Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
MEDIJI
Pula kao primjer: Nove vlasti više neće financirati medije kao stare vlasti

Pula kao primjer:
Nove vlasti više neće financirati medije kao stare vlasti

Evo jedne dobre vijesti: Grad Pula prvi je u Hrvatskoj odlučio krenuti u promjenu sustava sufinanciranja lokalnih medija, javlja portal Regionalexpress.  Prije izbora, kroz kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) „Lokalni mediji građanima, a ne šerifima“, šira javnost upoznata je s problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima koji su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave, često u netransparentnim “oglašivačkim“ transakcijama, što uglavnom rezultira žrtvovanjem neovisnosti medija, ističe se.

Dakako, takvo što i dalje se događa u glavnini lokalnih uprava gradova, općina i županija: tamnošnje vlasti uglavnom financiraju lokalne medije koji bez pogovora o njima štancaju i objavljuju hvalospjeve, te u pravilu nikada ne kritiziraju njihove evidentno loše politike, beskorisne projekte i tome slično.

Tako je bilo u Puli, gdje je lokalni list, inače obilato financiran od Grada Pule i Istarske županije, bez uvijanja i ne poštujući profesionalne novinarske standarde objavljivao serije tekstova i komentara u kojima su veličali ondašnje IDS-ove vlasti, te su na sve načine, služeći se i degutantnim i huškačkim riječima i rečenicama,  pokušavali diskreditirati i ocrniti pulsku oporbu, ne bi li tako spriječili promjene vlasti. No ti napori im nisu donijeli rezultata: vlast se promjenila, a jedna od prvih odluka im je i ova o kojoj izvještavamo.

Pula

-Grad Pula napravit će prvi korak da se to promijeni. Sredstva će se dodjeljivati kroz sustav transparentnog natječaja koji će provoditi Povjerenstvo za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim medijima s područja Grada Pule. Članovi Povjerenstva birat će se na javnom natječaju te će raspisati Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim medijima s općim ciljem jačanja njihova profesionalnog kapaciteta i društvenog utjecaja putem financiranja proizvodnje i objave kvalitetnih medijskih sadržaja. Za članove povjerenstva birat će se osobe s iskustvom praktičnog i teorijskog rada u području medija“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ovo je treći važan korak u cilju postizanja potpune transparentnosti rada nove gradske uprave, nakon poziva za aplikaciju za transparentan proračun i potpuno otvorenog GIS-a, ističe se.

Bilo bi dobro kada bi se za ovim primjerom povele bar neke gradske uprave, a koje se diče tobožnjom demokratičnošću i brigom za medije. Znamo to i na vlastitom iskustvu… neprofitni i neovisni mediji rijetko dobivaju potpore zbog svoje kritičnosti naspram politika, a veliki novac u pravilu odlazi onima koji zapravo služe kao najobičniji propagandni servis vladajuće klike, te čije djelovanje nema nikakvih dodirnih točaka sa stvarnom ulogom medija, novinara i novinarstva – valjanim i istinitim informiranjem, te razvojem pravednijeg i boljeg društva, a ne podaničkim servisiranjem potreba političara i s njima uvezanih podobnih poduzetnika ‘za šaku kuna’.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI