Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
nafta
Ćorić o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i: Odluka do konca godine, ali nema govora o preseljenju upravljanja Inom u Budimpeštu

Ćorić o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i:
Odluka do konca godine, ali nema govora o preseljenju upravljanja Inom u Budimpeštu

Tjednik Nacional objavio je, pozivajući se na dva neovisna izvora, da mađarski MOL ulazi u završnu fazu operacije Project One, koji u finišu, navodno, podrazumijeva i kompletno prebacivanje upravljanja INA-om u Budimpeštu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ovu je objavu nazvao bizarnom, jer, veli, “aludira na jedan totalno krivi kontekst, ni na koji način povezan sa stvarnošću” ( ? )

Nacional također piše i kako je u zadnjih nekoliko mjeseci  smijenjeno devet direktora, odnosno visokopozicioniranih osoba u INA-i. Taj dio objave Ćorić ne demantira, naprotiv potvrđuje  da je u proteklom razdoblju došlo do odlaska “nekoliko operativnih direktora”, hrvatska strana o tome ima informacije, a smjene se dijelom odnose na činjenicu da je Ina u jednom trenutku predala neoptimalnu dokumentaciju na natječaj za projekt Urinj. -U tom kontekstu- objašnjava Ćorić– su određene konzekvence i nastale.

Tjednik se poziva i na videosnimku jednog internog sastanka vodstva MOL-a ( od 5. ožujka 2021. ), a na kojoj član Nadzornog odbora INA-e i potpredsjednik Upravnog odbora MOL Grupe za rafinerijsku preradu tvrdi da je premijer Plenković sklopio tajni pakt s MOL-om te da se mimo Zakona o trgovačkim društvima bavi nečim za što uopće izravno nisu nadležni ni on, ni Ćorićevo Ministarstvo gospodarstva, nego Uprava INA-e.

Ministar, međutim, a propos tajne snimke kaže da je “riječ o standardnim obraćanjima članova uprava InA-e i MOL-a zaposlenicima”, a da se nalaze i na internetskim stranicama tih dviju kompanija. Toliko o tajnosti, poručuje…

Konačna odluka o možebitnom (  prije pet godina obećanom ) otkupu MOL-ovog udjela u INA-i, najavljuje Ćorić, bit će poznata vrlo skoro, a nema govora o preseljenju upravljanja INA-om u Budimpeštu. Preciznije, o eventualnom otkupu MOL-ovih udjela znat će se u sljedećim tjednima, najkasnije do kraja ove godine, uvjeravao je ministar novinare  prilikom predstavljanja rezultata javnog poziva “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”.

Dakle, u najgorem slučaju koncem godine bit će jasno koji  je Vladin stav  o  budućnosti INA-e. Inače, sredinom veljače Ćorić je javno kazao da se s MOL-om razgovara o otkupu njihovog udjela u INA-i i kako bi tu priču trebalo zaključiti najkasnije u drugoj polovini ove godine. Spomenuo je i da je Vlada dala  svoju ponudu za otkup MOL-ovog udjela još u studenom prošle godine, a mađarska strana ponudu, izgleda, još analizira i važe.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI