Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
EKOLOGIJA
Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

Uvala Stiniva:
Plastičnim kitom nasukanim na hrpi plastike aktivisti slikovito poslali apel Saboru

Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

Osmometarskim rekvizitom kita nasukanog na hrpi odbačene plastike i porukom “Plastika jednokratna – šteta višekratna”, aktivisti su na čuvenoj plaži Stiniva na otoku Visu slikovito upozorili na nužnost donošenja zakona i propisa kojima ćemo se ozbiljno suočiti s galopirajućim onečišćenjem okoliša plastikom.

Konačni prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom danas je na drugom čitanju u Saboru.  Zakon prenosi i dijelove Direktive EU o jednokratnoj plastici. Udruge okupljene u Platformu za borbu protiv zagađenja plastikom podsjećaju da je Hrvatska već probila rokove za donošenje ovog Zakona: neke odredbe Direktive EU o jednokratnoj plastici, primjerice zabrana stavljanja na tržište desetak proizvoda, moraju se primjenjivati već od 3. srpnja ove godine, a ovaj zakon koji to omogućava još nije usvojen.

Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

-Ključno je da ovaj krovni zakon bude što određeniji i ambiciozniji u dijelovima koji se odnose na jednokratnu plastiku. Kada se već kasni neka to bude s razlogom, neka Vlada i Sabor pokažu veću ambiciju i ciljeve od onih koji su trenutno uvršteni –  istaknula je Petra Andrić iz Greenpeacea.

Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

Između ostalog, zakon uvodi i zabranu laganih plastičnih vrećica za nošenje.

-Drago nam je što je Vlada ustrajala na zabrani laganih plastičnih vrećica koju Sabor sada treba usvojiti, ali još jednom ističemo zahtjev da se zabrana proširi i na vrlo lagane plastične vrećice, koji je u Greenpeaceovoj peticiji podržalo više od 65.000 ljudi –  dodaje Andrić.

Foto; Greenpeace/Ivan Šejić

Udruge pozivaju Sabor da odredi konkretan cilj smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu, primjerice čaše i šalice te posude za hranu, i to cilj od 50% do 2025. odnosno 80% do 2030., kao i da propiše mjere za razvoj sustava višekratne uporabe koji će učinkovito zamijeniti jednokratne proizvode i otvoriti brojna zelena radna mjesta.

Nužno je da ovaj zakon postavi temelje koji će osigurati orijentaciju i prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puku zamjenu plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i sl.

Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

-Direktiva o jednokratnoj plastici jasno ističe da je potrebno spriječiti zamjenu jednokratnih plastičnih proizvoda drugim jednokratnim proizvodima. Uz zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, važno je osigurati mjere koja doprinose stvaranju istinskog kružnog gospodarstva – pojasnila je Ana Mileusnić iz Zelene akcije.

Foto: Greenpeace/Ivan Šejić

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI