Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
crovid / POLITIKA
Šuška se, šuška: Čeka li nas obavezno cijepljenje, bude li sezona ugrožena?

Šuška se, šuška:
Čeka li nas obavezno cijepljenje, bude li sezona ugrožena?

O oportunosti uvođenja obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj, sve se intenzivnije govori, iako broj novooboljelih od covida i dalje nije u nekom dramatičnom porastu. Strah za ovogodišnju turističku sezonu, nakon lanjske koja je prekinuta iza Velike Gospe ( 15. kolovoza ) , a time posredno i od moguće nove gospodarske krize, glavni je argument za ideju o obveznom cjepivu. Političari bi se oko toga još nekako i dogovorili, ali oni koji se protive cijepljenju pozivajući se na svoje pravo na izbor, samo bi se još više učvrstili u teorijama zavjera i otporu cjepivu.

Taj vlak obveznog cijepljenja Hrvatska je, izgleda, propustila kad je s dolaskom pandemije, kako ističe i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, odbila proglasiti izvanredno stanje

Zanimljivo je da su uvođenju obveznog cijepljenja, kao najučinkovitije metode za suzbijnaje pandemije, skloniji političari lijevog, negoli desnog spektra. Kako navodi N1, šef hrvatskih socijaldemokrata Peđa Grbin već je najavio da bi uz valjanu, znanstvenu argumentaciju, njegova stranka bila sklona poduprijeti u Saboru zakonom regulirano obvezno cijepljenje. I šef države Zoran Milanović već se izjasnio da bi to bilo prihvatljivo rješenje, ali pod uvjetom da se u Saboru donese dvotrećinskom većinom.

No, čini se da za to nema potrebe, odnosno, kako kaže profesorica Barić,  s riječkog sveučilišta, obaveza cijepljenja se može propisati, naravno zakonom, ali se za to ne smije više tražiti dvotrećinska većina.

-Kada se govori o donošenju zakona dvotrećinskom većinom, govori se o ograničavanju ljudskih prava u izvanrednim okolnostima. A to pak zahtijeva aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje velike prirodne nepogode, za što sam se i osobno zauzimala, no to nije učinjeno, a Ustavni sud naknadno je protumačio da se ne radi o izvanrednom stanju i tu je priča završena- smatra prof. Barić, a prenosi N1. No, konsenzus kod donošenja takvog zakona itekako je dobrodošao, jer bi mu se time osigurao veći legitimitet.

Ovog trenutka Most i Domovinski pokret, za razliku od SDP-a, izrijekom su protiv obveznog cijepljenja, ali i član vladajuće koalicije, HSLS-ov Dario Hrebak. No, bude li i najmanjih znakova da bi sezona mogla biti ugrožena, vlada Andreja Plenkovića zasigurno će se odlučiti i na taj, ma koliko nepopularan, potez i cijepljenje zakonom propisati kao obavezno. Pa kome pravo, k0me krivo…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI