiti novo značenje krajem ovog desetljeća kada Mađarska bude više uplaćivala u proračun Unije negoli iz njega dobivala. Kad se tomu pridodaju i ranije Orbanove izjave, iz vremena kad je Brexit bio na vrhuncu,  o tome kako postoji i život izvan EU, postaje sasvim razvidno da je u Mađarskoj danas na djelu snažan otpor prema Europskoj uniji i njezinoj politici koju Mađari sve češće sabotiraju.

Oporba u Mađarskoj vjeruje da je počela kampanja za izlazak Mađarske iz Europske unije, mada izlazak ovog trena nije u Orbanovom interesu, ali mu je u interesu okretanje javnog mnijenja kontra EU-a kako bi dobio ucjenjivački potencijal mogućeg Huxita.

– Utoliko je njegov cilj- kaže za DW politolog Peter Kreko– povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj.

Forsira se teza kako Mađarska dobiva sve manje novaca iz europskih fondova, a upravo su sredstva europskih fondova za većinu Mađara bila ključna prednost od članstva u EU.

Spomenuti politolog na kojeg se poziva DW u svom tekstu, ipak vjeruje da je većina Mađara proeuropski orijentirana radi čega, smatra, pretjerana anti-EU propaganda može biti za Orbana i kontraproduktivna i na izborima nagnati  birače, predane politici EU-a, da Orbana pošalju u opoziciju. Zbog toga će, vjeruje se, Orban u okretanju leđa EU itekako taktizirati.

S obzirom na sve otvoreniji otpor mađarske državne politike prema EU, bit će zanimljivo pratiti  reagiranja hrvatskih dužnosnika, tzv. tvrdolinijaša ( iz HDZ-a  ), koji su dosad rado Mađarima iz pozadine “držali štangu” i dogovarali zajedničke stavove i politike u Višegradskoj skupini, a javno izigravali zaklete Europejce. No, kako smo se dosad više puta osvjedočili, s figom u džepu. Zapravo, što je hrvatska politika prema EU , što je hrvatska vanjska politika uopće, to malo tko zna. Ako uopće i postoji…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI