Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
haerte / hdz / POLITIKA
Za HRT Bačić je i dalje glavni ravnatelj, mada s boravištem u Remetincu…

Za HRT Bačić je i dalje glavni ravnatelj, mada s boravištem u Remetincu…

HRT-ova i nacionalna sramota, glavni ravnatelj javne, Hrvatske Radio-televizije, Kazimir Bačić,  trenutno je na godišnjem odmoru u Remetincu gdje ga je USKOK  strpao zbog sumnje da je, kao posrednik, u crnim torbama, pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, nosio 50 tisuća eura mita za svoga pajdu Milana Lončarića, za što je nagrađen stanom u Radićevoj, vrijednim bar milijun kuna. Umjesto da kompromitirani i osramoćeni Bačić s ono malo lažnog morala trenutno podnese ostavku, lukavac bez srama objavljuje da je na godišnjem odmoru i odlučuje besramno od HRT-a uzeti bar još koju plaću, inače, veću od premijerove!

U međuvremenu, “kuću” je ostavio u sigurnim rukama svoga zamjenika Renata Kunića, koji će je, uvjeren je Bačić, čuvati baš kao i on sam!

O razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a raspravljao je i Sabor koji ovog javnog dužnosnika imenuje i razrješava, i kako stvari stoje, samo krajnje metaforični i neozbiljni razlozi neke bi od zastupnika mogli natjerati da ne glasaju za Bačićevu smjenu. Poput, primjerice Kreše Beljaka koji bi Bačića ostavio na tom mjestu kao ogledalo vladajućih. Uostalom, veli Beljak, umjesto njega doći će netko drugi s istim političkim backgroundom i neće se promijeniti baš ništa, kao što ni imenovanje Kunića vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a ne donosi nikakvu promjenu. Beljak bi, doduše, HRT-u ukinuo pretplatu i građane rasteretio te pohlepne hobotnice koja guta javni novac za režimski, propagandni program i pohlepnu vrhušku javnog servisa.

Ili, netalentirani politički oportunist Miroslav Škoro, koji je od HRT-a imao itekakve osobne koristi, a koji najavljuje biti suzdržan kod glasanja o razrješenju Kaze Bačića. Pritom koristi krajnje infantilni razlog ( da ne kažemo glup! ), jer , veli Škoro, oni iz Domovinskog pokreta nisu sudjelovali ni u njegovom, ni Kunićevom imenovanju. A kako su i mogli, ako u Saboru nisu ni bili?

Slavonski bećar zaključuje kako se smjenjuje zet ( Ksenije Urličić ), a imenuje kum ( supruga ministrice Nine Obuljen Koržinek ). Dakle, miče se jednu bellezzu da bi se dovela druga i svi se prave kako nisu ništa znali. A to je, pak, veli Škoro, nemoguće jer su neki postupci protiv bivšeg gradonačelnika Bandića već bili u tijeku, a neki ljudi na funkcijama već itekako kompromitirani.  No, znali ili ne, iracionalno je time braniti zastupničku suzdržanost oko glavnog ravnatelja HRT-a koji ima toliko drskosti  da iz Remetinca poručuje kako je na godišnjem odmoru!?

Većina zastupnika će podržati razrješenje Kazimira Bačića, ali neće dati potporu prijedlogu o imenovanju Renata Kunića za vršitelja dužnosti  koji će na glasanju biti u četvrtak u Saboru. Jer, Kunić je zapravo karta iz istog, Bačićevog špila…

Nevjerojatno je da Bačić nakon privođenja i pritvaranja u istražni zatvor, nije u sebi našao ni toliko časti i morala da sam podnese ostavku, neovisno o tome je li nedužan ili nije, jer činjenicom da ovog trenutka, zbog koruptivnog kaznenog djela za koje se sumnjiči, leži u zatvoru, nanosi golemu štetu medijskoj kući kojoj je na čelu. No, Bačić ni sad, kao ni ranije, ne misli na ugled HRT-a, nego isključivo na benefite za sebe. Pa hini da provodi godišnji u Remetincu, cijelu državu pretvara u ludnicu, šegači se sa svima i gleda kako iz ove neugodne situacije izvući kakvu takvu korist za sebe. A obilato se okoristio pozicijom na  HRT-u i dosad gdje je, evidentno, kako je s razlogom primijetio Mostov zastupnik Nino Raspudić, bio odan vojnik u službi režima i zauzvrat dobio odriješene ruke da radi što hoće. I radio je, o čemu svjedoče brojni primjeri s HRT-a. Od zataškavanja seksualnog uznemiravanja, preko tužbi protiv vlastitih ( i drugih ) novinara, do pogodovanja svojim prijateljima i pajdašima na javnom servisu, javnim novcem.

Primjera radi, jednom sportskom novinaru, osim što je zaposlio pola familije, omogućio je i da ode u prijevremenu mirovinu samo godinu dana prije redovne, i to u vrijeme kada se prijevremeno umirovljenje nije tako drastično penaliziralo kao danas, i nagradio ga sa 400 tisuća kuna otpremnine! Za račun one još jedne godine koju je trebao odraditi na HRT-u !!! Kasnije mu je omogućio da nastavi raditi ” u fušu” na HRT-u i da na naš račun nastavi puniti kućni budžet. A nije jedini. Tko zna koliko je takvih primjera na našoj “dalekovidnici” gdje se uhljebilo na stotine, od preko tri tisuće zaposlenih ukupno, od kojih mnogi objektivno nemaju nikakvih radnih zadataka…

Kazimir Bačić je itekako dobro promislio kad je za svoga zamjenika imenovao Renata Kunića, što mu je po Zakonu o HRT-u omogućeno.  HRT je u Kunićevim rukama sigurna koliko i u Bačićevim. I ma koliko akti HRT-a propisivali da u odsutnosti glavnog ravnatelja mijenja zamjenik ( po njegovom izboru ), potpuno je perverzno ovu javnu instituciju, potpuno destabiliziranu pritvaranjem njezinog glavnog ravnatelja, povjeriti ravnateljevoj desnoj ruci, osobi od Bačićeva najvećeg povjerenja, koji se u profesionalnom smislu nikad nije uspio posebno afirmirati. Valjda Kunić ima i upute za postupanje u “kriznim situacijama” i znade točno što mu je činiti ako se “gazdi” nešto dogodi…Je li već postupio po uputama?

Nije li svojevrsno sabotiranje HRT-a instaliranje zamjenika, kojeg je imenovao diskreditirani ravnatelj, za vršitelja dužnosti ravnatelja, čime se osigurava, kako vele Rada Borić iz Nove Ljevice i Peđa Grbin iz SDP-a, kontinuitet lošeg upravljanja, sustavnog uništavanja HRT-a i kontrolu informativno-propagandnog programa ?! Ako se tu može još nešto uništiti…

Na kraju, evo još jedan detalj koji rječito govori o stanju na HRT-u : Na odjavnoj špici HRT-a i dalje se kao glavni ravnatelj kuće navodi Kazimir Bačić, a kao voditelj poslovne jedinice Program- Renato Kunić. Iako to već neko vrijeme nije istina. Ali, HRT-u već dugo istina i nije neka fora…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI