Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
katastrofe / požari
14 godina od Kornatske tragedije: Obitelji i dalje čekaju- istinu

14 godina od Kornatske tragedije:
Obitelji i dalje čekaju- istinu

Punih je 14 godina od Kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Tisna, Šibenika, Vodica, a jedini je, pukim čudom preživio 23-godišnji Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Za tragediju je bio optužen jedino Dražen Slavica, bivši županijski vatrogasni zapovjednik, kojega je sud pravomoćno oslobodio krivnje i odgovornosti za smrt kolega i prijatelja u jednoj, vjerovalo se, sasvim rutinskoj, bezazlenoj protupožarnoj intervenciji na Kornatu Velom, koja se, nažalost, pretvorila u nezapamćenu tragediju…

U Kornatskoj tragediji, za koju kažu da je najveća u povijesti hrvatskog vatrogastva, život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Preživio je jedino Frane Lučić, koji je zadobio teške tjelesne ozljede i trajni invaliditet, vatra mu je spržila šake, lice, tijelo… O Kornatskoj tragediji Frane, koji pokušava voditi normalan život koliko je to moguće, više ne želi govoriti. Predugo, punih deset godina, trajala je i njegova bitka s državom za odštetu koja se pokušavala izbjeći, odgoditi, ali je pod pritiskom javnosti napokon 2019. sklopljena nagodba po kojoj je Frane izborio 5,5 milijuna kuna odštete i mjesečnu rentu od 6 tisuća kuna.

Službeno, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, ili izgaranje nehomogene plinske smjese, no obitelji, a i dobar dio javnosti, nikad to nisu prihvatili kao istinu, pa za njom i danas tragaju, vjerujući da bi samo s istinom mogli naći mir u sebi.

Dražen Slavica, bivši zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe bio je jedini optužen za tragediju na Kornatu, a teretilo ga se za brojne propuste u organizaciji intervencije, čak i za slanje maloljetnika na požarište, kašnjenje u pružanju pomoći stradalima, preusmjeravanje kanadera na druga požarišta itd. Dvaput je tijekom dugog suđenja bio oslobođen, ali je Vrhovni sud ukidao presude. U siječnju ove godine pravomoćno je oslobođen svih optužbi. Vratio se na posao, među svoje kolege, šibenske vatrogasce, ali sreću u tom poslu sigurno više ne nalazi…Više puta je izrazio žaljenje zbog tragedije s kojom se proteklih godina njegova obitelj teško nosila.

A sve je počelo naoko bezazleno, odbačenim opuškom u suhu travu, sezonskog radnika NP Kornati  Paška Petrine, u uvali Vrulje odakle se požar proširio po Kornatu i izazvao tragediju. Sezonac Paško Petrina bio je optužen za ugrožavanje ljudi i imovine, ali je oslobođen još 2012.

Obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci i danas su se okupili na Kornatu kako bi komemorirali uspomenu na smrtno stradale, zapalili svijeće i poklonili se njihovoj sjeni, a u 15:25 zatrubile su, na 60 sekundi, sirene u počast palim prijateljima, u svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD I IVP.

Kornat danas (foto TRIS/Jozica Krnić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI